
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
August 21, 1987 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1987-22 
 
J. Michael Willard 
Willard & Arnold Communications, Inc. 
405 Capitol Street 
Suite 809 
Charleston, WV 25301 
 
Dear Mr. Willard: 
 
This responds to your letters of June 23 and July 10, 1987, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
and Commission regulations to providing public opinion polls to candidates, or potential 
candidates, before such polls are made public. 
 
You state that Willard & Arnold Communications, Inc. ("WACI"), is a for-profit stock 
corporation held entirely and equally by yourself and Linda Arnold. It engages primarily in 
advertising, public relations, governmental relations and market research. You indicate that, in an 
attempt to garner good will and potential clients, WACI plans to occasionally include, or 
"piggyback", on polls conducted for non-political business clients, questions concerning 
potential Federal election matchups between candidates and/or potential candidates. In cases 
where election questions are included, you propose to give the poll results to the candidate or 
potential candidate free of charge and before the results are made public. It is your intention that 
the non-political portion of the survey will be paid by the business client while WACI will pay 
for the political questions contained in the poll. You state that either you or Ms. Arnold will 
reimburse the corporation for the cost of the political portion of the poll. 
 
In your July 10 letter, you indicate that no officer or stockholder of WACI is currently a paid 
consultant to any candidate or potential candidate for Federal office. You further state that the 
questions for the poll will be written entirely by you or Ms. Arnold without input from other 
clients. You ask under what circumstances may the results of the political portion of the survey 



be made available to candidates and potential candidates, prior to public release of the poll, 
without being in violation of the Act. 
 
The Commission's regulations, at 11 CFR 106.4(b), provide that: 
 

[T]he purchase of opinion poll results by a political committee or other person not 
authorized by a candidate to make expenditures and the subsequent acceptance of 
the poll results by a candidate ... is a contribution in-kind by the purchaser to the 
candidate ... and an expenditure by the candidate. 

 
The regulations further state that the poll results are accepted if the candidate "(1) requested the 
poll results; or (2) uses the poll results; or (3) does not notify the contributor that the results are 
refused." 11 CFR 106.4(b)(1), (2) and (3). 
 
You state that WACI will initially finance the political questions on a particular poll and that 
either you or Ms. Arnold will pay the corporation for the costs incurred. You will then provide to 
a particular candidate, without receiving a request from that candidate, the results of the poll. The 
Commission concludes that such an arrangement is permissible under the Act, subject to the 
contribution limitations. See 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A). Assuming the candidate accepts the polling 
results, a contribution in-kind would result from you or Ms. Arnold to the candidate. The 
Commission cautions, however, and premises its opinion on the assumption that WACI will not 
extend credit to you or Ms. Arnold on different terms than it does for other clients in the ordinary 
course of business and that you and/or Ms. Arnold will pay the usual and normal charge for the 
services provided. If these conditions are not met, a prohibited corporate contribution from 
WACI to the recipient candidate may result. See 2 U.S.C. 441b(a); 11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(B), 
114.1(a)(1), and 11 CFR 114.10. The regulations provide specific methods for computing the 
amount of the in-kind contribution resulting from giving the poll results to a candidate. See 11 
CFR 106.4(e). In addition, you and/or Ms. Arnold, as contributors of poll results, are required to 
maintain records sufficient to support the valuation of each contribution in-kind and must inform 
each candidate-recipient of the value of each contribution. 11 CFR 106.4(h). 
 
Finally, you state that the Federal election polling activity will be carried out, at least in part, "for 
the creation of goodwill." The Commission has previously stated that combining a promotional 
business purpose with election influencing activity by a corporation does not nullify or avoid 
application of the Act and Commission regulations. Advisory Opinion 1986-30. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Scott E. Thomas 
Chairman for the Federal Election Commission 



Enclosure (AO 1986-30) 
 


