
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
August 12, 1987 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1987-15 
 
James P. Schoener 
McGuiness & Williams 
Suite 1200 
1015 15th Street, N.W. 
Washington, D.C. 20005 
 
Dear Mr. Schoener: 
 
This refers to your letters dated May 19 and 29, 1987, which request an advisory opinion on 
behalf of the Kemp for President Committee concerning application of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to various activities by Mr. Kemp's presidential 
campaign in connection with the selection of delegates to the 1988 national nominating 
convention of the Republican Party. 
 
Your request indicates that Representative Jack P. Kemp is a 1988 presidential candidate and has 
designated a principal campaign committee, the Kemp for President Committee. On May 21, 
1987, the Commission made an initial determination of Mr. Kemp's eligibility for Federal 
matching funds pursuant to 26 U.S.C. 9033. The Kemp campaign proposes to have contacts with 
individuals who seek, either separately or in delegate groups (delegate committees), selection as 
delegates to the 1988 Republican national nominating convention. The Kemp campaign 
anticipates that it will authorize or approve certain of these prospective delegates ("the 
delegates") as Kemp-sponsored or Kemp-certified delegates in several states. You note the wide 
variety and "peculiarities of different state law requirements involving delegates," and also state 
that State requirements "in some manner involve the candidate in approval or listing proposed 
delegates for selection as national convention delegate." 
 
On the basis of the foregoing factual representations you have posed four questions regarding the 
effect of possible contacts between the Kemp campaign and delegates, as well as contacts with 
delegate committees, on the ability of those delegates or delegate committees to make 
independent expenditures on behalf of Mr. Kemp's presidential campaign. 



 
Your questions are restated: 
 

(1) If a delegate committee requests authorization from Mr. Kemp to use his name in 
their committee title, would such authorization destroy the ability of the delegate 
committee to make independent expenditures on his behalf? 

 
(2) In states where statutes or party rules require Mr. Kemp to approve a list of delegates, 

or give his order of preference among several competing delegates, would his 
approval or certification of favored delegates prevent them from forming delegate 
committees which could raise and spend funds independently of, and without 
attribution to, the Kemp for President Committee? 

 
(3) In states where competing groups of delegates or delegate committees assert their 

allegiance to Mr. Kemp, may he authorize one group as Kemp delegates and require 
the other group to state that they are unauthorized, or may Mr. Kemp refuse the 
unauthorized delegates any right to use his name? 

 
(4) May the Kemp for President Committee make exchanges of mailing lists with 

delegate committees without adversely affecting the ability of the delegate 
committees to make independent expenditures on behalf of Mr. Kemp's presidential 
candidacy? 

 
The Commission considered proposed responses to questions (1) and (2), but was unable to 
agree on an opinion responding to those questions by the required affirmative votes of four 
members. 2 U.S.C. 437c(c), 11 CFR 112.4(a). Copies of Agenda Documents #87-73 and #87-73-
A are enclosed for your information. These documents were considered by the Commission in its 
meetings of July 9, 16, and 23, 1987. 
 
With respect to question (3), Commission regulations provide that a delegate committee is 
required to use the word "delegate(s)" in its committee name and may, whether or not it is 
authorized to do so, include the name of the presidential candidate it chooses to support in its 
committee name. 11 CFR 102.14(b)(1). This permissible, but nonmandatory, use of a 
presidential candidate's name in the delegate committee name, is a limited exception to the Act's 
prohibition against using a candidate's name in the name of any political committee other than an 
authorized committee of such candidate. 2 U.S.C. 432(e)(4). It recognizes the somewhat unique 
purposes and functions of delegate committees in the presidential nomination process. See 
generally 11 CFR 110.14. Because delegate committees are permitted to use Mr. Kemp's name in 
their committee name, whether or not he authorizes such use, Mr. Kemp has no legal authority 
under the Act for refusing or denying an "unauthorized" delegate committee the "right" to use his 
name or requiring any delegate committee (including a delegate committee group that he does 
not wish to "authorize") to state that they are "unauthorized." Expenditures by delegate 
committees for public communications may be subject to 'disclaimer' requirements, of course, 
and the receipts and disbursements of delegate committees may also be subject to the disclosure 
requirements for political committees under the Act and regulations. See 2 U.S.C. 441d, 11 CFR 
110.11 and 11 CFR 110.14(e). 



 
In question (4) you ask whether Kemp delegate committees, which you describe as "raising 
funds independent of the" Kemp for President Committee, may enter into exchanges of mailing 
lists with the Kemp Committee without adversely affecting the ability of those delegate 
committees to make independent expenditures in support of Mr. Kemp's campaign.*  The 
Commission answers this question in the negative. 
 
In response to question (4), the Commission concludes that providing mailing lists to delegate 
committees would preclude the ability of those committees to make independent expenditures on 
behalf of Mr. Kemp's presidential candidacy. Such providing of lists, whether or not in a 'fair' 
exchange, would constitute coordination with and assistance of the delegate committee's 
fundraising efforts undertaken to finance the expenditures on Mr. Kemp's behalf, and would 
indicate the resulting expenditures were made "with the cooperation or with the prior consent of, 
or in consultation with, or at the request or suggestion of, the presidential candidate or authorized 
committee of such candidate." 11 CFR 110.14(d)(2)(ii)(B). 
 
For your information, the Commission notes that the regulations concerning delegates are 
currently under review and consideration by the Commission. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Scott E. Thomas 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AO’s 1982-41 and 1981-46) 
 
 
P.S. Several Commissioners have indicated that they will file concurring opinions at a later date. 
 
*/ Your question (4) cites Advisory Opinions 1982-41 and 1981-46 as precedents for approving 
the exchanges you propose here. Those opinions did not reach any issue, or imply any 
conclusion, with respect to list exchanges in the context of independent expenditure activity by 
any of the entities participating in the exchanges. That factual situation was not presented in 
those requests, and thus those opinions did not address it. See 2 U.S.C. 437f(c), 11 CFR 112.5(a). 
 


