
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

October 24, 1986 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1986-36 
 
Honorable Charles E. Bennett 
2107 Rayburn House Office Building 
U.S. House of Representatives 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Representative Bennett: 
 

This responds to your letter of September 16, 1986, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
and Commission regulations to a proposed distribution of excess campaign funds. 
 

You state that you are a candidate for re-election to the House of Representatives and that 
you are running unopposed in the 1986 general election. Because of your lack of opposition in 
the general election, you explain that your "campaign funds...will not be needed in any great 
extent this year....". You note in your request that you are an announced candidate for the 
chairmanship of the House Armed Services Committee. You ask whether you are permitted to 
use your excess campaign funds1 to make contributions to other Congressional candidates. You 
indicate, in asking this question, that you are unsure if such contributions are appropriate 
"because it might be construed that even though nothing was said about quid pro quo, there 
nevertheless might remain the appearance at least of seeking support in return for financial 
assistance to the campaign." 
 

Under the Act and Commission regulations, the term "excess campaign funds" is defined 
as "amounts received by a candidate as contributions which he or she determines are in excess of 
any amount necessary to defray his or her campaign expenditures." 2 U.S.C. 439a and 11 CFR 
113.1(e). Excess campaign funds may be used for a variety of specified purposes that are 
expressly made lawful: they may be used to defray any ordinary and necessary expenses incurred 
                                                 
1  The Commission notes that your principal campaign committee, Committee to Re-elect Charles E. Bennett ("the 
Committee"), reported cash-on-hand of $200,486 as of August 13, 1986. 



in connection with the candidate's duties as a holder of Federal office; they may be contributed to 
any organization described in section 170(c) of title 26; and they may be transferred without 
limitation to any national, State, or local committee of any political party. Although your 
proposed contributions would not be covered by any of these express provisions, the Act also 
states that excess campaign funds may be used "for any other lawful purpose." 2 U.S.C. 439a and 
11 CFR 113.2. In previous advisory opinions the Commission has concluded that contributions 
by the principal campaign committee of one Federal candidate to that of another Federal 
candidate are not prohibited, but are subject to limitation. Advisory Opinions 1985-13, 1983-14, 
and 1981-15.2 
 

Accordingly, the Commission concludes that nothing in the Act or Commission 
regulations would prohibit the proposed contributions of your excess campaign funds by the 
Committee to other Congressional candidates. Insofar as the Act and Commission regulations are 
concerned, this conclusion is not altered by the fact that you are a candidate for the chairmanship 
of the House Armed Services Committee. 
 

The Commission notes that because the Committee is considered to be a "person" as 
defined by 2 U.S.C. 431(11) and 11 CFR 100.10, any contribution it makes to the campaign 
committee of another Federal candidate would be subject to the $1,000 per election limit set 
forth in 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A) and 11 CFR 110.1. Although the Committee is a "person," it is 
not an individual. Thus, its contributions are not subject to the aggregate $25,000 calendar year 
limit of 2 U.S.C. 441a(a)(3), which, by its terms, only applies to individuals. 11 CFR 110.5, see 
Advisory Opinion 1984-34. 
 

The Commission expresses no opinion concerning the possible application of other 
Federal statutes or House rules to your proposed activity, since those issues are outside its 
jurisdiction. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Joan D. Aikens 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 

                                                 
2  The Act's legislative history supports this conclusion. The House Report accompanying H.R. 5010 states that 
"[c]ontributions by an authorized committee of a candidate to an authorized committee of another candidate may be 
made so long as the contribution or contributions to a single candidate do not exceed $1,000." H.R. Rep. No. 96-
422, 96th Cong., 1st Sess. at 13 (1979). Such contributions are not considered to be "support" within the meaning of 
2 U.S.C. 432(e)(3) and 11 CFR 102.12(c)(2) and 102.13(c)(2), which prohibit an authorized committee from 
supporting more than one candidate. See id. 


