
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

May 12, 1986 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1986-12 
 
Geraldine A. Ferraro 
108-18 Queens Boulevard 
Forest Hills, NY 11375 
 
Dear Ms. Ferraro: 
 

This responds to your letter of February 25, 1986, as supplemented by your letter of 
March 25, 1986, requesting an advisory opinion concerning application of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to the transfer of 
funds from the Ferraro for Congress 1984 Committee ("1984 Committee") to the Ferraro '86 
Exploratory Committee ("Exploratory Committee"). 
 

Your initial letter states that the Exploratory Committee, a non-filing committee, was 
organized to "study the viability of" your possible 1986 U.S. Senate candidacy in New York. 
You decided not to become a 1986 Senate candidate, but the Exploratory Committee has 
outstanding bills from its activity on your behalf. You propose to pay these bills with funds 
remaining in the account of the 1984 Committee. 
 

Your subsequent letter of March 25, 1986 explains the 1984 Committee's reporting of 
contributions received for your Congressional election. All contributions were designated in the 
1984 Committee's reports as for the general election since you were unopposed for the 
Democratic nomination in the 9th Congressional District of New York. You decided it would be 
"improper" to collect funds for a primary election that you did not expect to be held.∗ You also 
state that when there were donor designations, the donors, both individuals and multicandidate 
committees, simply designated their contributions "for reelection". 
 
                                                 
∗  Within a few days after you accepted the Vice Presidential nomination of the Democratic Party on July 19, 1984, 
four individuals filed for the September 11, 1984, Democratic primary election in the 9th Congressional District of 
New York. 



On the basis of these facts, as set forth in your request, you have asked whether the 
remaining funds of the 1984 Committee may be transferred to the Exploratory Committee for the 
purpose of paying its outstanding bills. The Commission concludes, subject to the qualifications 
stated below, that some funds of the 1984 Committee may be transferred to the Exploratory 
Committee to defray expenses for testing-the-waters activities. 
 

The Act provides that "[a]mounts received by a candidate as contributions that are in 
excess of any amount necessary to defray his expenditures...may be used by such candidate...for 
any other lawful purpose,...except that, with respect to any individual who is not 
a...Representative in...the Congress on January 8, 1980, no such amounts may be converted by 
any person to any personal use... ." 2 U.S.C. 439a; see 11 CFR 113.2(a). 
 

Since you were a member of Congress on January 8, 1980, you are not prohibited by the 
Act from using your campaign funds for the described purpose regardless of whether the purpose 
is deemed to be a personal expense or for "any other lawful purpose." Furthermore, the 
Commission has previously stated that a candidate or individual may lawfully use contributions 
made to his or her principal campaign committee in a previous election cycle for purposes of 
testing-the-waters for Federal office in a subsequent election cycle. Advisory Opinion 1982-39; 
see also 11 CFR 110.3(a)(2). Accordingly, the Commission concludes that you may use 
contributions to the 1984 Committee to defray the expenses of The Exploratory Committee. A 
further question arises, however, concerning whether all of the funds currently held by the 1984 
Committee may be used for this purpose. 
 

The Act and Commission regulations permit the authorized committee of a candidate to 
accept otherwise lawful contributions made with respect to any election in which such candidate 
qualifies as a candidate. 2 U.S.C. 431(2), 441a; 11 CFR 110.1, 110.2. The fact that a candidate is 
unopposed in a primary election is immaterial to the application of a separate contribution limit 
for that primary election. 11 CFR 110.1(j)(2), 110.1(j)(3). See Advisory Opinions 1984-54 and 
1982-47. Contributions to a candidate with respect to an election in which she does not 
participate as a candidate, however, must be refunded to the contributors. See Advisory Opinions 
1985-41, 1982-49, and 1980-122. 
 

You were a 1984 candidate for reelection to the House of Representatives under the Act 
and Commission regulations even though you had no opponents in the New York Democratic 
primary election scheduled to be held on September 11, 1984. The expiration of the filing date 
on July 26, 1984, ended your candidate status in the 1984 Congressional primary and general 
elections. See footnote above. Nevertheless, you were a Congressional candidate until July 26, 
1984, and could lawfully receive (and retain) primary election contributions on or before that 
date. See 11 CFR 110.1(a)(2), see also Advisory Opinions 1980-30 and 1978-37. The fact that 
general election designations were made by the 1984 Committee when it itemized these 
contributions on its reports does not change the foregoing conclusion. Contributions received by 
the 1984 Committee no later than July 26, 1984, that were not donor-designated for the 1984 
general election, are regarded as contributions made with respect to your 1984 primary election 
(House) candidacy. 11 CFR 110.1(a). Accordingly, they may be used for the 1986 testing-the-
waters Senate effort. See Advisory Opinion 1982-39. 
 



By contrast, contributions designated by the donors for your potential 1984 general 
election House candidacy should be returned since you were not a candidate with respect to that 
general election. 11 CFR 110.1(a), see Advisory Opinions 1985-41 and 1982-49. Returns or 
refunds should also be made of all contributions received after July 26, 1984, since you were no 
longer a 1984 Congressional candidate after that date with respect to either the primary or 
general election. Moreover, you apparently did not become a candidate for the 1986 election 
cycle; you did not reconstitute the 1984 Committee for some other political purpose; and there is 
no indication that you gave any notice to donors (or requested their authorization) of some 
alternative disposition of those funds. See Advisory Opinions 1985-5, 1984-32, and 1980-30. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Joan D. Aikens 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
 
Enclosures (AOs 1985-41, 1985-5, 1984-54, 1982-32, 1982-49, 1982-47, 1982-39, 1980-122,  

1980-30, 1978-37) 


