
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
March 6, 1985 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1985-5 
 
Honorable Joe Kolter 
P.O. Box 2 
Beaver Falls, PA 15010 
 
Dear Representative Kolter: 
 
This responds to your letter of December 3, 1984, as supplemented by your letter of January 14, 
1985, requesting an advisory opinion concerning application of the Federal Election Campaign 
Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to the attribution of 
contributions received in 1984 by your principal campaign committee, the Committee to Re-elect 
Joe Kolter. 
 
You state that a representative of the United Auto Workers Voluntary Community Action 
Program ("UAW V CAP") called you prior to the Pennsylvania primary election (held on April 
10, 1984) to notify you of a $5,000 primary election contribution and to arrange a meeting for 
delivery of the check. You state that the meeting did not take place; thus, the contributor mailed 
the check (dated April 6, 1984). You state that the check was received after the primary but 
credited toward that election.1
 
You further state that a similar sequence of events occurred at the time of the general election 
(held on November 6, 1984). You state that your campaign received and deposited a $200 check 
(dated October 16, 1984) from the same contributor on or before the general election. Before the 
general election, your campaign received a call from this contributor, who notified you of an 
additional $4,800 contribution for the general election. Your campaign and the contributor again 
unsuccessfully attempted to arrange a meeting. You state that the check (dated October 29, 1984) 
was mailed before the election but received and deposited the day after the election.2  You have 
also provided a letter from the contributor (dated December 7, 1984), in which its regional 
representative stated that the $5,000 and the $4,800 checks were "delivered late" and added that 



"for the record," the $5,000 check was for the primary election and the $4,800 check was for the 
general election. 
 
Regarding these contributions, you present your question as follows: The campaign is going to 
continue to solicit the UAW V CAP for the 1986 election, so I would like to ask for this advisory 
opinion to justify our reporting them as [1984] primary and general contributions." 
 
Commission regulations require that a written advisory opinion request "set forth a specific 
transaction or activity that the requesting person plans to undertake or is presently undertaking 
and intends to undertake in the future." 11 CFR 112.1(b). To the extent that your letter presents 
questions concerning contribution limits and the reporting of the $3,000 and $200 contributions 
(on checks dated April 6 and October 16 respectively), it relates to past, not prospective, activity. 
As such, it does not qualify as an advisory opinion request. See 11 CFR 112.1(b). Your letter, 
however, also presents a question whether the $4,800 contribution should be charged against the 
contributor's limitation with respect to the 1984 general election or the 1986 primary election. 
The correct attribution of the contribution directly relates to your campaign's proposed 
solicitation of contributions from UAW V CAP for the 1986 election. Accordingly, this portion 
of your inquiry concerns prospective activity and qualifies as an advisory opinion request. 
 
With respect to your committee's financial position at the time the $4,800 contribution was 
received, the Commission notes that your principal campaign committee has not reported any 
outstanding debts or obligations on its pre-general election, post-general election, and year-end 
reports. It reported a cash-on-hand-balance of $35,469 on October 17, 1984. For the period from 
October 18, 1984, through December 31, 1984, your committee reported total expenditures of 
$40,791. In the same period it also reported additional contributions of $37,980, of which more 
than $20,000 was reported as received on or before November 6, 1984. As this information 
indicates, on the date your campaign received the $4,800 contribution it had at least $14,678 
more than was needed to cover all expenditures made through the close of December 31, 1984.3 
Your committee also reported a cash-on-hand balance of $33,640 on December 31, 1984. 
 
The Act and regulations limit a multi-candidate committee's contributions to a Federal candidate 
and his authorized committees to an aggregate of $5,000 with respect to any election for Federal 
office. 2 U.S.C. 441a(a)(2); 11 CFR 110.2(a) and (d). The Act and regulations also prohibit a 
candidate from accepting contributions in excess of such limits. 2 U.S.C. 441a(f); 11 CFR 
110.9(a). 
 
The Commission has previously addressed the application of the contribution limits in surplus 
fund situations similar to that presented in your request. In Advisory Opinion 1977-24, regarding 
the transfer of surplus funds from a candidate's 1976 committee to his 1978 committee, the 
Commission stated: 
 

... to avoid application of the 1978 limits to each contribution comprising the 
transferred surplus, all funds transferred must have been received as of the date of 
the 1976 general election (rather than subsequent to that election) since, except to 
the extent of outstanding debts from a 1976 election, each "contribution" (as 
defined in 2 U.S.C. 431(e)) after the date of the general election in 1976 is 



charged against the contribution limits of the original contributor with respect to a 
future election. 

 
Relying on this advisory opinion, the Commission further explained in Advisory Opinion 1978-
37, regarding the transfer of surplus funds from a candidate's 1978 primary election campaign to 
repay outstanding debts from his 1976 general election campaign: 
 

... However, the transfer of residual contributions made to a candidate in 1978 
would not constitute a contribution to the 1976 Committee so long as the 
contributions were originally made to influence Mr. Caputo's 1978 election to 
Federal office and were received before the date on which Mr. Caputo ceased to 
be a candidate for Federal office in 1978 and had sufficient funds to retire 1978 
campaign debts. 
 
In a previous opinion the Commission determined that excess funds of a 1976 
campaign committee could be transferred forward to the 1978 campaign 
committee of the same individual without application to those funds of the 1978 
limits so long as all funds transferred were received prior to the date of the 1976 
general election, the date on which that individual ceased to be a candidate for 
Federal office in 1976. See AO 1977-24, copy enclosed. The Commission 
believes that similar restrictions would apply to the transfer of excess funds from 
the 1978 Committee to the 1976 Committee. Thus the transfer of excess campaign 
funds from the 1978 Committee, following the retirement of its debts and 
obligations, to the 1976 Committee would not necessitate any designation of 
particular contributions as being used for particular 1978 Committee expenses, 
since those contributions comprising the amount transferred to the 1976 
Committee would not be subject to the contribution limits of 2 U.S.C. 441a with 
respect to the 1976 general election. 
 
However, contributions to the 1978 Committee received after the date on which 
Mr. Caputo ceased to be a candidate for Federal office in 1978 (and had sufficient 
funds on hand to retire 1978 campaign debts) may not be regarded as made with 
respect to his 1978 candidacy for Federal office. Rather, they should be treated as 
contributions made for the purpose of retiring the debts of the 1976 Committee to 
the extent such debts are outstanding. They would therefore be subject to the 
contribution limits of 2 U.S.C. 441a with respect to the 1976 general election. 

 
See also Advisory Opinions 1981-9, 1980-143, and 1980-32. 
 
In Advisory Opinion 1982-39, the Commission noted that "the entire amount of the transfer is 
comprised of funds received by the 1980 Committee prior to the date of the November 4, 1980 
general election" and stated: 
 

[t]he Commission has held that funds received by a candidate prior to the date of 
a previous election are not counted against an individual's contribution limits with 
respect to a future election in the event that the candidate transfers excess funds 



from a previous campaign committee to a currently registered campaign 
committee. 

 
Recently, in Advisory Opinion 1984-32, the Commission noted that funds available to pay 1984 
primary election debts would include any surplus funds carried over from the 1982 election cycle 
and that post-general election 1982 contributions included in such carried over funds would be 
chargeable against the original contributors' limitations with respect to the 1984 primary election. 
See also Advisory Opinions 1980-60 and 1980-30. 
 
This review of the previous advisory opinions leads to the conclusion that a similar response 
should be made to your question. The Commission notes that your committee could continue to 
receive contributions after the 1984 general election, such as the $4,800 contribution from UAW 
V CAP. Nevertheless, since your committee has no apparent debts outstanding with respect to 
the 1984 general election, the $4,800 contribution may not be applied toward UAW V CAP's 
limitation with respect to that election. Accordingly, the $4,800 contribution should be regarded 
as a contribution with respect to the 1986 primary election and aggregated with other 
contributions from UAW V CAP with respect to such election for limitation purposes. This 
treatment may also apply to other contributions your committee received after November 6, 
1984. Also, if these contributions aggregate in excess of $5,000, you may also meet the 
requirements for candidacy status for the 1986 election cycle. See 11 CFR 100.3 and 101.1; 
Advisory Opinion 1977-29. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transactions or activities set forth in your request. 
2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
John Warren McGarry 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1984-32, 1982-39, 1981-9, 1980-143, 1980-60, 1980-32, 1980-30, 1978-37, 
1977-29, and 1977-24) 
 
Commissioner Harris voted to approve this opinion but will file a concurring opinion at a later 
date. 
 
1. Your committee's report of this contribution itemizes the date as April 6, 1984. Pursuant to 
Commission regulations, the recipient committee reports the date of the receipt of a contribution. 
See 11 CFR 104.3(a)(4)(ii). 
 
2. Your committee's report of the $4,800 contribution itemizes the date as November 16, 1984. 
See 11 CFR 104.3(a)(4)(ii). 
 



3. $35,469 plus $20,000 minus $40,791 equals $14,678. 
 


