
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
February 28, 1985 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1985-1 
 
Ms. Patricia A. Kery 
Ratchford for Congress Committee 
4850 Connecticut Avenue, N.W., Apt. #506 
Washington, D.C. 20008 
 
Dear Ms. Kery: 
 
This responds to your letters of December 13, 1984, and January 7, 1985, requesting an advisory 
opinion on behalf of the Ratchford for Congress Committee ("the Committee") regarding 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to the sale of 
the Committee's computer system. 
 
You state that during the 1984 campaign cycle, the Committee purchased a computer system 
consisting of an IBM Personal Computer with one disk drive, a Fujitsu 85 megabyte hard disk, 
and a Fujitsu letter quality printer with both a tractor feed and a double bin cut sheet feeder. You 
state that the Committee paid approximately $14,000 for the system. You also explain that 
because Representative Ratchford was not re-elected, the Committee plans to terminate its 
activities, and therefore wishes to sell the computer system. The proceeds from this sale will be 
combined with the Committee's anticipated surplus funds and will be disbursed, along with the 
rest of the surplus, in a manner that has yet to be determined. Your request states that potential 
purchasers of the computer system include a number of private individuals, several former staff 
members, a House committee, a Senate committee, a corporation, a non-profit charitable 
organization, and a state committee. You indicate that Mr. Ratchford himself has no interest in 
purchasing the computer system. 
 
Given this factual situation, you ask whether the Committee's proposed sale of its computer 
system, and distribution of the sale proceeds along with any other excess campaign funds it may 
have, is permissible. Assuming the sale is permissible, you also ask whether there are any 
restrictions as to the sale price or the purchaser. 



 
The Commission concludes that the proposed sale of the computer system to any of the potential 
buyers listed in your request would be permissible provided that the purchaser pays no more than 
the usual and normal charge for the system, and assuming that the Committee terminates within a 
reasonable time after the sale is completed. The usual and normal charge for goods means the 
price of those goods in the market from which they ordinarily would have been purchased. See 
11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(B) and 11 CFR 100.8(a)(1)(iv)(B). In this case the usual and normal 
charge for the Committee's system would be the market price for the same equipment in the 
same condition (e.g., state of repair, future useful life, extent of obsolescence, etc.). See also 
Advisory Opinions 1984-60 (footnotes two and five) and 1979-24. Once the sale of the computer 
system has been completed, the Committee may then use the proceeds from the sale, along with 
its other excess campaign funds, for any of the purposes described in 2 U.S.C. 439a. These 
purposes include contributions to any organization described in 170(c) of title 26 and transfers 
without limitation to any national, state, or local committee of a political party. 
 
To the extent the Committee receives more or less than the usual and normal charge for the 
computer system, other issues may arise with respect to application of 2 U.S.C. 441a and 441b. 
Because the Commission assumes, for the purposes of this opinion, that the purchaser of the 
computer system will pay the usual and normal charge, these issues are not addressed herein. 
 
Finally, the Commission notes that the Committee's failure to terminate within a reasonable time 
after the sale of the asset in question would present a different factual situation and might require 
a different conclusion. If the Committee were to sell the asset but remain in existence as a 
multicandidate committee or as a principal campaign committee for a future Federal election, the 
conclusion reached herein might not apply. The Commission also notes that the situation 
presented here is distinguishable from that presented in Advisory Opinion 1983-2. In that 
opinion the Commission concluded that business or commercial-type ventures of ongoing 
political committees are simply another form of raising funds for political purposes, and 
therefore the proceeds from such ventures are considered contributions subject to the Act. See 
Advisory Opinion 1983-2 and opinions cited therein. 
 
The Commission expresses no opinion as to the tax ramifications in this situation since those 
issues are not within its jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
John Warren McGarry 
Chairman of the Federal Election Commission 
 
 



Enclosures (AOs 1984-60, 1983-2, and 1979-24) 


