
 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
June 29, 1984 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1984-26 
 
Mr. J. David Keaney 
Egan, Flanagan and Egan 
69 Market Street 
Springfield, Massachusetts 01103 
 
Dear Mr. Keaney: 
 

This responds to your letter of May 8, 1984, on behalf of the Honorable David M. Bartley 
for U.S. Senate Committee ("the Committee") requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and 
Commission regulations regarding the acceptance of certain contributions by the Committee. 
 

Your letter states that Mr. Bartley is a candidate for the Democratic nomination for the 
United States Senate from Massachusetts. You also state that Mr. Bartley serves as an appointed 
member of the Board of Directors of the Massachusetts Housing and Finance Administration, a 
position for which he receives no remuneration. You state that this State agency makes decisions 
on requests from developers seeking the agency's assistance in financing various projects 
throughout Massachusetts. You add that individuals who are associated with these developers 
may wish to make contributions to the Committee. You ask whether acceptance of these 
contributions would be permissible under the Act. 
 

The Commission notes initially that certain types of contributions are unlawful under the 
Act, including those made from the treasuries of national banks, corporations and labor 
organizations, 2 U.S.C. 441b, those made by foreign nationals, 2 U.S.C. 441e, and contributions 
from Federal Government contractors, 2 U.S.C. 441c. Unless expressly prohibited, contributions 
from any person are permitted insofar as the Act is concerned. See the definition of "person" in 2 
U.S C. 431(11). The Act does, however, include several limitations on the amount a person may 
contribute to candidates for Federal office. 2 U.S.C. 441a. 
 

The Commission concludes that, assuming none of the individuals who propose to make 
contributions to the Committee are prohibited by the Act from doing so, and so long as none of 
the proposed contributions to the Committee violate any other limitation of the Act and 
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Commission regulations, acceptance of the contributions by the Committee would be 
permissible. See also, 2 U.S.C. 453, 11 CFR 108.7. 
 

The Commission notes the possible relevance of other Federal statutes to your question, 
but may express no opinion as to their application because it has no authority to issue advisory 
opinions or pursue enforcement matters with respect to those statutes. See, for example,  
18 U.S.C. 600 and 601. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 

(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Chairman for the 
Federal Election Commission 

 
 


