
 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
March 30, 1984 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1984-5 
 
Mr. Robert Ohlbach 
Vice President and General Attorney 
Pacific Gas and Electric Company 
77 Beale Street 
San Francisco, California 94106 
 
Dear Mr. Ohlbach: 
 

This responds to your letter of February 3, 1984, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
and Commission regulations to the solicitation of voluntary contributions from employees of the 
Pacific Gas and Electric Company ("the Company") who purchase stock through the Company's 
savings plan and Tax Reduction Act Stock Ownership Plan Fund ("TRASOP") and Payroll-
Based Stock Ownership Plan Fund ("PAYSOP"). 
 

According to your request, the Company is planning to solicit contributions from so 
called "management" employees to its separate segregated fund, the Pacific Gas and Electric 
Company Employees' Good Government Fund. You state that while many of these employees 
qualify as executive or administrative personnel as defined by 11 CFR 114.1(c), some may not 
meet this definition. Since many of the "management" employees participate in the Company's 
savings plan and/or TRASOP/PAYSOP plans, however, you ask whether they may be solicited 
as stockholders pursuant to the Commission's definition of stockholder at 11 CFR 114.1(h). 
 

According to your request, a management employee becomes eligible to participate in the 
Company's savings plan ("the Savings Plan") upon completion of one year of service. Employees 
with at least one year but less than three years of service may contribute up to three percent of 
their "covered compensation" as defined in the Savings Plan. Employees with at least three years 
of service may contribute up to six percent of their covered compensation. These employee 
contributions, known as "basic contributions," can be invested in Company stock, but can also be 
invested in U.S. Bonds, a diversified equity fund (which excludes Company securities), a money 
market investment fund, or a guaranteed investment fund. Employee basic contributions are 
matched by the Company at a rate of 75 cents on the dollar. All employer contributions are 
invested in Company stock. 
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Those employees who are making the maximum allowable percentage of basic 

contributions may also make supplemental contributions. The total of basic and supplemental 
contributions cannot exceed 14 percent of covered compensation. Supplemental contributions are 
not matched by employer contributions. You state that under the Savings Plan, every participant 
is at all times fully vested as to both his or her own contributions and all employer contributions 
credited to his or her account. You also state that every participant has an absolute right to vote 
Company stock each and every time shareholders who are not participants are entitled to vote. 
 

With respect to withdrawal of employee contributions, you state that participants may 
withdraw all or any part of their basic or supplemental contributions. You add, however, that the 
withdrawal of Company stock purchased with basic contributions, which are credited to the 
participant's account for the current year or for the two years immediately preceding the current 
year, will result in the participant's automatic suspension from the Savings Plan for six months. 
 

Participants may also withdraw employer contributions on a once-a-year irrevocable 
basis. The participant may only withdraw all or any part of the whole shares of Company stock 
bought with employer contributions during the second preceding year. If the withdrawal is not 
made under this option, the stock, and the income attributable thereto, bought with the 
employer's contribution for that year remain in the participant's account and are not distributed 
until after the participant's service with the Company ends. You also note that, notwithstanding 
other withdrawal provisions, a participant may be granted the right to withdraw stock in his or 
her account upon a satisfactory showing of immediate financial need. 
 

You also state that the Company maintains a TRASOP and PAYSOP Plan, which is 
composed of a TRASOP Fund and a PAYSOP Fund. You state that the Company is entitled by 
law to take a tax credit if it contributes stock, or cash which is used to purchase stock, to fund a 
TRASOP. The stock is then allocated to the accounts of employees entitled to participate in the 
TRASOP. The Company is also entitled by law to claim a tax credit if it contributes to the 
PAYSOP Fund Company stock, or cash to purchase Company stock, equal to a certain 
percentage of payroll. An employee is eligible to share in the TRASOP and PAYSOP allocations 
upon completion of three years of service with the Company. You note that while participants do 
not contribute to the PAYSOP Fund, under certain circumstances they may elect to make 
matching contributions to the TRASOP Fund. You, add that all employer contributions to the 
TRASOP and PAYSOP funds, and all employee matching contributions to the TRASOP Fund, 
are invested in Company stock. You also state that participants in the TRASOP and PAYSOP 
Funds have voting rights and that their stock is at all times fully vested. 
 

With respect to withdrawal rights, a participant may, on a one-time basis only, withdraw 
all or any part of the whole shares of Company stock purchased with the participant's matching 
contributions to the TRASOP Fund which have been standing in the participant's matching 
TRASOP Fund account for 84 months. If such a withdrawal is not made, the stock bought with 
the participant's matching contributions for that year is then transferred to the participant's 
Savings Plan account, where it becomes subject to the Savings Plan withdrawal provisions. A 
participant may also, on a one-time basis only, withdraw all or any part of the whole shares of 
Company stock purchased by the Company and allocated to the participant's account which have 
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been standing in the Company's TRASOP or PAYSOP Fund account for 84 months. If such a 
withdrawal is not made, the stock is transferred to the participant's Savings Plan account, is 
recorded in that account as "Employer Contributions," and is not subject to distribution until 
after the participant's service ends or pursuant to the hardship withdrawal provisions. 
 

Given these facts, you ask whether employees participating in the Savings Plan, the 
TRASOP Fund, or the PAYSOP Fund would be considered stockholders under 11 CFR 114.1(4). 
 

Under 114.1(h), a stockholder is defined as a person who (i) has a vested beneficial 
interest in stock; (ii) has the power to direct how that stock shall be voted; and (iii) has the right 
to receive dividends. Participants in each of the Company's plans appear to meet the first two 
requirements of this definition (i.e., a vested interest and voting rights). Under Part I, paragraph 
12, of the Savings Plan, a participant is at all times fully vested in his or her own contributions 
and all employer contributions credited to his or her account. Under Part I, paragraph 6(d), 
participants have an absolute right to vote Company stock. Similarly, under paragraph 8 of the 
TRASOP and PAYSOP Plan, all Company stock is at all times fully vested and unconditionally 
credited to the accounts of participants. In addition, under paragraph 7, participants in the 
TRASOP Fund and the PAYSOP Fund have an absolute right to vote Company stock each and 
every time shareholders generally are entitled to vote their stock. 
 

Regarding the right to receive dividends, those employees who actually withdraw 
Company stock credited to their accounts under any of the plans would then satisfy all the 
criteria of 114.1(h) and would be considered stockholders under the Act so long as they hold at 
least one share. The stockholder status of employees who have not exercised their withdrawal 
rights is addressed below. 
 
Stockholder status for Savings Plan participants 
 

With regard to the Savings Plan, the Commission notes that varying restrictions and 
consequences apply to a participant's right to withdraw stock, depending on the type of 
contribution (basic, supplemental, or employer) that was used to purchase the stock. 
 

A participant who withdraws stock purchased with basic contributions for the current 
year, or for the two years immediately preceding the current year, is automatically suspended 
from the Savings Plan and is not permitted to resume making contributions for six months. If the 
participant withdraws stock purchased with basic contributions for any years other than the 
current year, or the two years immediately preceding the current year, no suspension period is 
imposed. Because the Commission views the automatic suspension period as a significant 
restriction on a participant's right to withdraw stock and therefore on the right to receive 
dividends, those participants who are only eligible to withdraw stock purchased with basic 
contributions, which are credited to their accounts for the current year or the two years 
immediately preceding the current year, would not be considered stockholders. See Advisory 
Opinion 1983-17, wherein the Commission reached a similar conclusion regarding a savings 
plan that imposed a one-year suspension period on certain withdrawals. Also, compare Advisory 
Opinion 1983-35 wherein the savings plan had various disincentives to stock withdrawals, but 
did not impose any suspension period on the employee's right to make contributions to the plan. 
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The Commission also concludes that to the extent employees have the ability to withdraw 

at least one share of stock purchased with basic contributions, which are credited to their 
accounts for years other than the current year or two years immediately preceding the current 
year, such employees would be considered stockholders. Significantly, employees in that 
category who made stock withdrawals would not be subject to the six month suspension period 
and, accordingly, would be treated as having the right to receive dividends within the meaning of 
11 CFR 114.1(h). In addition, the Commission concludes that participants who are eligible to 
withdraw stock purchased with supplemental contributions would be considered stockholders, 
since such participants would not be subject to any waiting period or suspension if they chose to 
withdraw such stock. 
 

With respect to withdrawal rights for stock purchased with Company contributions, the 
Commission notes that a participant may only withdraw stock purchased with Company funds 
during the second preceding year, and such a withdrawal may only be made on a once-a-year 
irrevocable basis. Furthermore, if the participant does not exercise this option, the stock bought 
with employer contributions for that year remains in the participant's account and is not subject 
to distribution until after the participant's service ends. Because of these significant restrictions, 
the Commission concludes that employees who are only eligible to withdraw stock purchased 
with employer contributions would not be considered stockholders. 
 
Stockholder status for TRASOP and PAYSOP participants 
 

With respect to the TRASOP and PAYSOP Plan, the Commission concludes that 
employees who have participated in the TRASOP Fund for the requisite 84 months would be 
considered stockholders to the extent they are eligible to withdraw at least one share of stock 
purchased with their matching contributions without incurring a suspension period as to future 
matching contributions. In reaching this conclusion, the Commission notes that the decision to 
withdraw such stock may only be made on a one-time basis and is irrevocable. However, if such 
a withdrawal is not made, the unwithdrawn stock attributable to the participant's matching 
contributions is transferred to the Savings Plan account maintained for the participant. Such 
stock may then be withdrawn under the applicable provisions of the Savings Plan. See discussion 
above. Thus, withdrawal rights as to stock, which is purchased with a participant's matching 
contributions and transferred to the Savings Plan account, are the same as the withdrawal rights 
of employees who make basic contributions to the Savings Plan for three years and thereafter 
have the right to withdraw at least one full share of stock without incurring a suspension period. 
 

Lastly, as to participants who are only eligible to make a withdrawal of stock attributable 
to employer contributions under the TRASOP Fund or a withdrawal from the PAYSOP Fund, 
the Commission concludes that because these participants have only one withdrawal opportunity 
as to stock held for 84 months and, if they fail to exercise this right, lose withdrawal rights as to 
that stock until their employment ends, such employees would not be considered stockholders 
under 114.1(h). The Commission views these provisions as significantly more restrictive than the 
provisions contained in the employer funded stock ownership plans which were at issue in 
Advisory Opinion 1983-17, and accordingly finds this situation to be distinguishable. 
 



AO 1984-5 
Page 5 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely, 
 

(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Chairman for the 
Federal Election Commission 

 
Enclosure (AO 1983-35 and 1983-17) 
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