
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
June 14, 1983 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1983-14 
 
James B. Keegan, Treasurer 
Second Congressional Boosters 
P.O. Box 1968 
Santa Rosa, California 95403 
 
Dear Mr. Keegan: 
 
This responds to your letter of April 22, 1983, on behalf of the Congressional Boosters for Don 
Clausen ("Boosters") concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended ("the Act"), to the use of surplus campaign funds by Boosters. 
 
Your letter states that Boosters was the principal campaign committee for Congressman Don 
Clausen during the 1982 election. You add that there are funds1 remaining from the campaign, 
although Mr. Clausen was not reelected in his 1982 campaign. You inquire as to the permissible 
ways Boosters may dispose of these funds, and specifically whether it would be legal under the 
Act to transfer the funds to a new principal campaign committee ("PCC") for the 1984 
Republican congressional candidate in the same congressional district previously represented by 
Mr. Clausen. In addition, you inquire whether you may transfer the excess funds to a "Federal 
PAC" which, presumably, would support more than one candidate for Federal office. 
 
The Commission concludes that the Boosters may not transfer (or contribute) all its funds to the 
PCC established for the 1984 Republican congressional candidate from Mr. Clausen's former 
district. It may, however, make a limited contribution to the PCC and to any existing "Federal 
PAC." It may also make unlimited contributions to any political party committee. 
 

                                                 
1 Commission records indicate that as of December 31, 1982, the Committee had a cash-on-hand 
balance of $75,136.01 with no outstanding debts or obligations. 



Under the Act, excess campaign funds may be used for any lawful purpose including transfers, 
without limitation, to any national, State or local committee of a political party.2  2 U.S.C. 439a 
and 11 CFR 113.2. While Boosters may make unlimited transfers of its funds to a national, State 
or local committee of a political party, the proposed "PCC" to support the 1984 Republican 
candidate in Mr. Clausen's former district would not come within the category of a political party 
committee. Commission regulations define the term "party committee" as a political committee 
which, by virtue of the political party's bylaws, represents a political party and is part of the 
official party structure at the national, State, or local level. 11 CFR 100.5(e)(4), 100.14, and 
100.15. 
 
Since Boosters is a "person" as defined by 2 U.S.C. 431(11), any transfers of funds by it to any 
nonparty political committee, including the PCC, would be contributions and thus subject to the 
Act's contribution limitations. See, 2 U.S.C. 441a(a)(1) and 11 CFR 110.1. See also, Advisory 
Opinion 1981-15, copy enclosed. The applicable contribution limit would be $1,000 per election 
to the PCC of the 1984 candidate. On the other hand, if the Boosters intend to transfer the excess 
funds to a "Federal PAC," such a transfer would, for the reasons discussed above, constitute a 
contribution and would be subject to the Act's limitations on such contributions of $5,000 per 
calendar year. See, 2 U.S.C. 441a(a)(1)(C) and 11 CFR 110.1(c). 
 
The Commission notes that Boosters may itself, under the Act, convert its status to that of a 
multicandidate committee. See Advisory Opinions 1978-86 and 1982-32, copies enclosed; also 
see 2 U.S.C. 441a(a)(4) and 11 CFR 100.5(e)(3). Under the Act, a multicandidate political 
committee means a political committee which has been registered under 2 U.S.C. 433 for a 
period of not less than 6 months, which has received contributions from more than 50 persons, 
and, except for any State political party organization, has made contributions to five or more 
candidates for Federal office. If Boosters so qualifies as a multicandidate committee, its limit 
with respect to contributions to candidates and their authorized committees would increase from 
$1,000 per election to $5,000 per election. 2 U.S.C. 441a(a)(2)(A). The cited 441a(a)(2) also sets 
forth other limits on contributions made by multicandidate political committees. 
 
Finally, under the Act, Boosters may also contribute any or all of its excess campaign funds to a 
charitable organization described in 26 U.S.C. 170(c). 
 
The Commission expresses no opinion as to possible tax consequences from Boosters disposition 
of its funds, since those issues, if any, are outside its jurisdiction. 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                 
2 Because Mr. Clausen was a member of Congress on January 8, 1980, the prohibition against the 
personal use by him of the Committee's excess campaign funds is not applicable. 2 U.S.C. 439a. 



 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
Danny L. McDonald 
Chairman for the Federal Election Commission 

 
Enclosures (AOs 1982-32, 1981-15, 1978-86) 
 
 
 


