
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
February 24, 1983 

 
CERTIFIED MAIL  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1983-3 
 
John J. O'Connell, Chairman 
J. William Siefert, Treasurer 
Philadelphia Electric Company Political Action Committee 
2301 Market Street 
P.O. Box 8699 
Philadelphia, Pennsylvania 19101 
 
Dear Messrs. O'Connell and Siefert: 
 
This responds to your letter of January 11, 1983, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and 
Commission regulations to a proposed transfer of funds from a committee that supports state 
candidates to a registered political committee supporting Federal candidates. 
 
Your letter states that on July 26, 1982, the Philadelphia Electric Company ("the company") 
established two committees for political purposes: the Philadelphia Electric Company State 
Political Action Committee ("State PAC") and the Philadelphia Electric Company Federal 
Political Action Committee ("Federal PAC"). The Federal PAC registered as a political 
committee with the Commission on August 2, 1982. The State PAC is not a registered political 
committee under the Act.  
 
You state that the Federal PAC and the State PAC operate under separate sets of bylaws. You 
further state that the first eight members of each committee were appointed by the Chief 
Executive Officer of the company, and that the individuals appointed to serve on the State PAC 
were also appointed to serve on the Federal PAC. Finally, you note that while the two 
committees are known collectively to employees as "PECoPAC," the company has emphasized 
to employees the separateness of the PACs for the purpose of donations. Having presented these 
facts, you ask several questions: 
 



(1) Whether the State PAC and the Federal PAC are "affiliated committees" under 
the Act; 
 
(2) Whether the State PAC may make unlimited transfers to the Federal PAC; and 
 
(3) Whether the State PAC is required to disclose to its potential contributors that 
transfers will be made to the Federal PAC. 

 
Assuming the State PAC actually transfers funds to the Federal PAC and thus becomes a 
political committee (see discussion below), the Commission answers the first question in the 
affirmative. If, on the other hand, no such transfers occur, the committees would not be 
considered "affiliated committees" under the Act as the State PAC would not be a political 
committee. See 11 CFR 100.5(g)(2). 
 
With respect to your second question, Commission regulations state that transfers of funds may 
be made without limit between affiliated committees. 11 CFR 102.6(a). For this reason, the State 
PAC would be permitted to make unlimited transfers to the Federal PAC. The Commission 
notes, however, that, as a consequence of transferring any funds from the State PAC to the 
Federal PAC, the State PAC would become a political committee under 2 U.S.C. 431(4) and 11 
CFR 100.5. See Advisory Opinion 1982-46, copy enclosed. Under the Act, a separate segregated 
fund becomes a political committee whether it contributes or transfers $1 or $1,000 to another 
"political committee." See Advisory Opinion 1982-46; see also, Explanation and Justification of 
11 CFR 102.6, 45 Fed. Reg. 15084 (March 7, 1980). Thus, because there is no monetary 
threshold triggering political committee status for separate segregated funds, any amount 
transferred to the Federal PAC from the State PAC would cause the latter to become a political 
committee. See Advisory Opinion 1981-6, copy enclosed. As a political committee, it would be 
required to register with the Commission and file periodic reports of receipts and  
disbursements.1  2 U.S.C. 433(a) and 434(a)(4). Furthermore, in its first report the State PAC 
would be required to disclose amounts (as cash on hand) received prior to becoming a political 
committee, even if such amounts were not received during the current reporting period. Advisory 
Opinion 1982-46; 11 CFR 104.3(a) and 104.12. 
 
Finally, if the State PAC makes the contemplated transfers to the Federal PAC and thereby 
becomes a political committee, it must comply with all of the requirements regarding 
contributions and solicitations set forth at 11 CFR 102.5 and 114.5. With respect to 
contributions, this means that the State PAC must either: 1) establish a separate Federal account 
which is treated as a separate political committee and must comply with the requirements of the 
Act; or 2) establish a single political committee which may receive only contributions subject to 
the prohibitions and limitations of the Act, regardless of whether such contributions are for use in 
connection with Federal or non-Federal elections. 11 CFR 102.5. In addition, regardless of which 
of the foregoing options is chosen, the State PAC must comply with the solicitation requirements 
set forth at 11 CFR 114.5, including the requirement that if a contribution guideline is used, the 

                                                 
1 If the State PAC were established and operated solely for the purpose of financing activity in 
connection with state and local elections, and were to make no transfers to the Federal PAC, no 
such registration and reporting obligations would apply. 11 CFR 102.1(c). 



persons solicited be informed that any such guideline is merely a suggestion, and the requirement 
that the persons solicited be informed of the political purposes of the fund and of their right to 
refuse to contribute. Since your request does not indicate that the State PAC has already made 
any solicitations for funds or accepted any donations, the Commission does not reach the 
question whether any remedial measures would be necessary to correct solicitations made prior 
to the possible transfer of funds from the State PAC to the Federal PAC. See Advisory Opinion 
1982-40 copy enclosed; compare Advisory Opinion 1981-34, copy enclosed.2 

 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Vice Chairman for the Federal Election 
Commission 

 
Enclosures (AOs 1982-46, 1982-40, 1981-34 and 1981-6) 
 
 
 
 
 
 

                                                 
2 In Advisory Opinion 1981-34, an incorporated membership organization with funds that were 
originally collected from members for use in a lobbying effort was permitted to transfer the 
funds to its political action committee only after informing each original donor of the proposed 
transfer and providing him or her an opportunity to disapprove any transfer of the unspent 
portion of his or her donation. 


