
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
May 14, 1982 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1982-26 
 
Robert E. Moss, Esq. 
Dilworth, Paxson, Kalish & Kauffman 
Federal Bar Building West 
1819 H Street, N.W. 
Washington, D.C. 20006 
 
Dear Mr. Moss: 
 
This is in response to your letter of March 19, 1982, supplemented by your letters of April 2 and 
6, 1982, requesting an advisory opinion on behalf of the American Public Power. Association 
("APPA") asking the Commission to reexamine its conclusion in Advisory Opinion 1977-32 that 
a municipal corporation is a "corporation" for purposes of the limitations and prohibitions of the 
Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"). 
 
In your request, you state that APPA is a trade association incorporated in the District of 
Columbia as a nonprofit corporation exempt from taxation under section 501(c)(6) of the Internal 
Revenue Code. Its members include municipally owned utilities, public utility districts, irrigation 
districts, and joint action agencies (i.e., a collection of municipal utilities formed under State law 
to enable such systems to build power plants and generate electricity). For purposes of your 
request, the Commission assumes, but does not decide, that each of these governmental entities 
is a "municipal corporation" under applicable State law. 
 
APPA is currently completing action that will enable it to form a separate segregated fund, or 
"political action committee" ("PAC"). The PAC is being established so that APPA may lawfully 
solicit the employees of its member municipal corporations and contribute to candidates for 
Federal office. However, under Advisory Opinion 1977-32, the PAC may not solicit these 
employees until it has received the prior written approval of the member municipal corporations. 
APPA requests that the Commission reverse this conclusion and hold that such prior written 
approval is not required. 
 



The Commission concludes that it should not reverse its holding in Advisory Opinion 1977-32. 
In that opinion, the Commission held, at the outset, that municipal corporations are 
"corporations" for purposes of 2 U.S.C. 441b. As noted in that opinion, the 1976 amendments to 
the Act reaffirmed that "any corporation whatever" is subject to the prohibitions of 2 U.S.C. 
441b, even if the corporation is a membership organization, cooperative, or other "corporation 
without capital stock". See 2 U.S.C. 441b(a), 441b(b)(2)(C). A municipal corporation is, as you 
point out in your request, one type of nonstock corporation and bears "all of the usual attributes 
of a corporate entity." See 56 Am Jur 2d, Municipal Corporations, etc. §4. 
 
Thus, the Commission held that while municipal corporations would be prohibited from making 
contributions to the separate segregated fund of a trade association to which the corporation 
belonged, the fund could solicit the executive or administrative employees of the municipal 
corporation under 2 U.S.C. 441b(b)(4)(D).* However, the requirement contained in  
441b(b)(4)(D) that the trade association obtain the exclusive consent of the corporation prior to 
soliciting its employees applies with equal force to municipal corporations. See also 11 CFR 
114.7(c), 114.8. Nothing in the Act, the legislative history or the Commission's regulations offers 
any basis for the Commission to create a special exception to the prior approval rule for 
solicitations by a trade association of the employees of municipal corporations. See BreadPAC v. 
FEC, 635 F.2d 621 (7th Cir. 1980) (en banc), rev'd on jurisdictional grounds, 102 S.Ct. 1235 
(1982). 
 
Accordingly, APPA would be required to obtain the exclusive written consent of its member 
municipal corporations prior to soliciting their executive or administrative employees for 
contributions to APPA's separate segregated fund. To the extent that, as you indicate in your 
request, APPA is uncertain regarding which among several possible governing boards must 
approve such solicitations for each municipal corporation, APPA may use the Commission's 
advisory opinion process to resolve any such doubts. See 11 CFR 112.1. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely, 
 
(signed) 
 
Frank P. Reiche 
Chairman for the Federal Election Commission 

 
Enclosure (AO 1977-32) 
 
 
* It should be noted that these employees would not be solicitable by the trade association if 
municipal corporations were not "corporations" under the Act. Rather, as pointed out by the 
dissent to Advisory Opinion 1977-32, only the municipal corporations themselves, as members 



of the trade association, could be solicited pursuant to 2 U.S.C. 441b(b)(4)(C). See also 
California Medical Association v. FEC, 101 S.Ct. 2712 (1981). 
 


