
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
April 30, 1982 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1982-24 
 
Ms. Barbara B. Kerschner 
Phillips for Congress Committee 
23 Split Rock Road 
Norwalk, Connecticut 06854 
 
Dear Ms. Kerschner: 
 
This responds to your letter of March 19, 1982, requesting an advisory opinion on behalf of the 
Phillips for Congress Committee ("the Committee") concerning application of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended, ("the Act") and Commission regulations to the use 
of artwork for political fundraising. 
 
You state that the Phillips for Congress Committee proposes to hold an art sale in September as a 
fundraising event. The Committee will receive the artwork on consignment from various artists 
for sale during the fundraiser. The artists will inform the Committee of the normal prices for the 
artwork that they would receive from a retail art gallery. The Committee will then raise the sales 
price above the price asked by the artist and attempt to sell the artwork to those who attend the 
fundraising event. Unsold artwork will be returned to the artists. The Committee asks (1), 
whether this arrangement would result in a contribution by the artist to the candidate, and (2), 
whether the entire price paid by the purchaser of the artwork would be a contribution to the 
candidate. 
 
When a candidate sells an artist's work on consignment and the artist is then paid his/her normal 
price for such artwork, the artist has made no contribution to the candidate. 11 CFR 
100.7(a)(1)(iii). In Advisory Opinion 1980-34, (copy enclosed) the Commission held that when 
an artist creates artwork for a Federal candidate with uncompensated volunteer services, no 
contribution occurs provided that the artist is paid for the basic materials used to create the 
artwork and for the cost of transporting it to the candidate. See also Advisory Opinion 1979-35, 
(copy enclosed). In the present case, however, the artists will consign their artwork to the 
Committee, rather than provide their volunteer services to create the artwork expressly for the 



Committee, and will receive the price they would normally charge for the artwork. That price 
takes into account both the cost of the materials used to produce the artwork, as well as the value 
of the artists' services in creating it. In addition, the Committee will return all of the unsold 
artwork to the various artists. 
 
The Commission has previously held that the entire purchase price of a fundraising item is a 
contribution from the purchaser to the candidate. See Advisory Opinions 1980-34, 1975-49 and 
1975-15 (copies enclosed). The Commission's regulations, at 11 CFR 100.7(a)(2) provide that: 
 

The entire amount paid to attend a fundraiser or other political event and the 
entire amount paid as the purchase price for a fundraising item sold by a political 
committee is a contribution. (emphasis added) 

 
Therefore, any amount paid for the artwork at the fundraising event to be held by the Committee 
would be a contribution under the Act and subject to the contribution limitations and prohibitions 
of 2 U.S.C. 441a, 441b, 441c, and 441e as well as the reporting requirement's of 2 U.S.C. 434(b) 
and 11 CFR 104.3. 
 
The Commission expresses no opinion as to any tax ramifications in the foregoing situation since 
those issues are beyond its jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission to the specific transaction or activity set forth in your request. See 
2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely, 
 
(signed) 
 
Frank P. Reiche 
Chairman for the Federal Election Commission 

 
 
Enclosures (AOs 1980-34, 1979-35, 1975-49 and 1975-15) 
 


