
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
April 5, 1982 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1982-22 
 
H. D. Pedlar, Jr. 
Treasurer, Steve Bartlett for Congress Committee 
P.O. Box 50411 
Dallas, Texas 75250 
 
Dear Mr. Pedlar: 
 
This responds to your letter dated March 12, 1982, requesting an advisory opinion on behalf of 
the Steve Bartlett for Congress Committee concerning application of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act") to Mr. Bartlett's change in candidacy for 
nomination and election from one Congressional District to another pursuant to a court ordered 
redistricting plan. Your request sets forth the following facts: 
 
On August 13, 1981, Steve Bartlett executed his Statement of Candidacy for election in 
November, 1982, to the United States House of Representatives for the 5th Congressional 
District in Texas. Thereafter, the then treasurer of the Steve Bartlett for Congress Committee 
executed a Statement of Organization for the formation of Mr. Bartlett's principal campaign 
committee. Subsequently, the Committee solicited and received numerous contributions in 
support of Mr. Bartlett's candidacy and campaign for election from the 5th Congressional 
District in Texas. You state that the Committee expended funds received as contributions for 
various campaign purposes, all of which were directly related to persuading eligible voters living 
in the 5th Congressional District to vote for Steve Bartlett and thereby elect him in the primary 
election to be held in May, 1982, as the Republican nominee and in the general election to be 
held in November, 1982, as the 5th Congressional District's Representative to the United States 
House of Representatives. 
 



On February 27, 1982, a United States District Court ordered a change in the geographical 
boundary lines encompassing the 5th Congressional District in Texas.1  On March 12, 1982, 
Steve Bartlett withdrew his candidacy for election from the 5th Congressional District in Texas 
and declared his candidacy for election to the United States House of Representatives for the 3rd 
Congressional District in Texas.2  The specific question presented in your request is whether, for 
purposes of the limitations on contributions and expenditures contained at Section 315 of the Act 
(2 U.S.C. 441a), Mr. Bartlett's candidacy for Federal office from the 3rd Congressional District 
in Texas constitutes a separate and different election than that for which he was a candidate for 
Federal office from the 5th Congressional District in Texas.3 
 
The Act limits the making of "contributions" to any candidate and his authorized committees 
"with respect to any election for Federal office". 2 U.S.C. 441a(a)(1)-(2). Both the Act and 
Commission regulations specifically recognize that a single individual may be a candidate for 
election to more than one Federal office. Under such circumstances, separate contribution 
limitations apply to each separate campaign for Federal office except to the extent that funds are 
transferred from one principal campaign committee to another. See 2 U.S.C. 441a(a)(5)(C); 11 
CFR 110.1(f), 110.3(a)(2)(v). In order to come under these latter provisions, however, an 
individual must seek election, or nomination for election, to two different Federal offices. The 
question presented by your request is, therefore, whether two Congressional seats from the same 
State in the same election cycle constitute separate and different Federal offices for purposes of 
the Act's contribution limitations. 
                                                 
1 See Seamon v. Upham, et al., Civ. Action No. P-81-49-CA (E.D. Tex. Feb. 27, 1982), wherein 
various parties contested the reapportionment plan enacted by the Texas legislature in August, 
1981. Pursuant to an objection interposed by the Attorney General of the United States under the 
Voting Rights Act, which rendered the Texas reapportionment plan unenforceable, the district 
court fashioned a new reapportionment plan that altered the boundaries of Districts 3, 5, 15, 24, 
26 and 27. The remaining 21 Congressional districts remain as they were defined in the plan 
enacted by the Texas legislature. 
 
2 Other Republican candidates in these two districts have also changed from one race to the other. 
Information provided to the Commission and to the Texas Secretary of State by the Texas 
Republican Party Headquarters indicates that as of February 10, 1982, the candidates for the 
Republican nomination in the 3rd Congressional District were Dede Casad, Kay Bailey 
Hutchison, Jim Jackson, Joe Devany and Mark Malone. Since that time, Mr. Malone withdrew 
from the race and Mr. Devany decided instead to seek the Republican nomination from the 5th 
Congressional District. In turn, Dee Travis, like Mr. Bartlett, transferred from the 5th to the 3rd 
Congressional District. 
 
3 The Commission notes that Mr. Bartlett is presently a candidate for the Republican nomination 
to United States Representative in the primary election set for May 1, 1982. To the extent that 
you request an advisory opinion regarding the limitations on party expenditures contained at 2 
U.S.C. 441a(d)(3), such a request presents a hypothetical situation not qualified for treatment as 
an advisory opinion request since such expenditures may be made only in connection with a 
candidate's general election campaign. See 11 CFR 112.1(b). Accordingly, the only question 
properly before the Commission at this time is that of the application of the contribution 
limitations contained at 2 U.S.C. 441a(a). 



 
The term "Federal office" is defined as "the office of President or Vice President, or of Senator 
or Representative in, or Delegate or Resident Commissioner to, the Congress." See 2 U.S.C. 
431(3); 11 CFR 100.4. Thus, neither the Act nor the Commission's regulations identify 
Congressional seats as separate Federal offices.4  Moreover, those portions of the Constitution of 
the United States and Federal law which provide for the election of United States 
Representatives indicate that each Congressional seat within a State does not constitute a 
separate Federal office. The Fourteenth Amendment to the Constitution directs that 
Representatives be apportioned among the States according to their population. Since 1842, 
Federal statutes have provided that where a State was entitled to more than one Representative, 
the election should be by district. See 2 U.S.C. 2a, 2b, 2c. However, as the Supreme Court 
observed, "It has never been doubted that representatives in Congress thus chosen [by district] 
represented the entire people of the State acting in their sovereign capacity." McPherson v. 
Blacker, 146 U.S. 1, 26 (1892). Thus, the office of Representative of the United States is defined 
not by the geographical boundaries of the particular district which elects it but rather by the State 
which it represents.5 
 
Accordingly, the Commission concludes that, for purposes of computing the limitations on 
contributions under 2 U.S.C. 441a(a), Mr. Bartlett's candidacy for nomination to election from 
the 3rd Congressional District in Texas is not a separate campaign for election to Federal office 
from his candidacy for nomination to election from the 5th Congressional District in Texas. Mr. 
Bartlett need not establish a separate principal campaign committee for his campaign in the 3rd 
Congressional District (see 11 CFR 110.8(d)(11))6 and may accept contributions from previous 
contributors only to the extent that the aggregate of such contributions does not exceed the 
limitations at 2 U.S.C. 441a(a)(1)-(2). 
 
                                                 
4 The legislative history and the Explanation and Justification of the Commission's regulations do 
not reflect that any consideration was given to this question. See 122 Cong. Rec. H3777 (daily 
ed. May 3, 1976) (remarks of Rep. Hays); H. Conf. Rept. No. 94-1057, 94th Cong., 2d Sess. at 
58; see also Explanation and Justification for Part 110 of Regulations, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. 
Guide (CCH) ¶864 at 1560-62. Rather, it appears that in drafting 2 U.S.C. 441a(a)(5)(C), the 
conferees were primarily concerned with allowing the intercommittee transfer of funds by an 
individual who is running as a candidate for President and in the same year runs as a candidate 
for the House or the Senate. See House - Senate Conferees, Conference Report to Accompany 
S.3065, Federal Election Campaign Act of 1976 (April 13, 1976) at 238-39 (remarks of 
Chairman Cannon). 
 
5 Compare Advisory Opinion 1978-19, in which the Commission concluded that two Senate seats 
from the same State were different offices. Pursuant to the Constitution of the United States, art. 
I, §3, cl. 2, all Senate seats are divided into three classes of staggered six year terms. The two 
Senate seats at issue in Advisory Opinion 1978-19 spanned different terms and were, therefore, 
from different classes. 
 
6 The Statement of Organization filed by his authorized committee(s) must, however, be 
amended to reflect the redesignation of Congressional district. See 11 CFR 102.2; Advisory 
Opinion 1980-30, copy enclosed. 



This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely, 
 
(signed) 
 
Frank P. Reiche 
Chairman for the Federal Election Commission 

 
 
Enclosures (AOs 1980-30 and 1978-19) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


