
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
March 26, 1982 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1982-11 
 
Gerald M. Brassard, D.C. 
425 North 4th Street 
Beaumont, Texas 77701 
 
Dear Mr. Brassard: 
 
This responds to your letter of February 19, 1982, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (“the Act”), to the 
utilization of a combined dues/political contribution plan. 
 
Your letter states that the American Chiropractic Association Political Action Committee (“the 
Committee”) desires to institute a voluntary check-off to the Committee on the American 
Chiropractic Association 1 (“ACA”) dues statement. The dues statement goes only to ACA 
members. You note that the ACA dues statement is a computerized form, and that the voluntary 
check-off would be accomplished with the following statement: 
 

“ACA-PAC collects contributions from members for its political activities. These 
are voluntary and refusal does not affect a member's rights. A quarterly 
contribution of $25.00 is suggested ($100.00 yearly). Corporate donations to 
ACA-PAC are prohibited.” 

 
Additionally, on the left-hand side of the dues statement will be a line reading “$____ voluntary 
ACA-PAC contribution.” You assert that this plan will allow individual members of the ACA to 
voluntarily designate contributions to the Committee, and note that you specifically mention that 
corporate contributions are a violation of the law. You add that no portion of a contributing 

                                                 
1 By a supplemental letter dated March 2, 1982 you confirmed that the American Chiropractic 
Association is a non-profit incorporated professional association. 
 



member’s dues will be used as his or her contribution to the Committee. You ask whether the 
described check-off plan is permissible under the Act and Commission regulations. 
 
As you indicated in your request, it is unlawful under the Act for a corporation to make any 
contribution or expenditure in connection with a Federal election. 2 U.S.C. 441b. While 
corporate contributions are prohibited under the Act, the Commission has previously concluded 
that combined dues payment/political contribution plans are not violative of that prohibition. See 
Advisory Opinions 1981-4, 1978-42, and 1979-19, copies enclosed. The situation presented here 
is materially indistinguishable from those considered in the earlier opinions. Compare e.g., AO 
1981-4; and see 2 U.S.C. 437f(c)(1)(B). It is the opinion of the Commission, therefore, that the 
combined dues payment/political contribution plan described in your request is permissible 
under the Act. 
 
In concluding that the plan is permissible under the Act, there are several assumptions upon 
which approval is expressly conditioned. First, no portion of a contributing member's dues 
(payable to ACA) may be used directly or indirectly, as his or her contribution. See Advisory 
Opinion 1980-44, copy enclosed. Secondly, if any individual member of the Association 
conducts his or her professional practice as a corporation, then the combined dues payment and 
political contribution from that member must be drawn on an individual account or on a non-
repayable drawing account which the individual maintains with the corporation. Finally, when an 
employee or agent of ACA receives a combined dues payment and political contribution, the 
political contribution portion must be separated and forwarded for recording and deposit 
pursuant to the timely transmittal provisions of 2 U.S.C. 432(b)(2) and Commission regulations 
at 11 CFR 102.8(b). 
 
With respect to the statement that ACA proposes to use on the computerized form, the 
Commission notes that its regulations provide that where, as here, a guideline for contributions is 
used, the corporation or labor organization which suggests the guideline must inform the persons 
being solicited that the guidelines are merely suggestions, and that the individual is free to 
contribute more or less than the guidelines suggest, and that the corporation or labor organization 
will not favor or disadvantage anyone by reason of the amount of their contribution or their 
decision not to contribute. See 11 CFR 114.5(a)(2). The Commission is of the opinion that the 
statement which ACA proposes to use on the computerized form would be acceptable if revised 
to inform the individual member that he or she may contribute more or less than the suggested 
amount.2 

                                                 
2 An example of how the ACA statement might accomplish this would be: “ACA-PAC collects 
contributions from members for its political activities. These are voluntary and refusal does not 
affect a member's rights. A quarterly contribution of $25.00 is suggested ($100.00 yearly). A 
member may give more or less than this amount. Corporate donations to ACA-PAC are 
prohibited.” 
 



 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
Frank P. Reiche 
Chairman for the  
Federal Election Commission 

 
Enclosures (AOs 1981-4, 1980-44, 1979-19 and 1978-42) 


