
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
February 5, 1982 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1981-59 
 
Ralph W. Holmen 
Associate Counsel 
National Association of Realtors 
430 North Michigan Avenue 
Chicago, Illinois 60611 
 
Dear Mr. Holmen: 
 

This responds to your letter dated December 16, 1981, requesting an advisory opinion on 
behalf of the National Association of Realtors and its separate segregated fund, Realtors Political 
Action Committee, concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended, ("the Act"), and Commission regulations to certain proposed fundraising and 
collection procedures. 
 

You explain that the National Association of Realtors is a not-for-profit incorporated 
trade association whose members are state and local real estate associations as well as 
individuals involved in the real estate industry. You explain that the National Association's 
separate segregated fund, Realtors Political Action Committee ("RPAC"), is an unincorporated 
multi-candidate political committee organized to support candidates for election to Federal office 
and is registered with the Commission. Similarly, each of the fifty member state associations has 
established a State political action committee ("State PAC") organized and operated exclusively 
for the support of candidates for state and local office. 
 

Fundraising campaigns between RPAC and the State PACs have, in the past, been 
conducted in accordance with a written agreement which provided that all voluntary non-
corporate contributions received as a result of this fundraising activity would be divided between 
RPAC and the State PACs on a 40%-60% basis. The division of the fundraising proceeds has 
been achieved in either of two ways: through the escrow method or by direct deposit of funds 
into RPAC's account. 
 



You state that the amount of funds currently maintained in State PAC accounts exceeds 
the need for political funds for use in state and local election activity and similarly, the portion of 
funds received by RPAC as a result of the agreed upon allocation formula is "less than RPAC 
would like to devote to support of candidates for Federal office." Thus, in order to apportion the 
proceeds between RPAC and the state PACs without causing the state PACs to become "political 
committees" as a result of transfers to RPAC under 11 CFR 102.6, you ask for Commission 
approval of the following two "fund transfer procedures." You indicate that the proposed 
procedures would allow state PACs to remain non-federal political committees, would insure 
that all individual contributors know how much of each contribution will be charged against 2 
U.S.C. 441a limits and would insure complete reporting to the Commission of all contributions 
made to RPAC. Both procedures would provide that "any apportionment shall require that RPAC 
receive at least 40% of all contributions." 
 

The first proposed fund transfer procedure provides that the full amount of all 
contributions received from these fundraising activities would be forwarded to and deposited by 
RPAC into its account within the appropriate time limits. RPAC would then report as a 
contribution from each donor, the entire amount of the contribution. The contributor would be 
advised that the total amount of each contribution made is chargeable against the contributor's 
applicable 441a contribution limits. As contributions are received, RPAC would forward a 
portion of the proceeds to each State PAC, the exact amount to be determined by the State PAC 
or by agreement between RPAC and the State PAC. All funds forwarded in this manner would 
be reported on a monthly basis in RPAC's reports to the Commission. 
 

The Commission concludes, based on the description provided in your letter, that the first 
fund transfer procedure, whereby all fundraising proceeds are deposited in RPAC's account and a 
portion of those funds is forwarded to State PAC accounts, is permissible under the Act and 
Commission regulations. 
 

The second proposed fund transfer procedure is designed for use by State PACs currently 
using the escrow method to forward to RPAC its portion of fundraising proceeds. The "escrow 
method" was the subject of Advisory Opinion 1977-20 in which the Commission considered and 
approved the use of a special bank escrow account to divide proceeds between RPAC and the 
State PACs on a fixed allocation of 40%-60%, respectively. The fund transfer procedure 
proposed by your current request, however, provides that escrow instructions will "designate and 
authorize" an appropriate State PAC officer to establish the percentage of contributions received 
and deposited in the escrow account that will be forwarded to the State PAC and RPAC. The 
allocation formula to be established by a State PAC officer, or by agreement between the State 
PAC and RPAC, will provide that at least 40% of contributions received and deposited in the 
escrow account will be forwarded to RPAC and the balance will be forwarded to the State PAC. 
 

You state that each donor will be advised at the time of making a contribution that at least 
40% of his or her contribution will be forwarded to RPAC for the support of Federal candidates 
and that such amount is chargeable against the appropriate contribution limits of 2 U.S.C. SS 
441a. You state further, that if more than 40% of each contribution is forwarded to RPAC, the 
State PAC will publish a notice directed to all contributors advising them of the additional 
percentage so forwarded, and that such additional amounts are also chargeable against the 



appropriate contribution limits of 2 U.S.C. 441a. The described notice will be published in a 
State Association publication which is distributed to all members of the State Association. Non-
members who have made unsolicited contributions will be given "special notification." 
 

Finally, RPAC will insure that no individual makes contributions to RPAC in excess of 
$5,000 by verifying that the portion of any donor's contribution forwarded to RPAC, aggregated 
with the donor's previous contributions to RPAC during the calendar year, does not exceed 
$5,000. In the event that a donor exceeds his or her contribution limit, you indicate that either the 
allocation formula will be revised so that the donor's contributions do not exceed $5,000 for the 
calendar year, or the excess over $5,000 of the donor's contribution will be refunded to the State 
PAC. 
 

The Commission concludes that the second proposed fund transfer procedure would be 
permissible under the Act and Commission regulations provided certain modifications with 
regard to notice to contributors are implemented. 
 

The Commission is of the opinion that it is RPAC's responsibility not that of the State 
PACs, to notify contributors of the amount of their contributions actually forwarded to RPAC's 
account. RPAC could discharge its duty to notify contributors of this information through a State 
PAC, as the agent of RPAC, however, the ultimate responsibility of notifying contributors lies 
with RPAC. 
 

With regard to the method of notifying contributors of the actual allocation of 
contributions between RPAC and the State PACs, the Commission, in conformity with its 
approach in AO 1977-20, holds that all solicitation materials used under this method must state 
that more than 40% of contributions received may be forwarded to RPAC's account and how 
RPAC intends to notify contributors of this increase. Thus, the solicitation materials used must 
identify the State Association publication in which contributors may expect to find information 
about the actual post-contribution allocation formula, as well as an approximate time period in 
which contributors may expect to find such notice.*  In this connection, the Commission 
approved a flexible apportionment plan proposed by a corporation to facilitate changes in the 
apportionment of contributions between the corporation's separate segregated fund and its non-
Federal committees. See Advisory Opinion 1981-14, copy enclosed. 
 

The Commission notes that the transmittal of contributions to RPAC and the reporting of 
those contributions by RPAC under the proposed procedures are subject to the transmittal and 
reporting requirements of 11 CFR Parts 102, 103 and 104. The Commission also notes that this 
opinion is issued with respect to implementation of the described procedures for future 
fundraising by RPAC. Accordingly, it should not be construed as expressing any opinion 
regarding transfers to RPAC of funds held in any State PAC account. See Advisory Opinion 
1981-6, copy enclosed. 

                                                 
*  The allocation formula used herein is that which was set out in your request. However, the Commission notes that 
the allocation formula itself may be changed and that a change in the allocation formula might obviate the necessity 
for any post-contribution allocations discussed herein. In either event, all solicitation materials must give notice to 
contributors of the agreed upon allocation and inform contributors of the means whereby they will be notified of any 
changes in the allocation formula. 



 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 

regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely, 
 
      (signed) 
 
      Frank P. Reiche 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
Enclosures (AOs 1981-14, 1981-6) 


