
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
January 25, 1982 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1981-58 
 
Honorable Don Edwards 
House of Representatives 
United States Congress 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Congressman Edwards: 
 

This responds to your letter of December 18, 1981, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
and Commission regulations to the use of campaign funds to pay legal fees incurred on behalf of 
candidates with regard to reapportionment. 
 

You indicate in your request that the State of California is currently in litigation with "its 
House membership over the issue of reapportionment." The California House Democratic 
Delegation has hired a law firm to represent it and its members in various legal actions connected 
with that litigation. You ask whether campaign funds may be used to pay the legal fees incurred 
pursuant to that representation. 
 

The Commission has stated on numerous occasions that candidates and their respective 
principal campaign committees have wide discretion under the Act concerning the use of 
campaign funds, provided such funds are used for lawful purposes. See Advisory Opinions 1980-
49, 1980-29, 1978-5, 1978-2, 1977-1, and 1976-64 (copies enclosed). Accordingly, campaign 
funds may be used to pay legal fees incurred during reapportionment litigation. 
 

In Advisory Opinion 1981-35 (copy enclosed), the Commission stated that the financing 
of litigation (and lobbying) relating to reapportionment is not an election-influencing activity 
subject to the requirements of the Act. However, campaign funds of a principal (or other 
authorized) campaign committee that are used to pay legal fees relating to reapportionment are 
subject to the reporting requirements of the Act. While not "expenditures" within the meaning of 



2 U.S.C. 431(9)(A) and 11 CFR 100.8(a)(1),* such payments do constitute "disbursements" and 
must be disclosed pursuant to 2 U.S.C. 434(b) and 11 CFR 104.3(b)(4)(vi). 

 
The Commission expresses no opinion regarding possible tax ramifications, or the 

application of House rules to the described transaction, as those issues are outside the 
Commission's jurisdiction. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely, 
 
      (signed) 
 
      Frank R. Reiche 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
Enclosures (AOs 1981-35, 1980-49, 1980-29, 1978-5, 1978-2, 1977-1 and 1976-64) 

                                                 
*  As the Commission has determined that litigation relating to reapportionment is not an election-influencing 
activity, the use of campaign funds to pay legal fees relating to such litigation would not constitute an "expenditure" 
because an expenditure must be made "for the purpose of influencing any election for federal office." See 2 U.S.C. 
431(9)(A) and 11 CFR 100.8(a)(1). 


