
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
December 9, 1981 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1981-36 
 
Denise Hansen 
Miller Mori and Ota 
One Wilshire Building, Suite 2600 
626 South Grand Avenue 
Los Angeles, California 90017 
 
Dear Ms. Miller: 
 

This responds to your letter of August 10, 1981, as supplemented by your letter of 
October 13, 1981, requesting an advisory opinion concerning application of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"). You ask whether contributions of general 
corporate funds by the Japan Business Association of Southern California ("JBA"), to a proposed 
political action committee would constitute contributions from a foreign national. 
 

JBA, a non-stock issuing domestic corporation with its principal place of business 
situated in California and incorporated under California law, is a trade association whose primary 
purpose is the extension and promotion of international trade and commerce between the United 
States and Japan. JBA's membership is comprised of four groups. The first group consists of 
dues paying and voting members which are primarily California domestic corporations wholly or 
partially owned by Japanese corporations and California corporations owned by domestic parent 
corporations in other states. The second group is composed of dues paying but non-voting 
individuals, 5% of whom are foreign nationals. The third and fourth categories consist of non-
voting, non-dues paying honorary and special members, all of whom are foreign nationals. 
 

JBA proposes the formation of a PAC, the Japan Business Association Political Action 
Committee ("JBAPAC") that will be active in city, county and state elections held in California. 
JBAPAC will not contribute or participate in any Federal elections. JBA plans to contribute 
corporate funds from its general treasury to JBAPAC and asks whether such contributions would 
be considered contributions from a foreign national. 
 



The Act prohibits foreign nationals from making contributions, directly or through any 
other person, in connection with any election to any political office. It is also unlawful to solicit 
or accept contributions from a foreign national. 2 U.S.C. 441e. The term "foreign national" is 
defined in 2 U.S.C. 441e(b)(1) to mean, inter alia, a "foreign principal," as that term is defined by 
22 U.S.C 611(b). Under 611(b), "foreign principal" includes:  

 
(1) a government of a foreign country and a foreign political party;  

 
(2) a person outside of the United States, unless it is established that  
such person is an individual and a citizen of and domiciled within the  
United States, or that such person is not an individual and is organized  
under or created by the laws of the United States or of any State or other  
place subject to the jurisdiction of the United States and has its principal  
place of business within the United States; and  

 
(3) a partnership, association, corporation, organization, or other  
combination of persons organized under the laws of or having its  
principal place of business in a foreign country.  

 
A domestic corporation with a principal place of business within the United States is not 

considered a foreign principal under 22 U.S.C. 611(b). JBA, incorporated under California law 
with its principal place of business situated in California, is not a foreign principal, hence, it is 
not a foreign national under 2 U.S.C. 441e. Thus, JBA is not prohibited by 2 U.S.C. 441e from 
contributing its general corporate funds to JBAPAC for use in non-federal elections. 
 

While JBA is not a foreign national and is not prohibited by 441e from directly 
contributing its general corporate funds to JBAPAC for use in city, county and state elections in 
California, your request raises an additional question: whether future contributions by JBAPAC 
would be viewed as contributions by the foreign national members of JBA through JBAPAC, 
rather than as contributions by JBAPAC. This issue arises since 441e prohibits foreign nationals 
from making contributions "through any other person," as well as directly. In past opinions the 
Commission has considered situations where foreign national corporations had wholly owned 
domestic corporate subsidiaries that maintained separate segregated political funds and where a 
domestic trade association with foreign corporate members had such a political fund. Advisory 
Opinions 1978-21, 1980-100, and 1980-111, copies enclosed. While allowing those funds to 
operate pursuant to 2 U.S.C. 441b, the Commission indicated its concern that they should not 
become vehicles for indirect contributions by foreign nationals and thus conditioned its approval 
on the exclusion of any foreign nationals from any decision making role or control with respect 
to the political fund. 
 

In your supplemental letter of October 13, 1981, you state that JBAPAC will be governed 
by six persons, two of whom will be foreign nationals. Although the other four officers of 
JBAPAC will be U.S. citizens, the Commission concludes that such an arrangement is 
inconsistent with the provisions of 2 U.S.C. 441e. Foreign nationals cannot, through the direction 
or control of a PAC, make contributions in connection with any election. It is insufficient for a 
majority of JBAPAC to be comprised of non-foreign nationals. The Commission has consistently 



held that the decision making authority of such a PAC cannot rest with foreign nationals. Under 
your proposed arrangement it is possible that the decisions made by JBAPAC could not only be 
heavily influenced by the two foreign nationals but the votes of the foreign nationals could be 
crucial to the decisions of JBAPAC. Along with the prohibition against foreign nationals 
exercising decision-making authority with respect to JBAPAC, the Commission further 
concludes that no other foreign national, including a foreign national member of JBA, may 
dictate or direct the decisions of JBAPAC. See Advisory Opinion 1978-21. 
 

In summary, the Commission concludes that because JBA is not a foreign national, as 
defined by 2 U.S.C. 441e, it is not prohibited by 441e from contributing general corporate funds 
to JBAPAC provided that JBAPAC restricts its activities solely to state elections. However, no 
foreign nationals may serve in decision making positions on JBAPAC; nor may the decisions of 
JBAPAC be dictated or directed by any foreign nationals. 
 

The Commission expresses no opinion as to any applicable state law or regulation of the 
Fair Political Practices Commission. In addition, if JBAPAC ever decides to make contributions 
in connection with Federal elections, its use of corporate funds would be subject to 2 U.S.C. 
441b. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely, 
 
       (signed) 
 
       John Warren McGarry 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1980-111, 1980-100 and 1987-21) 


