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ADVISORY OPINION 1980-70

Dennis H. Nystrom

Jenkins, Nystrom & Sterlacci, P.C.
2033 M Street, N.W.

Washington, D.C. 20036

Dear Mr. Nystrom:

This responds to your letter dated May 7, 1980 and your supplemental letter dated May
30, 1980, requesting an advisory opinion on behalf of the Committee for Independent
Expenditures for Republicans (the Committee™) regarding application of the Federal Election
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act") and Commission regulations to certain proposed
activity of the Committee.

Your request states that the Committee is a political committee organized to make
independent expenditures for the general election in 1980 and in connection with that purpose
has designed and produced (or will soon do so) campaign materials and programs “completely
independent of the candidate, his agents or committees.” These materials may include television
spots and newspaper mats and will be used by the Committee in making its own independent
expenditures. You state that an individual has expressed a desire to purchase such materials from
the Committee and publish them as his individual independent expenditures. The Committee
proposes to sell such materials to the individual at market value or cost. Based on the described
factual situation you ask for Commission guidance on three questions which will be restated and
answered in sequence.

First, with regard to Committee campaign materials which the individual wishes to
purchase from the Committee for use in making his own independent expenditures, you ask
whether the fact that the material was prepared by the Committee must be disclosed as well as
the fact that the individual is paying for the communication?



In response to your first question, the Commission concludes that the Act requires the
individual purchasing the described advertisement for use in making his own independent
expenditure to disclose his full name as well as a statement that the communication is not
authorized by any candidate or candidate's committee. This conclusion is apparent from 2 U.S.C.
441d which provides, in part, that whenever any person makes an expenditure for the purpose of
financing communications, through certain public media, expressly advocating the election or
defeat of a clearly identified candidate, the communication must contain a specific disclaimer or
statement of sponsorship. If the communication is not authorized by a candidate or a candidate's
agent or a candidate's authorized political committee, that fact (the lack of authorization) must be
disclosed along with the name of the person who paid for the communication. 2 U.S.C.
441d(a)(3). See also 11 CFR 110.11(a). The Act does not require in these circumstances that the
name of the Committee be disclosed by the individual. The individual will have "paid” the
Committee for the material that he then uses as part of his independent expenditure and will be
required to report all his expenses for any independent expenditure that exceeds $250 in a
calendar year. 2 U.S.C. 434(c), 11 CFR 109.2.

Your second question is whether an individual who wishes to "purchase” material and
programs produced by the Committee and pay for his own independent communication of the
material may also make contributions to the Committee. Assuming that the Committee will, in
fact, support more than one candidate for Federal office, and further, that any contribution the
Committee receives would not invoke application of Commission regulations at 11 CFR
110.1(h)*, the Committee would come within the category of "any other political committee." As
such it may receive otherwise lawful contributions of $5,000 per calendar year from the
described individual. 2 U.S.C. 441a(a)(1)(C). Moreover, it would be permissible for an
individual to make a maximum contribution of $5,000 to the Committee in a calendar year and
also make independent expenditures in his own name. However, where, as here, an individual
pays the Committee for campaign advertising materials which will be adopted and
communicated as his own independent expenditure, the amount that the individual pays to the
Committee for such Committee-produced materials constitutes a contribution from the individual
to the Committee. See Advisory Opinions 1980-19 and 1979-76, copies enclosed. Thus, while
the individual would be permitted to make independent expenditures and also make contributions
to the Committee, any potential contribution by the individual to the Committee would be
reduced by the amount he or she pays the Committee in exchange for Committee-produced
materials.

In your last question you ask whether an individual can act as an official of the
Committee and also make independent expenditures in his own name separate from the
Committee's independent expenditure activity. As you know, the Act places no limitation on the

! This regulation provides: A person may contribute to a candidate or his or her authorized
committee with respect to a particular election and also contribute to a political committee which
has supported, or anticipates supporting, the same candidate in the same election, as long as: (1)
The political committee is not the candidate's principal campaign committee or other authorized
committee or a single candidate committee; (2) The contributor does not give with the
knowledge that a substantial portion will be contributed to, or expended on behalf of that
candidate for the same election; and (3) The contributor does not retain control over the funds.



amount that an individual may spend to make qualified independent expenditures under 11 CFR
109.1(a). Similarly, political committees which make independent expenditures are not limited
by the Act as to the amount of their independent expenditures. But see 26 U.S.C. 9012(f)(1)
which relates to expenditures in presidential elections.” Thus, an individual's status as an official
of a political committee which makes independent expenditures does not result in any limitation
on the amount of that individual's independent expenditures using personal funds.® Commission
regulations on independent expenditures address the factual situation where an individual loses
his or her ability to make an independent expenditure. If an expenditure is "made by or through
any person who is, or has been, authorized to raise or expend funds, who is, or has been, an
officer of an authorized committee, or who is, or has been, receiving any form of compensation
or reimbursement from ... the candidate's committee or agent,” the expenditure will not qualify
under 11 CFR 109.1(a) as an independent expenditure. 11 CFR 109.1(b)(4)(i)(B). The factual
situation as described in your request does not appear to present a situation where the cited
regulation would apply. Thus the Commission concludes that the Act does not preclude an
official of the Committee from making independent expenditures in his or her own name using
personal funds.

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your
request. See 2 U.S.C. 437f.

Sincerely yours,
(signed)
Max L. Friedersdorf

Chairman for the
Federal Election Commission

Enclosures (AOs 1980-19, 1979-76)

P.S. Commissioner Aikens voted against approval of this opinion and will file a dissenting
opinion at a later date.

2 See also the petitions and briefs filed in the pending cases of: Carter Mondale Reelection Committee, Inc.,
Democratic National Committee v. FEC, Case No. 80-1842 (U.S. Court of Appeals D.C., filed July 23, 1980);
Common Cause, et al. v. Harrison Schmitt, Carl Curtis, and Americans for Change, Civ. Act. No. 80-1609 (D.D.C.,
filed July 1, 1980); FEC v. Americans for Change, et al., Civ. Act. No. 80-1754 (D.D.C. filed July 15, 1980).

® An individual's independent expenditures are subject to the reporting requirements of the Act. 2 U.S.C. 434(c);
11 CFR Part 109.
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