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Washington, DC  20463 

 
July 3, 1980 

 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-62 
 
Ms. Margaret A. Browning 
Meranze, Katz, Spear and Wilderman 
Lewis Tower Building, 12th Floor 
N.E. COR. 15th & Locust Street 
Philadelphia, Pennsylvania 19102 
 
Dear Ms. Browning: 
 

This responds to your letter of May 16, 1980, requesting an advisory opinion on behalf of 
Pipefitters Local 524 Political Action Fund ("the Committee") concerning application of the 
Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to the solicitation of check-off 
authorizations for contributions to the Committee. 
 

The Committee is the separate segregated fund of Pipefitters Local 524 ("the Local"). 
You state that the Committee anticipates raising most of its funds through a voluntary 
contribution check-off method, which permits pipefitters employed under a collective bargaining 
agreement with the Local to request their employers to deduct a certain number of cents per hour 
from their wages and transmit these monies to the Committee. The Committee wishes to solicit 
such check-off authorizations from two groups of pipefitters. 
 

The first category is comprised of pipefitters who are employed within the jurisdiction of 
the Local by employers party to collective bargaining agreements with the Local, who are 
members of other pipefitter locals, and whose employment is based upon the Travel Card system 
outlined in Section 230 of the Constitution of the United Association of Journeymen and 
Apprentices of the Plumbing and Pipe Fitting Industry of the United States and Canada∗ ("United 
Association"). Such employees are bound by the work rules and collective bargaining 
agreements of the Local and are permitted to attend the Local's meetings without voting 
privileges. They are required to pay $5.00 per week Travel Card dues to the Local. Such 

                                                 
∗  The Commission notes that 2 U.S.C. 441e prohibits the solicitation of contributions from foreign nationals. 



employees retain their full membership rights in their home local, to which they must continue 
paying dues, and they are full members of the United Association. 

 
The second category of employees are not members of the Local or of the United 

Association. Rather they are employed on a particular construction job under a Permit Card 
creating a temporary relationship between the Local and the employee. By signing such a Permit 
Card the employee agrees to be bound by the work rules of Local 524 and by the applicable 
collective bargaining agreement. The Permit Card workers pay a $5.00 per week work fee but 
are not required to pay dues or initiation fees to the Local. They are, however, entitled to 
representation by the Local during the course of their employment under the Permit Card. The 
Committee wishes to solicit contributions from these Permit Card employees only during the 
time they are actually employed under a Local 524 Collective Bargaining Agreement and subject 
to the Local's jurisdiction as specified by the Permit Card. You ask whether solicitation of these 
two groups of employees under the procedures described in your request is permissible under the 
Act and Commission regulations. 
 

A labor organization, or a separate segregated fund established by a labor organization, is 
prohibited from soliciting contributions to such a fund from any person other than its members 
and their families. 2 U.S.C. 441b(b)(4)(A) and 11 CFR 114.5(g)(2). When used in the Act the 
term "members" is defined as "all persons who are currently satisfying the requirements for 
membership in a ... local, national, or international labor organization." 11 CFR 114.1(e). 
Commission regulations treat members of a local union as members of any national or 
international union of which the local union is a part. 
 

The Commission has previously recognized that it is permissible under the Act for the 
separate segregated fund of a wholly-owned subsidiary corporation to solicit contributions from 
the executive or administrative personnel and stockholders of the parent corporation. Advisory 
Opinion 1978-75, copy enclosed. The relationship between the Local and the United Association 
is analogous to the relationship between a subsidiary corporation and its parent. Thus, under the 
holding of Advisory Opinion 1978-75, the Local would be permitted to solicit the members of its 
"parent" organization, i.e., the United Association. Accordingly, with respect to the first category 
of employees (i.e. Travel Card holders) the Commission concludes that because such employees, 
by virtue of their membership in other affiliated locals of the United Association are considered 
"members" of the United Association under 11 CFR 114.1(e), solicitation of those 
members/employees by the Local or the Committee is permissible under the Act. 
 

Moreover, solicitation by the Local of Travel Card holders would also be permissible in 
view of the Commission's conclusion in Advisory Opinion 1979-44. (See copy enclosed). In that 
opinion the Commission permitted the separate segregated fund of a wholly-owned subsidiary to 
solicit the executive or administrative personnel of another wholly-owned subsidiary of the same 
parent corporation as well as of the parent. Thus, by analogy, the Local would be permitted to 
solicit contributions to the Committee from the members of other locals of the United 
Association. 
 

With respect to the second category of employees described in your request (i.e. Permit 
Card holders), the Commission concludes that the solicitation proposal is not permitted since the 

 2



Local may only solicit members and such employees, as stated in your letter, are not members of 
the Local nor of the United Association. The Commission reaches this conclusion since, while 
Permit Card holders do have a temporary relationship with the Local, they do not have 
membership status in the Local or the United Association. See Federal Election Commission v. 
National Right To Work Committee, ____F. Supp. ____, Civ. Action No. 77-125, April 4, 1980; 
and compare Advisory Opinion 1979-69 (copy enclosed). Furthermore, the Commission has 
previously held that a labor organization may not solicit individuals who paid an agency fee to 
the union since the agency fee payers were not members. See Advisory Opinion 1977-37, copy 
enclosed. Permit Card holders in the circumstances here are the same as agency fee payers and 
thus are not solicitable members of the United Association. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
 
      Max L. Friedersdorf 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
 
Enclosures (AOs 1978-75, 1979-44, 1979-69 and 1977-37) 
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