
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

May 16, 1980 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-49 
 
Steven D. Weinstein 
Station House - Suite 108 
900 Haddon Avenue 
Collingswood, New Jersey 08108 
 
Dear Mr. Weinstein: 
 

This responds to your letter of April 9, 1980, requesting an advisory opinion as a 
candidate for Federal office concerning application of the Federal Election Campaign Act of 
1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to the use of campaign funds to 
defray a candidate's personal living expenses during a campaign. 
 

You state that prior to the enactment of the 1979 Amendments to the Act, you asked 
whether campaign contributions could be used for ordinary and necessary personal living 
expenses of a candidate during a campaign and that you were referred to Advisory Opinion 
1978-5 for guidance. That opinion expressed the Commission's position that payments by a 
candidate's campaign committee of the candidate's personal living expenses are permissible 
expenditures under the Act although subject to disclosure pursuant to 2 U.S.C. 434 and 11 CFR 
104.2. 
 

You ask whether the 1979 Amendments to the Act affect the use of campaign funds 
during the course of a campaign for personal living expenses of the candidate. You refer 
specifically to the prohibition contained in 439a on conversion of excess campaign funds to 
personal use with regard to candidates who were not holders of Federal office at the time the 
Amendments were effective, January 8, 1980. 
 

The Commission concludes that the 1979 Amendments to the Act, specifically the 
provisions of 439a, do not affect the result reached in Advisory Opinion 1978-5. The 



Commission has stated in several advisory opinions∗ that candidates and their respective 
principal campaign committees have wide discretion under the Act as to how campaign funds 
may be spent. The Commission thus concludes that so far as the Act is concerned your personal 
living expenses during the course of a campaign may be defrayed from your campaign funds. 
The issue of whether "excess campaign funds" may be used for the described purpose is not 
presented by your request and therefore, is not reached by the Commission. 
 

The Commission expresses no opinion regarding possible tax ramifications, since those 
issues are outside the Commission's jurisdiction. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Robert O. Tiernan 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 

                                                 
∗  Advisory Opinions 1980-29, 1978-5, 1978-2, 1977-1, 1976-64 
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