
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
       May 13, 1980 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-47 
 
Dennis M. Devaney 
Randall, Bangert & Thelan 
1625 K Street, N.W. 
Washington, D.C. 20006 
 
Dear Mr. Devaney: 
 

This is in response to your letter of April 23, 1980, requesting an advisory opinion on 
behalf of the Conroy for U.S. Senate Committee ("the Committee") concerning preemption by 
the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act") of a Maryland statute which 
prohibits payments for "walk around services" on an election day. 
 

Your letter states that the Committee has received several inquiries regarding the 
possibility of providing compensation and expenses to campaign workers engaged in distributing 
campaign literature, sample ballots, or other campaign material; transporting voters to the polls; 
manning phone banks; serving as poll watchers; and other legitimate campaign functions. The 
Committee would perform such services during the period between the Maryland primary held 
on May 13, 1980 and election day. You note that Article 33 §26-9.1 of the Maryland Code, 
effective July 1, 1979, prohibits the payment by a candidate or his committee of monies for 
"walk around services" or any other services as a poll worker or distributor of sample ballots 
performed on the day of election. You ask: 
 

1) Whether payment of compensation and expenses to campaign workers for 
election services described above is a permitted expenditure under the Act, and; 
 
2) Whether the Act preempts Maryland Code Article 33 §26-9.1 with respect to 
pre-election and particularly election day activities of campaign workers for 
Federal candidates who would receive compensation and expenses for services 
described above. 

 



The Commission notes that Maryland Code Article 33 §26-9.1(a) provides: 
 

 No candidate, slate of candidates, political committee, political party, or  
any person acting on behalf of any of the foregoing, may at any time, 
directly or indirectly pay, or incur any obligation to pay, nor may any 
person receive, directly or indirectly any sum of money or thing of value 
in return for a political endorsement or for walk-around services or any 
other services as a poll worker or distributor of sample ballots, performed 
on the day of the election. 

 
"Walk-around services" are defined, in relevant part, in §§26-9.1(b) and 26-16(a)(7) to include 
performing the following activities for money on the day of the election while the polls are open: 
distributing to any person any campaign literature such as pamphlets, circulars, cards, posters, 
advertisements, etc. concerning any candidate for public office; and communicating a voting 
preference or choice. The term "election" is defined in §1-1(a)(6) of Article 33 to include 
congressional elections. The term "candidate" is defined in §1-1(a)(4) to include any person who 
files a certificate of candidacy for public office, and §4A-1 and 4A-2 requires candidates for 
Federal office, including congressional candidates, to file such a certificate of candidacy. The 
term "political committee" is defined in §1-1(a)(14) to include any combination of two or more 
persons which promotes the success or defeat of any candidate submitted to a vote in any 
election. Thus, the Maryland statute would purport to apply to the Committee's activities as 
described in your request. 
 

With respect to whether the Committee's proposed payments are permissible under the 
Act, the Commission has held on numerous occasions that candidates and political committees 
have wide discretion under the Act in deciding which expenditures will best serve their 
candidacies. (See 2 U.S.C. 432(e); Advisory Opinions 1978-2, 1978-5, 1977-1, 1976-64, 1980-
29, copies enclosed). Similarly, the Commission concludes that the Act does not prohibit the 
Committee's proposed payments as described in your request. The Commission expresses no 
opinion as to lawfulness of the proposed "walk-around services" under Title 18 of the United 
States Code or under any other statute over which the Commission has no jurisdiction. 
 

With respect to whether the Act preempts Maryland Code Article 33 §26-9.1 as applied 
to the Committee's proposed payments for election day services, 2 U.S.C. 453 provides that the 
Act and any rules prescribed thereunder "supersede and preempt any provision of State law with 
respect to election to Federal office." The constitutional underpinning of §453 is apparent from 
the supremacy clause of the Constitution which requires that where there is a clear collision 
between State and Federal law, or a conflict between Federal law and the application of an 
otherwise valid State enactment, Federal law will prevail. Hamm v. City of Rock Hill, 379 U.S. 
306, 311-312 (1964). It will not be presumed that a Federal statute was intended to supersede the 
exercise of a given power by a State unless there is a clear manifestation of intention to do so, 
since the exercise of Federal supremacy will not lightly be presumed. Schwartz v. State of Texas, 
344 U.S. 199, 202-203 (1952). 
 

Commission regulations explain that the Act and regulations thereunder supersede and 
preempt State law only with respect to: the organization and registration of political committees 



supporting Federal candidates, the reporting and disclosure of political contributions and 
expenditures to and by candidates for Federal office and political committees supporting them, 
and limitations on contributions and expenditures regarding Federal candidates and political 
committees. 11 CFR 108.7(b). The Commission concludes that the Maryland provisions are not 
preempted by the Act. (Compare Advisory Opinions 1978-54, 1978-66, 1978-24, copies 
enclosed.) 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 

(signed) 
 
Robert O. Tiernan 
Chairman for the 
Federal Election Commission 

 
 
Enclosures (AOs 1978-2, 1978-5, 1977-1, 1976-64, 1980-29, 1978-54, 1978-66 and  

1978-24). 
 
P.S. Chairman Tiernan voted against approval of this opinion and will file a dissenting 

opinion at a later date. 
 


