
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
April 28, 1980 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-29 
 
The Honorable Norman D. Shumway 
United States House of Representatives 
1228 Longworth House of Office Building 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Congressman Shumway: 
 

This responds to your letter of March 24, 1980, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
to the use of campaign funds to defray the costs of your participation in the 1980 National 
Republican Nominating Convention. 
 

According to your letter you are considering participating in the convention as an 
alternate delegate or as a delegate. You ask if it would be appropriate to use your own campaign 
funds to defray the costs of participating in the nominating convention, specifically the costs of 
transportation, hotel, and meals. 
 

The Act places no specific restrictions upon the use of campaign funds while a committee 
functions pursuant to formal authorization by a candidate for Federal office. 2 U.S.C. 432(e). 
Therefore, the Commission has stated in several advisory opinions∗ that candidates and their 
respective principal campaign committees have wide discretion under the Act as to how 
campaign funds may be spent. The Commission thus concludes that so far as the Federal 
Election Campaign Act is concerned, the costs to be incurred by your participation in the 
convention may be defrayed from your campaign funds. 
 

If your campaign funds are used to defray the described expenses, your campaign 
committee will have to report the payment of those costs. If the purpose of the described outlay 
of campaign funds is to influence your election, it is a committee "expenditure" and reportable as 
such. 2 U.S.C. 431(9), 434(b)(4) and 11 CFR 104.3(b)(4)(i), as recently amended at 45 Fed. Reg. 

                                                 
∗  Advisory Opinions 1978-5, 1978-2, 1977-1, 1976-64 



15111 (March 7, 1980), effective April 1, 1980. If the outlay of funds is other than for the 
purpose of influencing your election, it must still be reported by your campaign committee as a 
disbursement. 11 CFR 104.3(b)(4)(vi), as amended id. 
 

The Commission expresses no opinion as to possible application of the House rules to the 
described transactions nor as to any tax ramifications, since those issues are outside the 
Commission's jurisdiction. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
 
      Robert O. Tiernan 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
Enclosures (AOs 1978-5, 1978-2, 1977-1 and 1976-64) 
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