
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
April 14, 1980 

 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-28 
 
Albert P. Massey, Jr. 
Chairman 
Republican Committee of Chester County 
21 South Church Street 
West Chester, Pennsylvania 19380 
 
Dear Mr. Massey: 
 

This responds to your letter of March 18, 1980, supplemented by your letter dated March 
28, 1980, in which you request an advisory opinion on behalf of the Republican Committee of 
Chester County ("the Committee") concerning application of the Federal Election Campaign Act 
of 1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to certain proposed newspaper 
advertising which advocates the selection of delegates to the Republican National Convention. 
 

Your request indicates that the Committee wishes to advocate the selection of specified 
delegates to attend the Republican National Convention. Specifically, you request Commission 
response to the following questions: 
 

1. Is it permissible for the Committee to make an expenditure to pay for 
newspaper advertising which advocates the selection of specified delegates to the 
Republican National Convention? 
 
2. Is it permissible for the Committee to make an expenditure to pay for such 
advertising if it contains "an endorsing statement of these delegates by the 
incumbent Member of Congress, who is a candidate for re-election"? 
 
3. If these expenditures are permissible, how should they be reported under the 
Act? 

 



In response to your first question the Commission concludes that the Committee may pay 
for newspaper advertising which advocates the selection of certain delegates to attend the 
Republican National Convention. Such a payment would be an "expenditure" under the Act and 
Commission regulations. The term "expenditure" includes "any purchase, payment, distribution, 
loan, advance, deposit or gift of money or anything of value, made by any person for the purpose 
of influencing any election for Federal office." 2 U.S.C. 431(9) (A)(i). The term "election" is 
defined at 2 U.S.C. 431(1)(B) to include "a convention or caucus of a political party which has 
authority to nominate a candidate." "Election" is also defined to include a primary election held 
for the selection of delegates to a national nominating convention of a political party. 2 U.S.C. 
431(1)(C). Since the 1980 Pennsylvania primary election of the Republican party will select 
delegates to the Republican national convention which has authority to nominate a presidential 
candidate, the described payment by the Committee would be characterized as a payment made 
for the purpose of influencing a Federal election. Thus, it would constitute an "expenditure" 
under the Act. 
 

If an expenditure for this purpose, either by itself or in combination with other 
"expenditures"1 made by the Committee within calendar year 1980 aggregate in excess of 
$1,000, the Committee would qualify as a "political committee" under the Act.2 The term 
"political committee" includes, inter alia, any local committee of a political party which makes 
contributions or expenditures aggregating in excess of $1,000 during a calendar year.  2 U.S.C. 
431(4)(C). 
 

If the Committee becomes a "political committee" by virtue of this proposed expenditure, 
it would be required to register with the Commission and to report this and all other expenditures 
made for the purpose of influencing a Federal election. See generally 2 U.S.C. 433, 434 and 
Parts 102 and 104 of Commission regulations as published on March 7, 1980, and found at 45 
Fed. Reg. 15104 thru 15116. However, if the proposed newspaper advertising paid for by the 
Committee does not by itself or in combination with other 1980 "expenditures" or 
"contributions" put the Committee over the $1,000 per calendar year threshold, the Committee 
would not be required by the Act to report the expenditure. 
 

The Commission notes that your supplemental letter states that newspaper advertising on 
behalf of certain delegates was proposed by the Committee without any contact or consultation 
with any Presidential candidate or his campaign representatives. Therefore, the issue of whether 
the proposed payment constitutes an in-kind contribution to a Presidential candidate subject to 
the contribution and expenditure limitations of the Act is not presented. See 2 U.S.C. 441a(a)(7), 
441a(b)(2) 
 
 
 

                                                 
1 Although not applicable to the situation presented here, the Act has several exemptions from the definition of 
"expenditure" for various types of political party committee disbursements not aggregating over $5,000 in a calendar 
year. See 2 U.S.C. 431(9) (B)(iv)(viii), (ix). 
2  Commission records indicate that the Republican Committee of Chester County is not currently registered as a 
political committee. 
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In response to your second question, wherein the same type of newspaper advertising is 
proposed but is accompanied by an endorsing statement of the delegates by an incumbent 
Member of Congress who is a candidate for re-election, the Commission concludes that payment 
by the Committee for such advertising is permissible. However, the payment would constitute an 
expenditure under the Act. Again, if, as a result of such expenditure, the Committee became a 
"political committee" under the Act, see 2 U.S.C. 431(4)(C), then the Committee would be 
required to register under 2 U.S.C. 433 and file reports as required by 2 U.S.C. 434. 
 

Assuming that the purpose of the described newspaper advertising is to advocate the 
selection of certain delegates rather than to influence the election of the Member of Congress and 
further, that the text of the advertisement emphasizes the selection of the delegates rather than 
the re-election campaign of the Member of Congress, the expenditure by the Committee would 
not result in a corresponding contribution in-kind to the Member of Congress.3 
 

If, by contrast, the content of the advertisement reflects an intent to influence the re-
election of the Member of Congress, then a contribution in-kind might result. In that event, the 
contribution in-kind to, and corresponding expenditure by, the campaign committee of the 
Member of Congress would be subject to the reporting requirements of 2 U.S.C. 434 and 11 CFR 
Part 104 as well as allocation regulations at 11 CFR 106.1. 
 

Thus, the Committee may pay for newspaper advertising which includes an endorsement 
of the named delegates by a Congressional candidate but such expenditure need not be allocated 
between the candidate for Federal office and the delegates unless the expenditure is made for the 
purpose of influencing the election of the Member of Congress. As was stated in response to 
question 1, the Committee would be required to report the expenditure only in the event that the 
expenditure, by itself or in combination with other expenditures made by the Committee during 
1980, puts the Committee over the $1,000 threshold for qualification as a "political committee" 
under the Act. 2 U.S.C. 431(4)(C). 
 

Your third question regarding reporting requirements has been answered in the foregoing 
responses to your first and second questions. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Robert O. Tiernan 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 

                                                 
3  Commission records indicate that the Republican candidate for Congress in the Committee's district is unopposed 
in the April 22 Pennsylvania primary. 
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