
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
December 12, 1980 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-132 
 
Ms. LouAnn Diamond 
Secretary, Alaskans for Gruening 
P.O. Box 1757 
Anchorage, Alaska 99510 
 
Dear Ms. Diamond: 
 

This responds to your letter of November 3, 1980, requesting an advisory opinion on 
behalf of Alaskans for Gruening ("the Committee") concerning application of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to the receipt of a contribution from a 
partnership. 
 

You state that the Committee received one contribution in the primary election and one 
contribution in the general election from a partnership, Multivisions, each in the amount of 
$1,000. Multivisions, upon your request, provided the Committee with a listing of the partners to 
whom the contributions were to be attributed. All partners so listed by Multivisions were 
individuals. Subsequently you learned that one of Multivisions' partners is a corporation. 
However, no amount of either contribution from Multivisions was attributed to the corporation. 
You ask whether it is permissible for the Committee to accept such a contribution. 
 

Commission regulations provide that contributions from a partnership may be accepted 
by a political committee so long as the contribution is attributed to each partner in direct 
proportion to his or her share of the partnership profits. 11 CFR 110.1(e)(1). However, a 
partnership may agree to have such contribution attributed to certain of the partners provided that 
only the profits of the partners to whom the contribution is attributed are reduced (or losses 
increased), and these partners' profits are reduced (or losses increased) in proportion to the 
contribution attributed to each of them, and such contribution from an individual partner does not 
exceed the contribution limits. 11 CFR 110.1(e)(2). See also 2 U.S.C. 441a and Advisory 
Opinion 1975-104, copy enclosed. 
 



In the situation presented here, the partnership has apparently agreed to attribute the 
contribution only to certain individual partners, and not to the corporate partner. Assuming that 
the profits of these individual partners are the only profits reduced (or losses increased) in the 
exact amount of the portion of the contribution attributed to them, no prohibited corporate 
contribution would result. The fact that one of the partners is a corporation would not change this 
result if the making of the contribution had no effect on the corporate partner's profits or losses. 
The contribution should, of course, be properly reported under 2 U.S.C. 434. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
 
      Max L. Friedersdorf 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
Enclosure (AO 1975-104) 


