
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

January 22, 1980 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1979-76 
 
Mr. Richard B. Dingman 
Treasurer 
RSC Campaign Fund 
P.O. Box 448 
Vienna, Virginia 22180 
 
Dear Mr. Dingman: 
 

This responds to your letter of December 4, 1979, requesting an advisory opinion on 
behalf of the RSC Campaign Fund, a political committee ("the Committee"), regarding 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and 
Commission regulations to the sale of books by the Committee to corporations. 
 

Your letter poses a situation where the Committee publishes a book which it intends to 
sell to individuals at a profit. You contemplate a time when a disposal and cost recovery may be 
more important than profit. Thus you ask if there are any circumstances under which the 
Committee could accept payment for book sales via a corporate check. Specifically you ask 
whether selling the books at cost or below cost would make a difference regarding corporate 
purchase. 
 

The Commission is of the opinion that regardless of the price the Committee could not, 
under the circumstances you describe, sell books to a corporate purchaser. As you appear to be 
aware, under the Act and regulations a corporation is prohibited from making a contribution to a 
political committee. See 2 U.S.C. 441b and 11 CFR 114.2(b). Section 441b(b)(2) defines a 
"contribution" to mean, in part, "any payment,... or gift of money or anything of value..." to a 
campaign committee, or a political party or organization, in connection with any Federal 
election. Your request indicates that the publication and sale of the book is intended to be a profit 
making device for the Committee. It is a means of fundraising, the books being the fundraising 
item. The Commission has previously concluded that the full amount paid by a purchaser to a 
political committee or candidate for a fundraising item is a contribution, see Advisory Opinion 
1975-15 (copy enclosed). Moreover, the Commission recognized that the contributor's receipt of 
something of value in exchange for a political contribution did not change the character of the 



activity from a political contribution into a commercial sale/purchase transaction. Advisory 
Opinion 1979-17 (copy enclosed) citing AO 1975-15. Thus the total price paid by the buyer is a 
contribution. 
 

Your request suggests that if the amount paid by the corporation is either below or equal 
to cost, a contribution would not result. As the Commission stated in AO 1975-15 when 
discussing a fundraising activity, "[A]s a general matter, a person who transmits money to a 
political committee or candidate - any portion of which is available to be spent for the purpose of 
influencing a Federal election - has made a contribution in the full amount of the funds so 
transmitted." This encompasses both cost and profit. This principle applies regardless of the 
item's value and whether or not a profit is actually realized. If, when cost recovery or loss 
reduction is more important than profit, the Committee desires to sell the books at cost or below, 
the amount of the payment by the purchaser still results in a contribution to the Committee since 
the Committee is receiving funds that will be available for its political purposes. 
 

You further suggest that if no profit is realized the situation is similar to the disposal of 
assets such as desks. The Commission is of the opinion that this is not the case. In prior opinions 
the Commission permitted excess campaign assets and contributor lists to be sold without 
contributions resulting from such sales. Advisory Opinions 1979-24 and 1979-18 (copy 
enclosed). In those situations the items sold were either campaign equipment which was 
originally purchased for and used during the campaign by the campaign committee and then sold 
with the proceeds applied to satisfy its debts so the committee could terminate; or an asset the 
value of which was developed by the committee in the normal course of its operations and 
primarily for its own use rather than to sell to others. Neither situation involved the sale of items 
which were specifically acquired or developed for general fundraising purposes such as the sale 
of books as described in your request. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Robert O. Tiernan 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
 
 
Enclosures (AO 1975-15, AO 1979-17, AO 1979-18, AO 1979-24) 


