
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

March 5, 1980 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1979-58 
 
Evan S. Dobelle 
Carter/Mondale Presidential Committee, Inc. 
1413 K Street, N.W. 
Washington, D.C. 20005 
 
Dear Mr. Dobelle: 
 

This responds to your letter of October 15, 1979, which requests an advisory opinion 
regarding application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to 
political activity by partners in law firms on behalf of the Carter/Mondale Presidential 
Committee ("the Committee"). 
 

You indicate that your request is based on several inquiries that the Committee has 
received from partners in law firms. These partners have asked whether they may participate in a 
limited fashion in the activities of the Committee without causing their law firms to be deemed to 
have made contributions in kind. You explain that your request is intended to present a specific 
factual situation and proposal based on one of the inquiries received by the Committee. The 
Commission concludes that it may properly address only the specific situation presented in the 
one inquiry as you have described it. Accordingly, this advisory opinion is not intended to offer 
general advice as to the providing and proper treatment of compensated campaign services in all 
other cases. 
 

Your letter explains that the senior partner of a law firm wishes to engage in fundraising 
and political activities for the Committee as a volunteer. The time devoted to these activities 
would occur during normal business hours and also during evenings and weekends. The firm 
does not object to the senior partner's Committee activity but wishes to avoid the making of a 
contribution as defined in 2 U.S.C. 431(8). 
 

You state that the firm's policy on compensation paid to this senior partner is: 
 

not tied to the number of hours he or she works, but rather is based on his 
proprietary or ownership interest in the firm, which reflects a variety of 



historical factors, including seniority of service in the firm, stature in the 
Bar, ability to attract clients, effectiveness in problem solving, value as a 
counselor to other attorneys in the firm, and the like. 

 
You make reference to Commission regulations at 11 CFR 100.4(a)(5)(ii) and conclude 

that the senior partner should not be regarded as receiving compensation by the firm for 
campaign activity because, as provided in that regulation, compensation is not considered paid to 
an employee "whose time is considered the employee's own to use as he or she sees fit." You 
reason that, although a partner is not normally considered as an employee, the senior partner's 
described relationship with the law firm allows the partner to use his/her time as desired. 
 

You have represented that the senior partner has complete discretion in the use of his/her 
time and that, accordingly, no reduction of income from the firm would be made even if, for 
whatever reason, the senior partner spent less time on firm matters than may have been spent 
during a previous period when no services were provided to the Committee. In such a situation, 
the Commission concludes that the income from the firm would not constitute an in kind 
contribution to the Committee for purposes of the Act. 2 U.S.C. 431(8)(A). This situation is 
distinguishable from Advisory Opinion 1978-6 since in that opinion the compensation from the 
law firm was dependent, at least in part, on the number of hours the partner recorded as client 
work for the firm. 
 

The Commission will, of course, consider the campaign activity of other law firm 
personnel if a complete and specific advisory opinion request is submitted with respect to the 
facts in each case. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Robert O. Tiernan 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
 
Enclosure (AO 1987-6) 


