
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

October 31, 1979 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1979-48 
 
Mr. James S. Eastham 
Rexnord, Inc. 
P.O. Box 2022 
Milwaukee, Wisconsin 53201 
 
Dear Mr. Eastham: 
 

This responds to your letter of August 16, 1979, on behalf of the Rexnord Inc. Political 
Action Committee ("the PAC"), requesting an advisory opinion on the applicability of the 
Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to a newspaper advertisement 
urging individuals to register to vote. 
 

Your letter states that Rexnord, Inc. ("Rexnord"), wishes to run an advertisement in a 
general circulation newspaper (such as the Milwaukee Journal) the text of which would read 
"Please Register to Vote" with "Rexnord, Inc." printed in a lower corner of the advertisement. 
You ask the Commission to determine: 
 

(1) Whether the PAC may pay for the advertisement as described 
above; 

 
(2) Whether Rexnord may reimburse the PAC for costs of the 

advertisement, or, alternatively, may Rexnord pay for the 
advertisement directly from corporate funds. 

 
In answer to your first question, the Commission concludes that the PAC may pay for the 

described advertisement. Commission regulations at 11 CFR 114.5(i) provide that a separate 
segregated fund using voluntary contributions may finance communications with the general 
public.1 In addition, the Commission has recognized in prior advisory opinions that a political 
committee may spend its funds for any lawful purpose which is not prohibited by the Act or 
Commission regulations. See Advisory Opinions 1979-42, and 1978-36, copies enclosed. Any 
                                                 
1  These communications may not solicit contributions to the separate segregated fund from persons who are not 
solicitable. See 2 U.S.C. 441b(b)(4) and 11 CFR 114.5(g). 



payments made by the PAC for the advertisement would be reportable as disbursements even 
though they are not PAC "expenditures" in view of 2 U.S.C. 431(f)(4)(B) and (F). See 11 CFR 
104.2(b). 
 

Your second question raises the issue of whether 2 U.S.C. 441b or Commission 
regulations would prohibit Rexnord from paying for the described advertisement with corporate 
funds either directly, or by reimbursing the PAC. 
 

As you know, 441b(a) prohibits any corporation from making a "contribution or 
expenditure in connection with any election" for Federal office. For purposes of 441b, 
contribution or expenditure includes, in part, any "direct or indirect payment" or any gift of 
money or anything of value "to any candidate, campaign committee, or political party or 
organization, in connection with any election to" Federal office. 2 U.S.C. 441b(b)(2). This 
definition does not include, however, payments made in connection with nonpartisan registration 
and get-out-the-vote campaigns by a corporation aimed at its stockholders and executive and 
administrative personnel and their families. 2 U.S.C. 441b(b)(2)(B). Commission regulations go 
on to explain that while a corporation may support nonpartisan registration and get-out-the-vote 
drives which are not restricted to its stockholders and executive or administrative personnel such 
activity is permitted only when the corporation jointly sponsors the activity with a civic or 
nonprofit organization which does not support or endorse candidates or political parties. 11 CFR 
114.4(d)(1), see also Advisory Opinion 1978-102, copy enclosed. 
 

Because the financing of the described advertisement is nonpartisan voter registration 
activity undertaken by Rexnord that is neither restricted to Rexnord's stockholders and executive 
or administrative personnel nor jointly sponsored by a nonprofit, nonpartisan civic organization, 
the Commission concludes that Rexnord may not pay for the advertisement directly from 
corporate funds. Moreover, Rexnord may not reimburse the PAC for the costs of the 
advertisement since the Act prohibits indirect payments which, if paid directly, would be 
unlawful under 441b. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Robert O. Tiernan 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 


