
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
July 19, 1979 

 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1979-28 
 
Robert M. Tobias, General Counsel 
National Treasury Employees Union 
1730 K Street, N.W., Suite 1101 
Washington, D.C. 20006 
 
Dear Mr. Tobias: 
 

This responds to your letter of May 15, as supplemented by letter of June 21, 1979, 
requesting an advisory opinion concerning application of the Federal Election Campaign Act of 
1971, as amended ("the Act"), to the receipt of a contribution by the Treasury Employees 
Political Action Committee ("TEPAC"), which is the separate segregated fund of the National 
Treasury Employees union ("NTEU"). 
 

Your opinion request states that a contribution in the amount of $100 to $200 has been 
offered to TEPAC from an unincorporated organization of Federal employees who are 
represented by NTEU. This organization is a "recreation association" and maintains vending 
machines in Federal facilities where members of the association are employed. Goods are 
purchased from the vending machines, primarily by other Federal employees, and the net profits 
derived from the machines are retained by the unincorporated recreation association. Your letter 
states that the proposed contribution is not the result of "any solicitation from NTEU or TEPAC, 
but rather was generated voluntarily."∗  Your letter further explains that the vending machines 
from which the contributed funds are derived do not contain any notice informing individuals 
who make purchases from the machines that the proceeds of their purchases may be used for 
political contributions. 
 

You ask specifically whether under these circumstances TEPAC may accept the 
described contribution. 
 

                                                 
∗ As you know, 2 U.S.C. 441b(b)(4)(A)(ii) prohibits NTEU and TEPAC from soliciting contributions to TEPAC 
from any person other than members of NTEU and their families. 



Under the Act, any person may make a political contribution subject to limitation and 
disclosure unless that person is specifically prohibited by the Act from doing so. National banks, 
corporations, and labor organizations are prohibited from making contributions to Political 
committees unless those contributions are made from a separate segregated fund. 2 U.S.C. 441b. 
Also, under 2 U.S.C. 441c, it is unlawful for any person under contract with the United States, or 
any department or agency thereof, to make a contribution to any political committee if payment 
for performance of the contract is to be made in whole or in part from funds appropriated by 
Congress. See 11 CFR 115.1(a). Since the recreation association is unincorporated it would not 
be prohibited by 2 U.S.C. 441b from making a contribution to TEPAC in the circumstances you 
have described. Furthermore, if the recreation association is not a government contractor, as 
defined in commission regulations, the prohibition of 2 U.S.C. 441c would not apply. 
 

The contribution limits of 2 U.S.C. 441a apply to contributions made by any person. The 
term "person" is defined in 2 U.S.C. 431(h) to include an association. Thus, unless prohibited by 
other sections of the Act as discussed above, it would be permissible under the Act for TEPAC to 
accept the described unsolicited contribution. See Advisory Opinion 1978-51, copy enclosed. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation to the specific factual situation 
set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
Robert O. Tiernan 
Chairman for the  
Federal Election Commission 

 
 
 


