
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
June 5, 1979 

 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1979-18 
 
Ms. Kelly Davall 
Mr. Kurt Burkhart 
5403 Midship Court 
Burke, Virginia 22015 
 
Dear Ms. Davall and Mr. Burkhart: 
 

This responds to your letter of April 24, 1979, requesting an advisory opinion on behalf 
of the Federal Election Commission's Former Employees Committee ("FEC-FEC"), a registered 
political committee, concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended ("the Act"), to the selling by FEC-FEC of its list of contributors. 
 

According to your request, FEC-FEC is "quickly gathering a large list of contributors to 
the committee."1  You state that in order to generate a larger cash flow FEC-FEC intends to 
make its contributor list available to purchasers of such lists. All contributors will be asked in 
advance if they would be willing to have their names included on such a list to be sold and the 
names of those who refuse will not be so included. You ask six specific questions with regard to 
this activity: 
 

1. Were an individual to purchase our list, would his/her payment constitute a 
contribution to the committee? 
 
2. Were a corporation and/or union to purchase our list, would its payment constitute a 
contribution to the committee? 
 

                                                 
1 As you know, 2 U.S.C. 438(a)(4) and 11 CFR 104.13 prohibit the use of information copied from reports and 
statements required to be filed with the Commission for the purpose of soliciting contributions or for any 
commercial purpose. The Commission has previously concluded that a political committee's sale of its own 
contributor list does not fall within the purview of that prohibition. However, it does prohibit the use of any list to 
solicit contributions which is copied or otherwise obtained from disclosure reports filed under the Act. See Advisory 
Opinion 1979-3, copy enclosed. 



3. Were a candidate and/or committee registered with the Federal Election Commission 
to purchase our list, would his/her/its payment constitute a contribution to the committee? 
 
4. Were a committee not registered with the Federal Election Commission to purchase 
our list, would its payment constitute a contribution to the committee? 
 
5. Were the payment by any of these entities to be viewed as contributions, to what extent 
would they be so viewed? That is, would any differentiation be made regarding payments 
which represented the fair market price for the list and payments which represented an 
amount in excess of the fair market price? If so, how would one determine the fair market 
price? 
 
6. On what line of the FEC Form 3 should these payments be reported? Is it necessary to 
indicate in the reporting of these receipts that the receipts are payments made for the 
purchase of the list? 

 
Your first five questions go to the issue of whether the selling of FEC-FEC's contributor 

list would result in a contribution and, therefore, will be answered together. Question 6 will be 
addressed separately. 
 

Section 100.4(a)(1)(iii)(A) of the Commission's regulations regards a "membership list 
commonly offered or used commercially" to be "a thing of value" which may, in certain 
circumstances, constitute a contribution under the Act. A thing of value which is provided to a 
candidate or political committee without charge, or at a charge which is below the usual and 
normal charge for such an item, constitutes a contribution to the extent of the difference between 
the usual and normal charge for the item at the time it is given and the amount charged the 
candidate or political committee. "Usual and normal charge" is defined as the price of goods or 
services in the market from which they ordinarily would have been purchased at the time of their 
contribution. 100.4(a)(1)(iii)(B). 
 

In the situation presented by your request, the Commission would view FEC-FEC's 
contributor list as analogous to a "membership list commonly offered or used commercially". 
The sale of the list could involve the receipt of a contribution by FEC-FEC from a purchaser of 
the list if the purchase price exceeded the usual and normal charge for such a list in the market 
from which it would ordinarily be purchased. Conversely, the Commission notes that the sale of 
the list to a candidate or another political committee could involve the making of a contribution 
by FEC-FEC to the purchaser if the purchase price is less than the usual and normal charge for 
such a list in the market from which it would ordinarily be purchased. In either case, the amount 
of any resulting contribution would be the difference between the usual and normal charge at the  



time of sale for a list of potential contributors in the appropriate market and the amount actually 
paid for the list.2 
 

In response to Question 6, if the sale of FEC-FEC's contributor list results in a 
contribution being made to or by FEC-FEC, as described above, such contribution would be 
reportable pursuant to 2 U.S.C. 434 and 11 CFR 104.2 on either line 14, as a contribution from 
an individual, line 15, as a transfer from another political committee, or line 22, as a transfer to 
another political committee, of FEC Form 3. If, on the other hand, payments from the sale of the 
list resulted from an arm's length business transaction in which the usual and normal charge was 
paid for the list, that income would be reportable as "other income" on line 16 of FEC Form 3, 
with appropriate itemization and explanation of the receipt on Schedule A. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule of law 
stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to a specific factual situation set 
forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
 

Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
Robert O. Tiernan 
Chairman for the  
Federal Election Commission 

 
Enclosure 
 
 

                                                 
2 As you know, 2 U.S.C. 438(a)(4) and 11 CFR 104.13 prohibit the use of information copied from reports and 
statements required to be filed with the Commission for the purpose of soliciting contributions or for any 
commercial purpose. The Commission has previously concluded that a political committee's sale of its own 
contributor list does not fall within the purview of that prohibition. However, it does prohibit the use of any list to 
solicit contributions which is copied or otherwise obtained from disclosure reports filed under the Act. See Advisory 
Opinion 1979-3, copy enclosed. 


