
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      December 15, 1978 
 
ADVISORY OPINION 1978-83 
 
Mr. Steven R. Semler, Treasurer 
Construction Equipment Political Action Committee 
1101 15th Street, N.W. 
Suite 1010 
Washington, D.C. 20005 
 
Dear Mr. Semler: 
 
 This letter is in response to your request of October 16, 1978, for an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act") to 
the establishment of a booth by a political committee at the annual convention of its connected 
trade association. 
 
 In your letter, you state that the Construction Equipment Political Action Committee 
("CEPAC") is an "independently conceived" political committee within the meaning of the 
Commission's regulations. CEPAC cooperates with an established trade association of 
construction equipment distributors known as the Associated Equipment Distributors* -- a group 
of approximately 900 equipment distributors in the United States. Accordingly, CEPAC attempts 
to conduct itself in accordance with the requirements applicable to political committees that are 
connected to trade associations. 
 
 In the present situation, attention is focused upon 11 CFR 114.8 which deals with 
advance written approval by corporate members of a trade association for solicitation of 
executive and administrative personnel of the corporate members. CEPAC desires to establish a 
booth at the Associated Equipment Distributor's annual convention to be held in January, 1979. 
The purpose of the booth, which will be staffed by CEPAC directors, would be (i) to inform 
distributors about the existence and purpose of CEPAC and answer distributors' questions about 
CEPAC; (ii) to give to each inquirer a written brochure which describes CEPAC, together with a 
blank form authorizing solicitation; (iii) to collect signed authorization cards from distributors 
who decide to sign them at the booth, and transmit those cards to CEPAC's offices for 
subsequent written solicitation of the signer; and (iv) to express a willingness, only after an 

                                                 
* This trade association is identified on CEPAC's FEC Form 1, Statement of Organization, as a connected 
organization of CEPAC. 11 CFR 100.15 



authorization card is signed, to accept personal contributions from those distributors who wish to 
make a contribution while they are at the booth. 
 
 The following guidelines as to the operation of the booth are also set forth: 
 

1. The sign identifying the booth would be unobtrusive and not directly or 
indirectly request or imply a solicitation of contributions. 

 
2. The booth would not sell promotional items of any kind. 
 
3. All inquirers would be tendered a brochure which explains the purpose of 

CEPAC, the authorization form requirements, and a blank authorization 
form for them to fill out if they care to do so. 

 
4. Authorization forms would be accepted only from corporate officers 

empowered to authorize solicitations in behalf of their corporations. 
 
5. Inquirers would be told that they are welcome to mail the form to CEPAC 

if they choose to sign it, or that they could fill it out and turn it in at the 
booth. 

 
6. Persons who choose to fill out the card and turn it in at the booth may be 

told that they would be individually receiving in the mail a written request 
for a contribution from CEPAC but that, if they cared to make an 
individual personal contribution at the booth, it would be accepted; that, in 
such case, there would not be a subsequent written request mailed to them. 
It would be emphasized to all those operating the booth that no reference 
to soliciting contributions shall be made to any inquirer unless and until an 
appropriate corporate officer has signed an authorization form; that absent 
the tendering of that form, no contribution request would be directly or 
indirectly made. Contributions would only be requested from executives 
and administrative personnel of corporations which have actually 
submitted authorization forms -- a matter easily verified from the 
existence of an authorization form signed by a competent corporate 
official and from the list of persons on that form who are within the class 
of persons appropriate for solicitation. 

 
 CEPAC therefore requests an advisory opinion as to whether the establishment and 
operation of a booth at the Associated Equipment Distributors' annual convention, in the 
described circumstances, is permissible under the Act and regulations. 
 
 You state that the primary purpose of the convention booth is to secure a corporate 
executive's signature on special authorization forms which would allow CEPAC to solicit the 
personnel of that corporate member of the trade association. You believe this would satisfy the 
requirements of 11 CFR 114.8(d) of knowing and specific written approval by member 
corporations -- a necessary prerequisite before any solicitation of contributions by a trade 



association's separate segregated fund can be made of a corporate member's executive and 
administrative personnel. 
 
 The 1979 authorization form to be used would presumably have the same information as 
CEPAC's 1978 authorization form (enclosed with your letter). Commission regulations require 
that solicitation approvals be made in writing and preserved for 3 years by the trade association 
or its political fund. 11 CFR 114.8(d). The regulations also provide for mailing the request for 
solicitation approval to corporate members, obviously implying that such request must be in 
writing. Specifically, the request form must indicate the requirement of approval and the 
limitation that the corporate trade association member may not approve solicitation by the 
association or its political fund if it has previously approved a solicitation by any other trade 
association during the calendar year. See 11 CFR 114.8(d)(3). The authorization form should 
also clearly state its purpose and state any limitations that CEPAC wishes to place on the class of 
executive and administrative personnel of the member corporation who may be solicited. See 11 
CFR 114.8(d)(5). 
 
 Assuming the above criteria are met, a convention booth to collect signed authorization 
cards is permissible, provided (i) that the solicitation approval request is in writing to insure that 
an informed decision has been reached, and (ii) that the request form has been signed by a person 
duly authorized by his or her respective corporation to give such written approval. See in general 
11 CFR 114.8. The primary purpose of the booth as expressed in your request, is therefore 
consistent with the Act and Commission regulations. 
 
 Your request further states that the "secondary purpose" of the booth is to accept 
contributions from those persons who have signed the cards, as well as other executive and 
administrative personnel listed on signed authorization forms who thereafter wish to make 
contributions. Contributions from these persons would be requested by the CEPAC directors 
operating the booth, but only after individuals have been identified as executive and 
administrative personnel of corporations that have already submitted signed authorization forms. 
You point out that the names of those who may be solicited would be easily verified from 
authorization forms and lists held at the booth. 
 
 The above described circumstances surrounding the collection of contributions, 
particularly the fact that only those personnel who are properly solicitable by CEPAC will be 
requested to make contributions, satisfy the solicitation restrictions of 11 CFR 114.8. In 
Advisory Opinion 1978-17 the Commission recognized that the restrictions on trade association 
political committees were intended: "to control their access to the same persons who might 
otherwise be solicited and contribute to several political committees connected to separate trade 
associations. By requiring advance solicitation approval, and limiting approval by corporate 
members of a trade association to one trade association per year, the fundraising potential of the 
trade association committee is limited." Therefore the secondary purpose of the booth -- to 
request and accept contributions from those personnel authorized to be solicited by CEPAC -- is 
permissible in the above described circumstances if otherwise conducted in accordance with the 
Act and Commission regulations. See, in particular 11 CFR 114.5(a) and (b) and 102.9. 
 



 The foregoing conclusion as to the secondary purpose of the booth is conditioned on 
avoidance of any reference to the CEPAC booth in preconvention mailings to executive and 
administrative personnel whose corporations have not approved their solicitation for 1979. Also, 
conspicuous signs and other promotional activity at the convention which would be considered a 
CEPAC solicitation should be displayed and conducted so that only the persons who may be 
legally solicited are in fact solicited. These conditions are indicated in Advisory Opinion 1976-
27 (copy enclosed). In addition, any announcement of CEPAC fundraising activities at 
convention meetings, or informing convention attendees that CEPAC solicitation materials are 
available at a booth in the convention hall, would be a solicitation (as distinguished from an 
effort to obtain approval to solicit contributions) within the meaning of the Act, and would 
therefore require prior approval from the corporate members. See Advisory Opinion 1976-96 
(copy enclosed). 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual situation 
set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
Enclosures 
 


