
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      October 20, 1978 
 
AO 1978-79 
 
Senator J. Bennett Johnston 
421 Russell Senate Office Building 
Washington, D.C. 20510 
 
Dear Senator Johnston: 
 
 This responds to your letter of September 20, 1978, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
to determine whether or not the general election in Louisiana constitutes a separate election for 
the purposes of applying fundraising limits for a Federal candidate who is unopposed in the 
general election. 
 
 Your letter states that the State of Louisiana election code provides that "in elections for 
the United States Senate, there would be a so-called open primary election in which candidates 
from both the Democratic and Republican parties would run. If a candidate in the open primary 
election received a majority of votes cast in that election, that candidate would be the winner of 
the election." You further state that the winning candidate's name would not appear on the 
November general election ballot, though the certificate of election for the winning candidate 
would not be granted by the Secretary of State until after the general election. 
 
 In the Louisiana open primary election held on September 16, 1978, you received a 
majority of the votes cast. Therefore, according to State election laws, your name will not appear 
on the November election ballot. However, you will not receive a certificate of election until 
after the November election. You ask us if, under these circumstances, you are entitled to a 
second fundraising period with regard to the Louisiana election on November 7. 
 
 Section 110.1(j)(1) of the Commission's regulations states that: "The limitations on 
contributions . . . shall apply separately with respect to each election . . ." Section 110.1(j)(2) 
considers "an election in which a candidate is unopposed" a separate election for purposes of 
contribution limits. Therefore, as you argue, the lack of opposition in the general election does 
not preclude the raising of additional contributions by your campaign committee in anticipation 
of the November 7 general election. These contributions made after the primary on September 
16, 1978, but not later than November 7, 1978, would be considered as "made with respect to" 



the 1978 general election and thus chargeable to those limits rather than the limits of an election 
in 1984. 
 
 Your committee is required to file a 10 day pre- and a 30 day-post general election report 
under 2 U.S.C. 434. See Advisory Opinion 1978-65, copy enclosed. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
Enclosure 
 


