
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      October 20, 1978 
 
AO 1978-77 
 
Honorable Les Aspin 
United States House of Representatives 
439 Cannon House Office Building 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Mr. Aspin: 
 
 This responds to your letter of September 22, 1978, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
to the volunteer services of a corporate employee. 
 
 Your letter states that an officer of American Motors Corporation (AMC) "is interested in 
and willing to make a tape recording for use as a campaign radio commercial in which he would 
describe my efforts to help . . . [AMC] seek Federal loan guarantees and keep jobs in the 
Kenosha area." You further state "he would be speaking voluntarily as an individual, but would 
be identified by name and title as an AMC official." You assure us that no corporate or personal 
funds would be involved, as your campaign committee would pay for the radio time and the 
production costs of the campaign advertisement. In addition, you state that the only involvement 
of the corporate official would be "the several minutes taken up by speaking into a tape 
recorder." 
 
 Since the campaign committee will pay for all costs of producing and broadcasting the 
advertisement, a contribution to your campaign committee would not occur in these 
circumstances. The fact that several minutes are required for the corporate official to make the 
recording and that he will be identified as an officer of AMC do not mean that a contribution of 
"anything of value" has been made to your campaign. Under 2 U.S.C. 431(e)(5)(A) the term 
"contribution" does not include "the value of services provided without compensation by 
individuals who volunteer a portion or all of their time on behalf of a candidate or political 
committee." See also 100.4(a)(5) of Commission regulations. 
 
 In regard to the "obvious sub-issue . . . [of] whether a corporate entity could endorse a 
candidate for Federal office, say by vote of the board," the Commission may not properly issue 
an advisory opinion since the question is hypothetical and not presented as a specific factual 
situation. 2 U.S.C. 437f, see also 11 CFR 112.1. You may wish to review various portions of the 



Act and Commission regulations on this issue: 2 U.S.C. 441b(b)(2)(A), 2 U.S.C. 431(f)(4)(C), 
and Commission regulations at 11 CFR 100.7(b)(5) and 114.5(i). 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 


