
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      September 19, 1978 
 
AO 1978-68 
 
John J. Mustes 
Seith for Senate Committee 
407 S. Dearborn St 
Room 790 
Chicago, Illinois 60605 
 
Dear Mr. Mustes: 
 
 This responds to your letter of August 20, 1978, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
to the use of Master Charge or BankAmericard credit cards in making political contributions to 
the Seith for Senate Committee.("the Committee"). 
 
 You state that persons viewing radio and television commercials of the Seith campaign 
may be asked to call a toll free telephone number and charge a political contribution to their 
BankAmericard or Master Charge credit card. The call would be received by an independent 
company which receives and processes many types of calls. The operator answering the call 
would take the caller's name, address and credit card number plus all other information required 
under the Act and Commission regulations such as occupation and principal place of business. 
The credit card information would be "entered on special forms, which are then deposited in the 
candidate's campaign account." Your letter points out that a signature by the contributor is not 
required to assure the validity of these credit card transactions. You ask for an opinion whether 
the recordkeeping and reporting requirements of the Act, as applicable to the Seith campaign, 
may be satisfied under the described circumstances. 
 
 The term "contribution" is defined in the Act to include "a written contract, promise, or 
agreement, whether or not legally enforceable, to make a contribution" for the purpose of 
influencing the nomination or election of any person to Federal office. 2 U.S.C. 431(e)(2). 
Regulations of the Commission at 11 CFR 100.4(a)(3) explain that a contribution includes a 
written agreement to make a contribution and that the agreement shall be reported as a debt owed 
to the candidate or committee until it is honored. It is significant that the definition does not 
require the writing to be signed by the person making the contribution in order for the transaction 
to be characterized as a contribution. Accordingly, contributions authorized to be made by 



telephone, and using a written form to record pertinent contributor and credit card information, 
would be regarded by the Commission as contributions under the Act. 
 
 Contributions made by credit card would be reportable by the Committee as of the date 
the proceeds of the transaction are received by the Committee, provided they are received within 
the same reporting period when the credit card was used.* The contributor's identification and 
occupation and principal place of business must be disclosed on Schedule A if the credit card 
contribution (either by itself or when combined with other contributions in the same calendar 
year, exceeds $100. 2 U.S.C. 434(b)(2), 11 CFR 104.2(b)(2). A contribution by credit card which 
in a contribution by more than one person must include a notation to that effect on the credit card 
charge document; the notation may only include persons who are authorized to use the credit 
card. See 11 CFR 104.5(e). 
 
 The independent company which receives telephone authorizations by contributors using 
their credit card for political contributions is regarded as a person receiving a contribution for a 
political committee under 2 U.S.C. 432(b) and is therefore required to render to the treasurer of 
the Committee a detailed account of each contribution in excess of $50 within 5 days after the 
contributor authorizes use of the credit card. In addition, the treasurer of the Committee is 
required to keep detailed and exact accounts of all contributions made to or for the Committee by 
means of credit cards. 2 U.S.C. 432(c). The amount of any contribution made by credit card is 
the amount authorized by the contributor and may not be reduced by any discounts or service 
charges deducted by the credit card issuer when remitting contribution proceed to the committee. 
See 100.4(a)(2) of Commission regulations. Any deductions or set offs by the credit card issuer 
against the proceeds of contributions made by credit card are considered expenditures of the 
Committee and must be reported as expenditures) as of the date the Committee receives notice 
that the deduction or set-off is being taken. 
 
 Finally, in concluding that contributions by credit card (if otherwise lawful) are permitted 
under the Act, the Commission assumes that the credit card issuers (BankAmericard and Master 
Charge) will follow their usual and normal collection procedures with respect to obtaining 
payment from persons who used their credit cards to make political contributions to the 
Committee. The Commission also assures that the credit card issuers, as well as the "independent 
company" processing the calls and credit card charges, are rendering their services in the 
ordinary course of business and receiving the usual and normal charge for their services; i.e. the 
prevailing charge for the services at the time they were rendered. See Commission regulations at 
11 CFR 100.4(a)(1)(iii)(B). To the extent the credit card issuers or the company processing the 
telephone calls is rendering services to the Committee at a charge below the usual and normal 
charge, the difference would constitute a contribution in-kind to the Committee. As you know, 
the contribution of anything of value by a corporation to a candidate for Federal office, or his/her 
campaign committee, is prohibited by 2 U.S.C. 441b. 
 

                                                 
* If the proceeds of contributions made by credit card are not remitted to the Committee by the payor bank within 
approximately the same time period that contributions by cheek are credited to the bank accounts of the Committee, 
then the Committee may be required to report the credit card transaction on Schedule C of FEC Form 3 as a 
outstanding debt or obligation owed to the Committee as of the date the card was used. 2 U.S.C. 434(b)(12), 436(c); 
see also 104.8 of Commission regulations and reporting instructions on reverse side of Schedule C, FEC Form 3. 



 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed an a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 


