
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

      September 19, 1978 
AO 1978-50 
 
Morley A. Winograd 
Chairperson 
Michigan Democratic Party 
Hart-Kennedy House 
606 Townsend 
Lansing, Michigan 48933 
 
Dear Mr. Winograd: 
 
 This responds to your letter of July 13, 1978, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act") to a proposed 
get-out-the-vote campaign of the Michigan Democratic Party to increase support for the 
Democratic Gubernatorial nominee of the party. 
 
 Your letter explains that in connection with the 1978 general election the Michigan 
Democratic Party: 
 

"intends to conduct an extensive educational and motivational campaign 
designed to increase support for our Democratic Gubernatorial nominee 
and turn-out those voters who are supporting that candidate. This 
campaign will involve telephone calls, mailings, literature distributions 
and personal visits by campaign workers to persons who are likely to be 
supporting the Democratic Gubernatorial nominee." 

 
 You further explain that the Party's project will "not involve contacting or 
communicating with voters based upon their support for any of the Democratic nominees for 
Federal office." However, the 1978 general election in Michigan will include one seat in the 
United States Senate and 19 Congressional offices. Your letter also states that party expenditures 
on behalf of candidates for Federal office and contributions received for Federal campaign 
purposes will be reported by the Party's Federal campaign committee-- Democratic Campaign 
Committee (Michigan). These expenditures, you say, "will not be related to our voter contact or 
voter turnout program which will be restricted solely to the Democratic Gubernatorial 
campaign." 
 
 You pose three questions for which you request an opinion: 
 



(1) Are expenditures of the Michigan Democratic Party for the purpose of 
identifying and motivating supporters of the Party's Gubernatorial 
nominee covered by the Act? 

 
(2) If these expenditures are subject to the Act, may the Party continue to 

maintain two separate accounts for the purpose of reporting contributions 
and expenditures of the Party under both Federal and State law? If this is 
permissible, how may it be accomplished? 

 
(3) If some portion or all of the described expenditures are subject to the Act, 

on what basis, if any, should they be allocated to the Party's special 
expenditure limits on behalf of Senatorial and Congressional candidates 
under 2 U.S.C. 441a(d)(3)? 

 
 In response to your first question, the Commission concludes that expenditures of the 
Party for the purpose of identifying and motivating persons to support the Party's Gubernatorial 
nominee are, in part, for the additional purpose of influencing the election of persons to Federal 
office. In Advisory Opinion 1978-10, the Commission recently held that a political party's voter 
registration and get-out-the-vote activity in a Federal election year, even though not expressly on 
behalf of candidates for Federal office, was nevertheless for the purpose of influencing the 
persons contacted to vote for all candidates of the political party. The Commission therefore 
required that party expenditures for its get-out-the-vote campaign be allocated on a reasonable 
basis between the two classes of candidates who would appear on the same election ballot - those 
seeking Federal office and those seeking other elective public offices. The expenditures for get-
out-the-vote drives would not, however, need to be allocated as expenditures on behalf of 
specific candidates for Federal office if the drive is not conducted on behalf of clearly identified 
candidates for Federal office to whom the expenditure can be directly attributed. See 
Commission regulations at 11 CFR 106.1(c)(2) For example, if the purpose of the drive is to 
advocate the election of one or more clearly identified candidates for Federal office, then the cost 
must be attributed to that candidate or candidates, for limitation and reporting purposes, as either 
a contribution or an expenditure. 2 U.S.C. 441a(a) and 441a(d)(3).  However, the Party may use 
printed materials in its get-out-the-vote drive which identify candidates for Federal office 
without allocating any cost to particular Federal candidates, if those materials are within the slate 
card or sample ballot exemption. 2 U.S.C. 431(e)(5)(E) and 431(f)(4)(G).* See Advisory 
Opinion 1978-9 (question 7). 
 
 In response to question (2), the Democratic Party of Michigan may continue to maintain 
its registered Federal campaign committee -- Democratic Campaign Committee (Michigan) -- for 
purposes of reporting contributions and expenditures coming within the purview of the Act and 
Commission regulations. See 11 CFR 102.6. The reporting political committee of the Party is 
required to defray the allocable Federal election portion of the expenses incurred by the Party for 

                                                 
* Expenses incurred under the cited sample ballot exemption are neither contributions nor expenditures for purposes 
of the Act. They are not subject to any monetary limit and may be funded by either a reporting political committee 
or nonreporting entity. If financed by a reporting political committee, the amounts spent for sample ballot materials 
need to be reported as a "Disbursement for exempt sample ballot expenses" in order to account for all cash outlays 
of the reporting political committee. See Commission regulations at 104.2(b). 



the described get-out-the-vote campaign. These expenditures are considered administrative 
expenses of the Party and may be allocated under the formula described in Commission 
regulation 106.1(e). Other allocation formulas have been approved by the Commission as 
reasonable and may be used to determine the amount of get-out-the-vote expenditures which 
must be paid by the Democratic Campaign Committee of Michigan. See the Commission's 
response to Advisory Opinion Request 1976-72 and a Commission guideline issued in December 
1977, copies enclosed. 
 
 Your letter suggests that for the Commission to require that some portion of the Party's 
get-out-the-vote expenses be financed and reported by its registered Federal political committee 
would put the Party in violation of Michigan law. You state that Michigan law requires that all 
Party expenditures be made from one account. To the extent that Michigan law requires the Party 
to make or report expenditures differently than required by this opinion (which concludes that 
some portion of the described Party expenses come under the Act and must be financed by a 
reporting political committee) the Michigan law is superceded and preempted by virtue of 2 
U.S.C. 453. That section provides that the Act, and regulations prescribed under the Act, 
"supercede and preempt any provision of State law with respect to election to Federal office." In 
addition, Commission regulations at 11 CFR 108.7(b)(1) and (b)(2) provide that the Act and 
Commission regulations supercede State law concerning the organization and registration of 
political committees supporting Federal candidates and the disclosure of receipts and 
expenditures by political committees. However, copies of reports filed under the Act with the 
Commission must also be filed with the Secretary of State "of the appropriate State." 2 U.S.C. 
439(a) and 11 CFR 108.3. Accordingly, the Democratic Campaign Committee (Michigan) is 
required to file copies of its reports submitted under the Act with the Michigan Secretary of 
State. 
 
 In response to question (3) the expenditures of the drive allocable to Federal election 
purposes do not have to be further allocated to specific candidates for Federal office, and 
therefore charged against the party's limits in 2 U.S.C. 441a(d)(3), unless those expenditures are 
made on behalf of clearly identified candidates to whom the expenditures can be directly 
attributed. As discussed above, candidates for Federal office may be identified in conjunction 
with the drive without any charge to 441a limits, if the identification is made on materials 
coming within the sample ballot or slate card exemption. See the discussion in response to 
question (1). 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
Enclosures  


