
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      August 11, 1978 
 
AO 1978-48 
 
The Honorable James A. McClure 
United States Senate 
Dirksen Senate Office Building 
Washington, D.C. 20510 
 
Dear Senator McClure: 
 
 This responds to your letter of July 13, 1978, which requests an advisory opinion 
regarding your proposed lease of an electric car from General Electric Company and application 
of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act") to this proposed 
transaction. 
 
 Specifically, you ask whether your proposed lease of this vehicle is permitted by the Act 
and whether this would affect the status of your waiver of candidate reporting filed with the 
Commission pursuant to 11 CFR 101.3. 
 
 In your letter of July 13, 1978 and in supplemental communications you state that the 
cost of leasing this vehicle will be borne by you personally and that the lease contract is for a 
period of five months. This electric vehicle will be used by you personally to commute to your 
office in Washington, D.C. from your residence in Virginia while you are working in 
Washington.  During approximately half of the five months lease period you will be in Idaho 
campaigning for re-election and it is your intention to ship this electric vehicle to Idaho and use 
it as a demonstration vehicle at certain public appearances. 
 
 The Commission believes that your lease of the electric car is permitted by the Act but 
would be considered a contribution from you to your principal campaign committee to the extent 
that the vehicle is used in Idaho in connection with your campaign for Federal office. See 2 
U.S.C. 431(e) and Commission regulations at 11 CFR 100.4. 
 
 As your use of the electric car will not be financed by campaign monies and the terms of 
the lease agreement appear to be substantially the same as those that would be offered to any 
individual desiring to lease a vehicle from General Electric Company under similar conditions, 
we believe that there is no provision of the Act or the Commission's regulations which would 
prohibit the use of this vehicle by you in commuting to your office in Washington, D.C. from 



your residence in Virginia. However, as it is your intention to ship the car to Idaho for use during 
your campaign for Federal office, a reasonable allocation of the cost of leasing this vehicle must 
be attributed to the portion of the lease period in which the vehicle is used in conjunction with 
your campaign.1  For example, if you choose to maintain this vehicle in Idaho and use it for 
campaign related appearances for two months of the five months lease period, two-fifths of the 
lease cost plus the cost of shipping the vehicle to and from Idaho would be considered to be a 
contribution from you to your principal campaign committee and would need to be reported as 
such in accordance with 2 U.S.C. 434(b) and 11 CFR 104.2. 
 
 Concerning your waiver of candidate reporting, we believe that the status of this waiver 
would not be altered by this transaction so long as your principal campaign committee filed the 
appropriate reports and statements with the Commission reflecting that portion of the lease cost 
of the vehicle attributed to campaign related use, plus the shipping costs, as an in-kind 
contribution from you to the committee.2 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning application of a general rule of 
law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual situation 
set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 

                                                 
1 See AO 1977-12, copy enclosed, for allocation of costs between campaign and non-campaign related office 
expenses. 
2 11 CFR 110.10 permits candidates to make unlimited expenditures from personal funds for purposes of influencing 
their own election. 


