
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      August 3, 1978 
 
AO 1978-41 
 
Mr. Gerald B. Solomon 
Jerry Solomon for Congress Committee 
P.O. Box 4004 
Troy, New York 12180 
 
Dear Mr. Solomon: 
 
 This responds to your letter of June 26, 1978, requesting written clarification of the 
Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), regarding the maximum 
amount of contributions which may be made to your campaign for election" to the Congress of 
the United States. 
 
 Your letter states that you have received the endorsement of the Republican and 
Conservative Parties of New York and will run unopposed in the New York State primary 
election on September 12, 1978. You have incurred substantial campaign expenses to obtain 
these two endorsements without opposition and ask whether you may receive an individual 
contribution of $1,000 earmarked for the primary election and an additional $1,000 from the 
same individual with respect to the general election. 
 
 Your question is answered in the affirmative. The contribution limits in 2 U.S.C. 441a 
apply with respect to each election in which a congressional candidate seeks nomination or 
election. 2 U.S.C. 441a(a)(6).  Regulations of the Commission further explain that an election in 
which a candidate is unopposed is a separate election and if a primary election is unnecessary 
because a candidate is unopposed, the date on which that primary would have been held is 
deemed to be the date of the primary for purposes of the contribution limits. See 11 CFR 
110.1(j). Thus as a candidate for nomination and a candidate for the general election you may 
receive $1,000 with respect to the primary and $1,000 with respect to the general election from 
the same individual assuming that individual has not exhausted his or her annual aggregate 
limitation of $25,000. 2 U.S.C. 441a(a)(3). 
 
 Commission regulations further provide that, as a general rule, contributions not 
designated in writing for a particular election are regarded as made with respect to a primary 
election if made on or before the date of that primary election - in your case September 12, 1978. 
Contributions made after the date of the primary election are considered as made for the general 



election. 11 CFR 110.1(a)(2). The Commission notes that under 101.2(d) of the regulations, a 
candidate may receive contributions designated for the general election prior to the date of his or 
her primary election. Although not specifically raised by your opinion, request, the Commission 
points out that your campaign committee is required to file pre- and post-election reports with 
respect to the September 12 primary should your name appear on the ballot. You would in that 
event become a participant in the primary election even if there is no other candidate listed on 
the ballot in opposition to you. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 


