
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

      September 1, 1978 
AO 1978-40 
 
Mr. Thomas E. Jagger, Treasurer 
Ray Kogovsek for Congress 
127 First National Bank Building 
Pueblo, Colorado 81003 
 
Dear Mr. Jagger: 
 
 This responds to your letter of June 21, 1978, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act") and 
applicable regulations regarding loans received by a candidate for personal and family living 
expenses during the period when he was evaluating his candidacy. 
 
 Your letter states that on June 1, 1977, Ray Kogovsek's position as a paralegal was 
abolished and that he needed funds for his personal and family living expenses while evaluating 
his candidacy. During the month of June 1977, before his decision to seek nomination or election 
to the United States House of Representatives, Mr. Kogovsek borrowed a total of $3,900 from 
ten individuals. A note was executed for each loan. The proceeds were placed in a separate 
checking account. All withdrawals from the account were made for personal and family living 
expenses. Mr. Kogovsek announced his candidacy and filed FEC Form 2, statement of 
candidacy, after he borrowed the money. 
 
 Specifically, you ask if these loans are contributions under the Act.  If so, you ask how 
the loans and expenditures from the loan proceeds for personal living expenses are to be 
reported, and by whom?  Finally you ask what "procedures" and "specific forms" the candidate 
must file to be in compliance with the Act. 
 
 The Commission concludes that these loans are contributions for purposes of the Act. 
Therefore the loans must be disclosed in reports filed by the Ray Kogovsek For Congress 
Committee, and the amount contributed (loaned) by any individual with respect to any election 
must not exceed $1,000.1  2 U.S.C. 434(b), 441a(a)(1). 
 
 Candidate status may arise before candidacy is publicly declared or before an FEC Form 
2 is filed. 2 U.S.C. 431(b) defines "candidate", in part, as an individual who seeks nomination for 
                                                 
1 A loan from an individual is a contribution as long as it is outstanding and unpaid by the candidate or committee to 
whom the loan was made. 11 CFR 100.4(a)(1)(i). As it is repaid, the individual lender is no longer charged with a 
contribution for limit purposes under 2 U.S.C. 441a. 



election, or election, to Federal office . . . and . . . an individual shall be deemed to seek 
nomination for election, or election, if he has – 
 

(1) taken the action necessary under the law of a State to qualify himself for 
nomination for election, or election to Federal office; or 
 
(2) received contributions or made expenditures... with a view of bringing about 
his nomination for election, or election to such office. 

 
 A "contribution" is defined in part, as a "gift, subscription, loan, advance, or deposit of 
money or anything of value made for the purpose of influencing the nomination, for election, or 
election, of any person to Federal office." 2 U.S.C. 431(e)(1). A limited exception to that 
definition is recognized in Commission regulation 100.4(b)(1) where it is stated that the term 
contribution does not include payments made for the purpose of determining whether an 
individual should become a candidate, if the individual does not otherwise become a candidate. 
If, however, the individual subsequently becomes a candidate, the payments are contributions 
and must be reported with the first appropriate report filed regardless of the date the payments 
were made. 11 CFR 100.7(b)(2) is a similar exception for expenditures. 
 
 In this instance you state that, during June 1977, Mr. Kogovsek was evaluating his 
candidacy. Reports filed by the Ray Kogovsek for Congress Committee, show contributions 
received in April 1977 and both contributions and expenditures in June 1977. Although these 
may have been payments made for the purpose of determining whether he should become a 
candidate; the fact that he did become a candidate has the effect of making these payments 
contributions and expenditures for purposes of the Act as of the date the transactions occurred. 
 
 As already stated, a contribution in defined, in part, as a "gift . . . loan . . . or anything of 
value made for the purpose of influencing the nomination, for election, or election, of any person 
to Federal office." The Commission has previously held that funds provided to a candidate to be 
used solely for personal living expenses and subsistence of the candidate and his family are 
contributions for purposes of the Act if the funds are not "personal funds" under Commission 
regulations, 110.10(b).2 
 
 This section states that, except for Presidential candidates receiving public financing, 
candidates may make unlimited expenditures from personal funds. The following definition is 
given: 
 

 (b) for purposes of this section, "personal funds" means— 
 
 (1) Any assets to which at the time he or she became a candidate the 
candidate had legal and rightful title, or with respect to which the candidate had 
the right of beneficial enjoyment under applicable State law, and which the 
candidate had legal right of access to or control over, including funds from 
immediate family members; and 

                                                 
2 See the Commission's response to Advisory Opinion Request 1976-84 and Advisory Opinion 1976-70, copies 
enclosed. 



 
 (2) Salary and other earned income from bona fide employment; dividends 
and proceeds from the sale of the candidate's stocks or other investments; 
bequests to the candidate; income from trusts established before candidacy; 
income from trusts established by bequest after candidacy of which the candidate 
is the beneficiary; gifts of a personal nature which had been customarily received 
prior to candidacy; proceeds from lotteries and similar legal games of chance. 

 
 The thrust of 110.10 is that a candidate is expending campaign contributions rather than 
personal funds, unless the funds involved are assets to which he or she had legal and rightful title 
or the right of beneficial enjoyment at the time he or she became a candidate, or unless the funds 
were personal assets under 110.10(b)(2). The same rationale would apply to the proceeds of 
loans received by a candidate, although used only for personal living expenses, since using this 
test those loans are not personal funds, but are contributions under the Act. Accordingly, the 
loans must be reported giving the information specified in 2 U.S.C. 434(b)(5). See also 
104.2(b)(5) of Commission regulations and supplemental reporting instructions for loans to 
candidates (copy enclosed). 
 
 Since the $3,900 in loans constitute contributions rather than personal funds, the 
expenditures for personal living expenses from the $3,900 must be reported in accord with 2 
U.S.C. 434(b)(9) and 104.2 of the Commission regulations.3  Mr. Kogovsek may be identified as 
the person to whom the expenditure was made and the purpose of the expenditure may be 
described as personal and family living expenses during a stated time period. 104.2(b)(9). 
 
 Your final question concerns the procedures to be followed to comply with the Act in 
connection with the described loans. Since the loans fall within 100.4(b)(1) of the regulations, 
which requires that contributions be reported with the first report filed by the candidate or 
principal campaign committee, the committee should file an amendment to its first report within 
the next 15 days listing both the loans, and payments made from the loan proceeds, in the 
manner discussed above. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
Enclosures 

                                                 
3 As contributions, the loan proceeds constitute campaign funds not personal funds. Therefore, the reporting 
exemption in 100.7(b)(10) of Commission regulations for payments of routine living expenses from "non-campaign 
funds" would not apply in the circumstances you have presented. 


