
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
      May 12, 1978 
 
AO 1978-25 (Part A) 
 
Honorable Bob Packwood 
Chairman National Republican Senatorial Committee 
227 Massachusetts Avenue, N.E. 
Washington, D.C. 20002 
 
Dear Chairman Packwood: 
 
 This refers to your letter of April 5, 1978, requesting an advisory opinion as to whether 
various state party conventions and primary runoff elections would be considered separate 
elections for purposes of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"). 
You have requested that the question concerning receipt of contributions to be held in escrow for 
a primary runoff election be answered before your other questions, if answers to the other 
questions require additional preparation time. 
 
 By letter dated April 18, 1978, James F. Schoener, Counsel to the National Republican 
Senatorial Committee ("NRSC"), identified those Senate candidates on whose behalf your 
request is submitted and clarified the basis on which NRSC has standing under 2 U.S.C. 437f 
and Part 112 of the Commission's regulations to request an advisory opinion on the questions 
posed in your April 5 letter. As you recognize, the special, combined $17,500 limit on 
contributions made to Senate candidates by the NRSC and the Republican National Committee 
applies to all elections including the primary, runoff, and general elections. 2 U.S.C. 441a(h) and 
11 CFR 110.2(c). Thus the number of elections for particular Senate candidates presents a factual 
situation involving the NRSC only to the extent it is the authorized agent of those candidates. 
See 11 CFR 112.1(a). 
 
 With respect to the primary runoff situation, the Commission understands that on behalf 
of Congressman Cochran of Mississippi and Senator Helms of North Carolina you ask whether a 
primary runoff election is considered a separate election for purposes of 2 U.S.C. 441a. Your 
question poses the issue of whether a Senate candidate who is not on the ballot in a primary 
runoff election may nevertheless have the benefit of a separate contribution limit with respect to 
a runoff election which is required between other Senate candidates opposing each other for the 
nomination of another political party. Assuming an affirmative answer to this issue you ask 
whether contributions with respect to a potential runoff election may be received and held in 



escrow to be spent after the primary or returned to the contributors if no runoff occurs and the 
contributors would exceed 441a limits. 
 
 The contribution limits in 2 U.S.C. 441a(a) apply to contributions made "to any candidate 
and his authorized political committees with respect to any election for Federal office." Each 
limitation of 441a(a) as to a Senate candidate applies separately with respect to each election. 2 
U.S.C. 441a (a)(6). The term "election" is defined in 2 U.S.C. 431(a)(1) to mean "a general, 
special, primary, or runoff election;". Commission regulations at 11 CFR 100.6(c) further 
explain that: 
 

"Runoff election" means the election held after a 
 
(1) Primary election, and prescribed by applicable State law as the means 
for deciding which candidate(s) should be certified as a nominee for the 
Federal office sought. 

 
 The language of the regulation indicates that the Commission regards a runoff election as 
the method prescribed by State law for deciding upon the candidate who should be certified as 
the nominee of a particular political party for Federal office in the succeeding general election. In 
addition, the definition of "candidate" in 2 U.S.C. 431(b) refers to an individual seeking 
nomination for election, or election, to Federal office. Once nominated for election to Federal 
office a candidate is no longer seeking nomination and therefore is not regarded as a candidate 
with respect to any runoff election prescribed by applicable State law to select another nominee 
for the same Federal office. Accordingly, contributions to such a candidate may not be made 
with respect to a runoff election which, as to that candidate, is obviously immaterial to his or her 
selection as a nominee for the general election. 
 
 In view of the foregoing conclusion, it follows that contributions to a Senate candidate 
who is not required to seek nomination through a runoff election may not be made or accepted 
with respect to a runoff election on an escrow or any other basis at any time. In this regard it is 
significant that Commission regulations at 11 CFR 101.2(d) provide for receiving general 
election contributions before the primary but do not provide for receiving runoff election 
contributions before the necessity of a runoff is determined. See also Commission regulations 
defining the phrase "with respect to any election." 11 CFR 110.1(a)(2) 
 
 An advisory opinion responding to your questions concerning whether State party 
conventions in Colorado and Minnesota are separate elections for purposes of 2 U.S.C. 441a will 
be issued in the near future. 
 



 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Thomas E. Harris 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 



 
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
      June 5, 1978 
 
AO 1978-25 (Part B) 
 
Honorable Bob Packwood 
Chairman, National Republican Senatorial Committee 
227 Massachusetts Avenue, N.E. 
Washington, D.C. 20002 
 
Dear Chairman Packwood: 
 
 This responds further to your request for an advisory opinion on behalf of Senate 
candidates in Colorado and Minnesota concerning application of the Federal Election Campaign 
Act of 1971, as amended ("the Act"). 
 
 Specifically, you ask whether political party conventions which involve Senate 
candidates in Colorado and Minnesota are separate elections for purposes of the Act with the 
result that those candidates would have separate contribution limits under 2 U.S.C. 441a with 
respect to the conventions. The Commission concludes that separate contribution limits are not 
available with respect to the Colorado and Minnesota conventions since they do not have 
authority under State law to nominate Senate candidates and thus are not separate elections under 
2 U.S.C. 431(a). 
 
 The limits on contributions to candidates and their authorized committees are expressed 
in terms of the making of contributions with respect to an election for Federal office."1  2 U.S.C. 
441a(a)(1) and (a)(2). Separate contribution limits for Senate candidates apply "with respect to 
each election." 2 U.S.C. 441a (a)(6). Thus the number of elections determines the availability of 
separate contribution limits under 441a. 
 
 The Act defines "election" to include "a convention or caucus of a political party which 
has authority to nominate a candidate." 2 U.S.C. 431(a)(2). See also Commission regulations at 
11 CFR 100.6(d). The Commission has previously held that the question of whether a party 

                                                 
1 As explained in Part A of this Advisory Opinion 1978-25, issued May 12, 1978, the $17,500 combined 
contribution limit applicable to contributions to Senate candidates by the Republican (or Democratic) Senatorial 
Campaign Committee and the national committee of the same political party applies to all elections and not "with 
respect to" each election separately.  2 U.S.C. 441a(h); see also Commission regulations at 11 CFR 110.2(c). 



convention has authority to nominate a candidate must be determined from an analysis of State 
law pertaining to the power and role of a political party convention in the nomination of 
candidates for Federal office. Advisory Opinion 1976-58, copy enclosed. The Commission's 
review of both Colorado and Minnesota law indicates that in neither State do the party 
conventions have authority to nominate Senate candidates and thereby potentially obviate the 
need for a primary election. 
 
 Colorado statutes provide, in pertinent part, that "[a]ll nominations by political parties for 
candidates for United States senator . . . shall be made by primary elections." Colo. Rev. Stat. 
("CRS") §49-6-2. Candidates for nomination at a primary election are placed on the primary 
ballot either by "certificate of designation by assembly or by petition." CRS §49-6-3. Assemblies 
of political parties may make designations of candidates for nomination on the primary election 
ballot, but no such assembly "shall declare that any one candidate has received the nomination of 
the assembly." CRS §49-6-4. Accordingly, the party conventions in Colorado do not have 
authority to nominate Senate candidates and would not be separate elections under 2 U.S.C. 
431(a)(2) and 441a(a). 
 
 Minnesota statutes recognize that the affairs of each political party are under the final 
authority of state party conventions which are "to be held at least once every general election 
year at the call of the central committee." Minnesota Election Law ("MEL") §202A.12. This 
authority does not extend to the state nomination by party convention of Senate candidates since 
Minnesota law provides further that on a specified date in a general election year "an election of 
nominees . . . the 'primary election' shall be held in each election precinct for the selection of 
party...candidates for all elective offices to be filled at the general election except presidential 
electors." MEL §202A.21. Candidates become the nominees of their respective political parties 
only by receiving the highest vote in the primary election, and only the names of duly nominated 
candidates may be placed on the general election ballot. See MEL §§202A.41, 203A.33. Based 
on the foregoing provisions, the party conventions in Minnesota are not regarded as having 
authority to nominate a Senate candidate and would not be separate elections under 2 U.S.C. 
431(a)(2) and 441a(a). 
 
 Since the Colorado and Minnesota conventions are not separate elections for purposes of 
the Act, your question concerning the use of an escrow arrangement by Senate candidates in 
those States to raise contributions for a convention and future primary election becomes moot 
and hypothetical. Thus, it is not appropriate for an advisory opinion. See Commission regulations 
at 11 CFR 112.1. 
 



 This response and the letter of May 12, 1978, designated as AO 1978-25 (Part A), 
constitute an advisory opinion concerning the application of a general rule of law stated in the 
Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual situation set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Joan D. Aikens 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
Enclosure 
 
 


