
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      April 10, 1978 
 
AO 1978-17 
 
Charles S. Walsh 
CABLEPAC 
918 16th Street, N.W. 
Washington, D.C. 20006 
 
Dear Mr. Walsh: 
 
 This refers to your letter of February 28, 1979, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to 
fundraising solicitations by CABLEPAC which is the separate segregated fund of the National 
Cable Television Association (NCTA), a trade association. 
 
 Your letter explains that CABLEPAC has held fundraising events at past national 
conventions of NCTA and expects to do so at the forthcoming NCTA convention scheduled for 
April 30 through May 3, 1978. You state that: 
 

CABLEPAC plans to establish a booth in the general Exhibitor's hall of 
the convention. The booth would be operated for the purpose of selling T-
shirts, caps and buttons to the stockholders and executives and 
administrative personnel of member companies which have authorized 
CABLEPAC solicitation for 1978. These items would be inscribed with 
various slogans dealing with the cable television industry and would be 
purchased using funds of the NCRA. The funds collected would be 
allocated to CABLEPAC under the terms of section 114.5(b)(2) of the 
FEC rules and regulations. 
 
Attendance at the convention will include stockholders, executives and 
administrative personnel and their families of member companies which 
have authorized solicitations; personnel of companies which have not yet 
authorized; and some personnel of companies which are not members of 
NCTA. Most of the largest member corporations and many smaller 
members of the NCTA, with employees in attendance, have designated 
CABLEPAC for solicitation for 1978. 
 



The booth will not be publicized prior to or during the convention in any 
NCTA release or publicity. The operation of the booth would include: (1) 
the posting of signs on the booth which will clearly state that only 
stockholders and employees of designating NCTA member companies 
using personal funds can purchase articles and that funds collected will go 
to CABLEPAC; (2) the maintenance of a list of NCTA member 
companies who have authorized CABLEPAC solicitation for 1978; (3) the 
instructions of personnel operating the booth to advise employees of non-
member companies or non-designating member companies that their 
purchases cannot be legally accepted; and (4) the maintenance of records 
of each purchase, the amount and type of purchase, and the company 
affiliation of the purchaser. 

 
 The described fundraising approach has been designed so that only the persons who may 
be legally solicited are, in fact, solicited." You pose four questions in response to which you 
request an advisory opinion. The questions will be stated and responded to in the sequence you 
have asked them. 
 

 1) Would the fund-raising booth set up on the Exhibit floor itself 
 constitute a solicitation under the Federal Election Campaign Act, as 
 amended? 

 
 The setting up and operation of a fundraising booth according to your description would 
be a solicitation for contributions to CABLEPAC. Relying on the legislative history of the 1976 
Amendments to the Act, the Commission has previously held that the solicitation process 
includes asking persons to purchase tickets to a fundraising event and providing advance 
information concerning a particular fundraising activity. See Advisory Opinions 1976-27 and 
1976-96 (copy enclosed). Thus a fundraising booth set up by CABLEPAC on the Exhibit floor 
would be a solicitation since it may fairly be considered as a request to persons visiting the 
exhibit area to make a contribution to CABLEPAC. The issue of whether the solicitation is made 
permissible in view of the conditions under which CABLEPAC will accept contributions at the 
booth, is discussed in responding to questions two and three. 
 

2) If considered a solicitation, would both the signs posted and informed 
personnel at the booth, notifying convention attendees that purchases may 
only be made by stockholders or employees of designating member 
companies, establish the booth as a permissible solicitation within the 
meaning of the Act? 

 
3) If the specific fund-raising booth, as proposed, is precluded, what 
additional safeguards could be utilized by CABLEPAC to permit its 
proposed fundraising booth to constitute a permissible solicitation for 
example, if CABLEPAC did not accept voluntary contributions from non-
member company employees who could not otherwise be solicited? 

 



 One significant underlying purpose of the solicitation restrictions on trade association 
political action committees is to control their access to the same persons who might otherwise be 
solicited and contribute to several political committees connected to separate trade associations. 
By requiring advance solicitation approval, and limiting approval by corporate members of a 
trade association to one trade association per year, the fundraising potential of the trade 
association committee is limited. The regulations do permit political committees, established by 
or connected with trade associations regulated by 2 U.S.C. 441b, to accept unsolicited 
contributions if otherwise lawful. See 11 CFR 114.5(j). However, as discussed above, the 
Commission has applied the term "solicitation" to many types of communications. 
 
 In the circumstances you have described, particularly the fact that only those personnel 
who are properly solicitable by CABLEPAC or NCTA will be allowed to "purchase" items at the 
booth, i.e. make contributions to CABLEPAC, and that CABLEPAC will instruct personnel 
operating the booth not to accept funds from any other person, the Commission concludes that 
the purpose of the solicitation restriction would be achieved. Thus the fundraising activity is 
permissible if otherwise conducted in accordance with the Act and Commission regulations. See, 
in particular, 114.5(a) and (b), 104.2(b)(6), and 102.9. This conclusion is further conditioned on 
CABLEPAC's adoption of and compliance with a policy of refusing all contributions (including 
the purchase price of any articles "sold" by CABLEPAC for fundraising purposes) at any time 
from persons for whom it does not have solicitation approval under 2 U.S.C. 441b(b)(4)(D) and 
11 CFR 114.8 
 

4) At the same convention, totally separate and apart from the fundraising 
booth, is it permissible to approach appropriate representatives of NCTA 
member companies in the Exhibit hall and elsewhere to seek authorization 
for solicitations of its stockholders and executive and administrative 
personnel for 1978? 

 
 The regulations require that solicitation approvals be made in writing and preserved for 3 
years by the trade association or its fund. 11 CFR 114.8(d). A trade association is permitted to 
include one copy of its proposed solicitation materials when it makes a mailing to request 
solicitation approval. This mailing must specifically indicate the requirement for corporation 
member approval and that the corporate member may not approve solicitation by the trade 
association or its political fund if it has previously approved solicitation by any other trade 
association during the calendar year. See 11 CFR 114.8(d)(3). The reference to mailing the 
request for solicitation approval obviously means that the request should be in writing (i) to 
assure that corporate members of a trade association make an informed decision before giving 
approval and (ii) to create a record which permits the trade association to correlate approvals 
received with requests made. Accordingly, it would be permissible to approach representatives of 
NCTA member corporations attending the annual convention, who are the persons with whom 
NCTA normally conducts its activities, for the purpose of seeking solicitation approval provided 
the actual request for approval is made in writing. 11 CFR 114.8(d)(3). Solicitation approvals in 
writing may be obtained from those persons assuming they are duly authorized by their 
respective corporations to give such written approval. The written approval is otherwise required 
to be obtained pursuant to 114.8(d) of the regulations and must be provided before contribution 
solicitations are made. 



 
 This response constitutes an advisory opinion concerning application of a general rule of 
law stated in the Act or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual situation 
set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Thomas E. Harris 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 


