
 

 

FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

February 22, 1977 
 
AO 1977-5 
 
Honorable Bennett Johnston 
Chairman, Democratic Senatorial Campaign Committee 
Honorable Bob Packwood 
Chairman, Republican Senatorial Campaign Committee 
United States Senate 
Washington, D. C. 20510 
 
Dear Senators Johnston and Packwood: 
 

This is in response to your letter of January 27, 1977, requesting an advisory opinion as 
to the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to 
funds which are donated to and expended by a political committee to defray legal and accounting 
fees for the purpose of ensuring compliance with the Act. 
 

You pose three separate questions relating to 2 U.S.C. 431(e)(4) and (f)(4)(J). These 
provisions exempt from the Act's definitions of "contribution" and "expenditure" payment for the 
following services: 
 

. . . legal or accounting services rendered to or on behalf of a candidate  
or political committee solely for the purpose of ensuring compliance with 
the provisions of this Act or of chapter 95 or 96 of the Internal Revenue 
Code of 1954 (unless the person paying for such services is a person other 
than the regular employer of the individual rendering such services), but 
the amounts paid or incurred for such legal or accounting services shall be 
reported under section 434(b). 

 
Your first question is whether these exemptions permit a candidate's principal campaign 

committee to establish a separate fund for the purpose of defraying the above-described legal and 
accounting fees. The answer is yes. A candidate's principal campaign committee may establish a 
separate fund for defraying legal and accounting services rendered to ensure compliance with the 
Act or chapters 95 or 96 of the Internal Revenue Code. (These chapters set out the Presidential 
Election Campaign Fund Act and the Presidential Primary Matching Payment Account Act.) Of 
course, disbursements from the fund, as you note, are required to be reported by the committee. 
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Secondly, you ask whether individuals may donate to such a fund without regard to the 
Act's contribution limitations. The answer is no. Individuals (as well as political committees) are 
limited as to amounts which may be contributed to such a fund. The exemption from the 
contribution limits only applies in the situation where the "regular employer" of the individual 
rendering legal and accounting services solely to ensure compliance with the Act (or chapter 95 
or 96 of the Internal Revenue Code) donates the time of that individual to a candidate or political 
committee.1 Absent this exemption, the payment of compensation for services rendered to a 
candidate or political committee would be a contribution in-kind from the payor and thus subject 
to limit under 2 U.S.C. 441a. The exemption from contribution limits does not apply where any 
person including a political committee contributes funds to a candidate or another political 
committee for the purpose of defraying costs of legal and accounting services; such a 
contribution is subject to applicable prohibitions in 2 U.S.C. 441b, limits in 2 U.S.C. 441a(a), 
and disclosure under 2 U.S.C. 434.2 
 

Thirdly, you inquire whether such a fund may be established by a group of persons which 
is not a political committee. The answer is no. The exemptions apply only to a "candidate or 
political committee." Only candidates or groups constituted as political committees (see the 
definition in 2 U.S.C. 431(d) and the registration requirement in 2 U.S.C. 433(a)) can take 
advantage of the exemptions and thus use a separate fund such as you suggest. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act to the specific factual situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 
437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
 
 
       (signed) 
       Vernon W. Thomson 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
Enclosure 

                                                 
1 Although exempt from limitation, the amounts paid or incurred by the regular employer are required to be reported 
under 2 U.S.C. 434, see also 104.3 of the proposed regulations relating to receipt and consumption on in-kind 
contributions. 
2 This position is stated in regard to general election donations to presidential candidates accepting public funds in 
140.13(b)(3) of the Commission's proposed regulations. See also 114.1(a)(2)(vii) of the proposed regulations 
relating to 2 U.S.C. 441b 


