
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
November 11, 1976 

 
AO 1976-96 
 
James J. Butera, Counsel 
Savings Bankers Non-Partisan  
   Political Action Committee  
Suite 200, 1709 New York Avenue, N.W. 
Washington, D. C. 20006 
 
Dear Mr. Butera: 
 

This letter responds to yours of October 18, 1976, requesting an advisory opinion 
concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended  
("the Act") to the solicitation of representatives of corporate members of a trade 
association at the trade association's annual meeting. 
 

In your letter you describe the Savings Bankers Non-Partisan Political Action 
Committee ("the PAC") as a registered multicandidate committee, connected to a trade 
association.  The trade association is composed of corporate members, and annually 
conducts a meeting to which representatives ("executive or administrative personnel" 
within the meaning of 2 U.S.C. §441b(b)(7)) of its corporate members are invited.  The 
meeting lasts two days, and the chairman of the PAC proposes to speak to attendees, 
approximately ten minutes, regarding political contributions and the solicitation drive the  
PAC is currently engaged in.  You state the majority of the corporations represented 
would have given their prior approval to solicitations by the PAC; however, there will be 
some individuals present who represent member corporations "which will not have 
consented to a solicitation by the connected PAC.  "You ask whether such a presentation 
may be made incidental to a regularly scheduled meeting, if it reaches individuals whom 
it is impermissible to solicit; if this would be precluded, you ask "what alternatives, short 
of asking the representatives from non-consenting members to leave the conference hall" 
there are for communicating with the majority regarding solicitation activities of the 
PAC.  
 

As you are aware, the Act precludes solicitation by a trade association, or its 
separate segregated fund, of the executives of corporations that are members of the 
trade association unless: 
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such solicitation . . . has been 
separately and specifically approved 
by the member corporation involved,  
and such member corporation does not 
approve any such solicitation by more  
than one such trade association in 
any calendar year.  (Emphasis added.)  
2 U.S.C. §441b(b)(4)(D).  

 
The Commission recently applied the requirements of §441b(b)(4)(D) to a 

proposed solicitation of members of a trade association by the association at its annual 
meeting, and concluded that the Act prohibits any solicitation of representatives of 
corporate members if there has been no prior approval granted by the corporation. 
Advisory Opinion 1976-27, copy enclosed for your information.  In requiring, in  
AO 1976-27, that any solicitation plan by the trade association be "so designed that only 
the persons who may be legally solicited are in fact solicited," the Commission noted: 
 

Although the Commission recognized 
that the statutory restrictions on 
solicitation may limit the use of  
fundraisers of this type at conventions 
attended by persons who may not be 
legally solicited, the Commission  
is not empowered to waive the 
statutory requirements.  

 
Thus, it is clear that there must be prior approval from the corporate member of the trade 
association before solicitations by the PAC may be made of the corporate representatives 
attending the annual meeting of the trade association.  See also §114.8 of the 
Commission's regulations (copy enclosed), which implements the requirements 
of §441b. 
 

With respect to your specific factual situation, the Commission notes that the 
legislative history of the Act illustrates that informing persons of a fundraising activity is 
considered a solicitation.  See AO 1976-27, quoting Senators Allen, Cannon, and 
Packwood.  Also, Representative Hays of Ohio, in explaining the corporate and union 
solicitation provisions of the 1976 Amendments to the Act (now codified at 2 U.S.C. 
§441b), stated:  
 

[We] determined that any action [that] 
could fairly be considered a request for 
a contribution should be treated as a 
solicitation. 122 Cong. Rec. H3779 
(daily ed. May 3, 1976). 
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The Commission is, accordingly, of the view that if an announcement of PAC activities is 
made at the meeting, or if the PAC sets up and informs the attendees of a booth on the 
premises where solicitation materials are available, either event would be a "solicitation" 
within the meaning of the Act, and would therefore require prior approval from the 
corporate members. 
 

You ask what alternatives for PAC solicitation exist, if "incidental solicitation" of 
attendees who may not be properly solicited by the PAC is precluded by the Act.  
The Commission notes that one possibility would be to hold a separate meeting, inviting 
only representatives of corporations which had granted solicitation approval. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a 
general rule of law stated in the Act to the specific factual situation set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. §437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
 
 
      (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
         Federal Election Commission 
 
 
Enclosures [8/25/76 FR reprint and AO 1976-27] 


