
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      November 10, 1976 
 
Re: AOR 1976-92 
 
Mr. Graham H. Fernald 
Perkins, Coie, Stone, Olsen and Williams 
1900 Washington Building 
Seattle, Washington  98101 
 
Dear Mr. Fernald: 
 
 This is in response to your letter dated September 24, 1976, in which you request 
the Commission’s opinion as to the status, under the Federal Election Campaign Act of 
1971, as amended (“the Act”), of the Boeing Company’s Civic Pledge Program (“CPP”).  
Your question appears to be whether or not the CPP constitutes a separate segregated 
fund pursuant to Part 114 of the Commission’s proposed regulations. 
 
 As described in your letter, the CPP is a membership organization composed of 
the employees of the Boeing Company.  Such members make contributions to candidates 
whom they select, in amounts determined by them, and at times they choose.  The 
program is open to each management employee of the Boeing Company whose base 
annual salary is $26,000 or more.1  Most members of this class who participate do so 
through a payroll deduction plan. 
 
 There is a self perpetuating advisory group which has overall responsibility for its 
day-to-day functions.  The Boeing Company apparently bears any solicitation expenses 
directly from its treasury.  The administrator from time to time receives requests for 
political contributions.  He prepares a data sheet on the candidate with particular 
reference to his or her position on such issues as are likely to be of concern to Boeing 
management employees.  This data sheet goes to the advisory group, which makes its 
decision as to whether the candidate will have advisory group support and, if so, the 
amount thereof.  If the candidate obtains such support, the program administrator solicits 
contributions by sending some members (selected by the administrator on the basis of 
potential interest in the particular candidate) a copy of the data sheet and a request for a 

                                                 
1 For purposes of this response we assume that management employees would qualify as 
“executive or administrative personnel” under 2 U.S.C. §441b(b)(7) and §114.1(c) of the 
proposed regulations. 



contribution.  The member is advised that he need not accept the advisory group 
recommendation or make a contribution.  If the member decides to support the candidate, 
he or she either directs the bank to write a check on the member’s program account at the 
bank (if the member is on the payroll deduction plan) or the member draws a personal 
check.  All checks are drawn on individual accounts and all are made payable to the 
candidate’s campaign committee.  The checks are collected by the administrator for 
forwarding to the campaign committee. 
 
 As is more fully developed below, it appears that contributions in excess of 
$1,000 in a calendar year will be made by CPP; thus, the Commission concludes that 
CPP is indeed a political committee and a separate segregated fund whose activities must 
be conducted in accordance with the Act including, in particular, 2 U.S.C. §441b and Part 
114 of the Commission’s proposed regulations (copy enclosed).  Under the 
circumstances, the Commission would consider any amount disbursed to a candidate as a 
contribution to that candidate by CPP.2  Each contribution to a candidate made through 
CPP would, of course, be subject to the limits of 2 U.S.C. §441a.  Whether that limit is 
$1,000 or $5,000 depends on whether CPP qualifies as a multi-candidate committee.  
2 U.S.C. §441a(a)(4).  Moreover, because of the method by which CPP solicits 
contributions, those contributions designated for particular candidates, as described 
above, by the individual contributors would also be regarded as contributions by those 
individuals to the candidates designated by such contributors.  See §110.6(d) of the 
Commission’s proposed regulations; see also Advisory Opinion 1975-10 (copy enclosed).  
CPP itself would be required to report such contributions pursuant to §110.6 of the 
proposed regulations; also the candidate recipients are required to report the receipt of 
such contributions on their next required report.  See 2 U.S.C. §434 and Part 104 of the 
proposed regulations for the applicable reporting requirements. 
 
 This response relates to your opinion request but may be regarded as 
informational only and not as an advisory opinion since it is based in part on proposed 
regulations of the Commission.  These proposed regulations were formally adopted by 
the Commission and serve as interpretative rules of the Commission as to the meaning of  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                 
2 The Commission held in Advisory Opinion 1976-51 (copy enclosed) that a group of 
individuals who act in concert to raise and deliver contributions aggregating over $1,000 
in a calendar year to any candidate (or political committee) will be regarded as a political 
committee. 



the pertinent statutory language.  The proposed rules were transmitted to the Congress on 
August 3, 1976.  See 2 U.S.C. §438(c).  For your information we enclose a copy of a 
recent Commission policy statement regarding those rules.   
 
      Sincerely yours, 
 
 
      (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
Enclosures [8/25/76 FR reprint, responses to AO 1975-10 and AO 1976-51, 10/5/76 
policy statement] 


