
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
October 15, 1976 

 
AO 1976-90 
 
Honorable William J. Randall 
House of Representatives 
Washington, D.C.  20515 
 
Dear Mr. Randall: 
 

This is in response to your letter of September 25, 1976, requesting an advisory 
opinion regarding the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended ("the Act"), to the usage of excess campaign funds. 
 

You state that you are not a candidate for re-election and your principal campaign 
committee retains approximately $5,000 in unexpended funds.  Your inquiry is whether a 
part of these excess funds may be used for two specific purposes:  (1) to pay for your 
wife's travel expenses incurred while accompanying you on congressional business and 
(2) to compensate the treasurer of your political committee for his past clerical work. 
 

As you are aware, 2 U.S.C. §439a provides that amounts received by a Federal 
candidate as campaign contributions may be used to support his activities as a Federal 
officeholder, may be contributed to charitable organizations, "or may be used for any 
other lawful purpose."  Assuming that there is no relevant Missouri law to the contrary, 
both expenditures you propose are for lawful purposes and therefore allowable under this 
section of the Act.  The disbursements should, of course, be fully disclosed in any 
quarterly or annual reports subsequently filed by the committee (see 2 U.S.C. §434) or in 
the committee's notice of termination and final report (see §102.4 of the 
Commission's interpretative rules, copy enclosed.∗ 
 
  
 
 
 

                                                 
∗ We note that the Randall for Congress Committee on their Statement of Organization 
the event of dissolution would be "turned over to Congressman Randall, for his use for 
campaign expenses not paid by this committee." 
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The legislative history of 2 U.S.C. §439a makes it clear that this section does not 
affect any House or Senate rules limiting the use of funds received as campaign 
contributions.  S. Rep. No. 1237, 93d Cong., 2d Sess. 98 (1974).  In particular, we direct 
your attention to clause 6 of House Rule 43, the Code of Official Conduct. 
 

Finally, we emphasize that the proposed uses of the campaign funds may have 
income tax consequences which are in the purview of the Internal Revenue Service rather   
than the Commission.   
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a 
general rule of law stated in the Act to the specific factual situation set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. §437f.    
 
      Sincerely yours, 
 
 
 
      (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
         Federal Election Commission 
 
 
Enclosure (8/25/1976 fr reprint) 


