
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      October 1, 1976 
 
AO 1976-75 
 
Mr. B.P. Ransdell 
Campaign Treasurer 
Communicators-Political 
     Action Committee 
Post Office Box 3763 
San Angelo, Texas  76901 
 
Dear Mr. Ransdell: 
 
 This refers to your letters dated August 23, and September 2, 1976 on behalf of 
Communicators-Political Action Club (“C-PAC”) a registered political committee.  The 
material facts concerning your inquiry are as follows:  C-PAC’s membership is limited to 
the management employees of the General Telephone Company of the Southwest.  
Members pay a monthly membership fee which is a volunteered amount, ranging from 
$2.00 to $6.00 per member per month.  Ninety-nine per cent of the members permit 
payroll deduction of their monthly fee.  At election time each member is provided 
candidate information and has the prerogative of designating, to candidates of his choice, 
contributions equal to the amount of total accumulated membership fees.  A Steering 
Committee composed of elected C-PAC members may then contribute any undesignated 
funds to Federal candidates.   
 
 You ask two questions.  First, whether certain “foremen” who supervise hourly 
employees may be considered executive or administrative personnel within the meaning 
of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (“the Act”) 2 U.S.C. §441b.  
Second, assuming that these foremen are outside the class which may be solicited at any 
time, may their previous contributions to C-PAC pursuant to the payroll deduction plan 
be used by C-PAC as contributions to Federal candidates. 
 
 With regard to your first question, the Commission has recently given final 
approval to proposed regulations which interpret the statutory definition of executive and 
administrative personnel contained in 2 U.S.C. §441b(b)(7).  The regulations (§114.1(c)) 
state, in pertinent part, that: 
 



 “Executive or administrative personnel” 
means individuals employed by a corporation who 
are paid on a salary rather than hourly basis and 
who have policymaking, managerial, professional, 
or supervisory responsibilities. 
 
  (1)   This definition includes: 
 
   (i)   the individuals who run 
the corporation’s business such as officers, other 
executives, and plant, division and section 
managers; and 
 
   (ii)   individuals following 
the recognized professions, such as lawyers and 
engineers. 
 
  (2)   This definition does not include: 
 
   (i)   professionals who are 
represented by a labor organization; 
 
   (ii)   salaried foremen and 
other salaried lower level supervisors having 
supervision over hourly employees; 
 

 Obviously, the Commission is not in a position to review the status of each 
employee involved.  A suggested guideline to follow, however, is that where the 
supervision of a hourly employee is only an incidental part of the supervisory employee’s 
function, such as the supervision of a clerk or secretary, the supervisory employee would 
not be placed outside the class of executive or administrative personnel on that basis 
alone.  Where, however, the supervision of hourly employees is the principal function of 
the supervisory employee, as is the case with most line supervisors, then, absent strong 
evidence to the contrary, that employee would not be within the class of executive and 
administrative personnel. 
 
 The answer to your second question depends, of course, on a determination of 
whether a particular employee falls within or without the class of executive or 
administrative personnel.   
 
 Assuming, without deciding that certain of the foremen you describe in your letter 
are outside the aforesaid class, §114.2(d) of the Commission’s proposed regulations is 
relevant.  That section states that: 
 

 a corporation which, prior to May 11, 1976, 
had solicited employees other than stockholders 



or executive or administrative personnel for 
voluntary contributions to its separate segregated 
fund and had offered such employees the 
opportunity to enroll in a payroll deduction plan 
may, until December 31, 1976, unless the 
employee withdraws before that date, continue to 
deduct contributions from the checks of 
employees who signed up prior to May 11, 1976.  
Any solicitation of such employees after May 11, 
1976, is subject to the provisions of 2 U.S.C. 
§441(b)(4)(B) and §114.6 when prescribed. 
 

 Implicit in the above-quoted regulations is that money received from 
nonexecutive or administrative personnel under the circumstances described may be used 
by C-PAC for contributions to Federal candidates, and the voluntary continuation of 
payroll deductions for such employees until December 31, 1976, would not per se be a 
solicitation. 
 
 This response relates to your opinion request but may be regarded as 
informational only and not as an advisory opinion since it is based in part on proposed 
regulations of the Commission which must be submitted to Congress.  The proposed 
regulations may be prescribed in final form by the Commission only if not disapproved 
either by the House or the Senate within 30 legislative days from the date received by 
them.  2 U.S.C. § 438(c).  The proposed regulations were submitted to Congress on 
August 3, 1976. 
 
      Sincerely yours, 
 
 
      (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
 

 
 


