
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      September 2, 1976 
 
AO 1976-27 
 
Mr. Robert J. Wager 
Treasurer 
Bread Political Action Committee 
Suite 650 
1700 Pennsylvania Avenue, NW 
Washington, DC 20006 
 
Dear Mr. Wager: 
 
 This is in response to your request of June 16, 1976 for an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (“the 
Act”). 
 
 American Bakers Association (“ABA”) is a trade association with both corporate 
and noncorporate members.  BreadPAC is the separate segregated fund established by the 
ABA.  Both the ABA and BreadPAC are subject to the provisions of 2 U.S.C. §441b.  As 
stated in your letter, BreadPAC, has regularly held a fundraising cocktail party at each of 
the Association’s annual meetings.  Members of the ABA are notified of this fundraiser 
approximately three weeks prior to the meetings.  In addition, the event is listed in the 
convention schedule and a BreadPAC information desk, run by the Association and 
BreadPAC personnel, is set up in the registration area. 
 
 At the upcoming meeting the ABA plans to hold two luncheons featuring 
prominent Congressional and/or Presidential candidates as guest speakers.  Each of these 
luncheons for the entire Association will be preceded by a BreadPAC fundraising 
cocktail party.  Admission to the cocktail party will be a contribution to BreadPAC of 
$100 per couple.  Attending this convention will be representatives of some member 
companies which have authorized solicitation; some which have declined to authorize 
solicitation, some which have not responded at all to BreadPAC’s request for 
authorization; and some representing companies which are not members of ABA. 
 
 In your letter, you raise the following specific questions: 
 



  (1) In this specific situation, may BreadPAC send out prenotification 
letters to the ABA’s entire membership regarding this fundraiser? 
 

(2) If a BreadPAC contribution/pledge form were attached to the  
prenotification letter to ABA members, would it be considered a solicitation if the letter 
merely stated the time, place and featured guest? 
 

(3) May the ABA mention the fundraiser in its convention mailings or  
on its general schedule of meetings? 
 

(4) Could a sign stating “Ask Us for Information about the BreadPAC  
Fundraiser” be set up in the Association registration area? 
 

(5) We anticipate an overall attendance of 800 individuals at the  
Association’s convention.  Must we search through this list of 800 names for company 
authorization in order to ask if any individual plans to attend the fundraiser. 
 
 A trade association which has corporate members is subject to the provisions of  
2 U.S.C. §441b(b)(4)(D) which regulate the solicitation of the stockholders and executive 
or administrative personnel of the corporate members.  A trade association which is a 
membership organization may solicit its other members, such as individuals and 
partnerships, under the provisions of §441b(b)(4)(C). 
 
 The Act does not prescribe the methods of solicitation which may be used by a 
trade association in soliciting the stockholders and executive or administrative personnel 
of its corporate members or in soliciting its noncorporate members.  Accordingly, the 
ABA is not prohibited by the Act from using a cocktail party at a convention as a method 
of raising contributions for BreadPAC from noncorporate members of the ABA or from 
stockholders or executive or administrative personnel of corportions that are members of 
the ABA.  However, prior to the time that any solicitation with regard to the cocktail 
party is made of any stockholders and executive or administrative personnel of the 
member corporations, ABA must obtain specific approval from the member corporations 
to solicit their stockholders or executive or administrative personnel. 
 
 Under the Commission’s proposed regulations, ABA may include in its request 
for approval a description of the method of soliciting contributions, in this case a cocktail 
party, and also may include a copy of any solicitation materials it intends to use, either 
for the cocktail party or other fundraising activities.  §114.8(d)(3). The ABA must keep a 
copy of each approval for three years from the date the approval is given.  §114.8(d)(2). 
 
 The solicitation process includes asking persons to purchase tickets to fundraisers 
and providing persons with information about a fundraising activity.  The Congressional 
debate on what in fact constitutes a solicitation is somewhat limited.  It is clear, however, 
from a discussion among Senators Allen, Cannon, and Packwood that informing persons 
of a fundraising activity is considered a solicitation.  Portions of that discussion, which 
concerned what constituted a solicitation under 2 U.S.C. §441b(b)(4)(B), are as follows: 



 
MR. ALLEN: When they announce setting up the fund, obviously, that is 
a solicitation right there. 

 
* * * 

 
MR. PACKWOOD: * * * The union sends out a mailing, the corporation 
does, and says, “Please join our political action committee,” that would fit 
as one of the two solicitations they are entitled to make in a year. 

 
MR. CANNON: If it is sent out in writing in accordance with this 
provision of the Act, that certainly would constitute one of the two 
solicitations.  122 Cong. Record §4155 (daily ed. March 24, 1976). 

 
Consequently, ABA or BreadPAC will need the approval of the member corporations 
prior to the time either may ask the stockholders or executive or administrative personnel 
of the member corporations to purchase tickets or inform such persons of the fundraising 
activity. 
 
 With regard to the specific questions raised, the activities you mention in 
questions one through four would be considered solicitations.  The prenotification letter 
could, of course, be sent to the ABA’s noncorporate members. 
 
 If the attendance at the convention consists of both persons whom ABA or 
BreadPAC may legally solicit and persons whom BreadPAC may not legally solicit, any 
solicitation scheme used either prior to or at the convention must be so designed that only 
the persons who may be legally solicited are in fact solicited.  Although the Commission 
recognized that the statutory restrictions on solicitation may limit the use of fundraisers 
of this type at conventions attended by persons who may not be legally solicited, the 
Commission is not empowered to waive the statutory requirements. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a 
general rule of law stated in the Act to the specific factual situation set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. §437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
 
 
 
      (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 


