
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

July 22, 1976 
 

AO 1976-25 
 
Dick Wright 
Treasurer, Friends of 
    Tom Bevill Committee 
P.O. Box 1453 
Jasper, Alabama 35501  
 
Dear Mr. Wright: 
 

This is in response to your letter of June 3, 1976, requesting an opinion as to 
whether the Friends of Tom Bevill Committee may deposit excess campaign funds in a 
savings account in a savings and loan association.  The Commission notes that the 
foregoing committee is the principal campaign committee of Representative Tom Bevill 
who on May 4, 1976, won his primary campaign for the 4th District of Alabama.  A 
subsequent communication with the Congressman's staff indicated that prior to the recent 
primary, some campaign funds remained from the Congressman's 1974 campaign.  At 
present, some funds remain from the primary in excess of immediate needs, and the 
probability exists that some surplus funds will remain after the general election.  The 
specific inquiry is whether such funds may be invested at a savings and loan association 
which is not a national or State bank. 
 

Section 437b of Title 2, United States Code, requires that a candidate designate 
one or more national or State banks as his campaign depositories.  Contributions received 
by a candidate or his authorized political committees and expenditures made by a 
candidate or his authorized political committees must pass through checking accounts 
maintained in those designated campaign depositories.  However, the mere transfer of 
funds deposited in a campaign depository checking account to an interest-bearing account 
for investment purposes is not an “expenditure” as defined at 2 U.S.C. §431(f).   
Consequently, the Commission concludes that you may transfer by check excess funds 
retained by the Friends of Tom Bevill Committee to a savings and loan association which 
is not a national or State bank if that association is identified as an additional repository 
used by the Committee.  A letter of amendment to the statement of organization filed by 
the Committee must be submitted to the Clerk of the House as custodian for the 
Commission.  2 U.S.C. §§433, 438(d).  The Committee's supporting records for cash on 
hand are required to reflect the cash balances in both checking and savings accounts  
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(2 U.S.C. §434(b)(1)), and the transfer of funds between those accounts.  Any interest 
earned must be reported by the Committee as a receipt under 2 U.S.C. §434(b)(7) and (8). 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a 
general rule of law stated in the Act to the specific factual situation set forth      
in your request.  See 2 U.S.C. §437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
 
 
            (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
          Federal Election Commission 


