
23 AUG 1976 
 
 
 
Re:  AOR 1976-22  
 
Morley A. Winograd 
Chairperson  
Michigan Democratic Party  
John F. Kennedy House  
321 N. Pine 
Lansing, Michigan  48933  
 
Dear Mr. Winograd: 
 

This responds to your letter of May 17, 1976, requesting an advisory opinion as to 
the obligations of the Michigan Democratic Party regarding the reporting of contributions 
transferred from the party's "bingo account" to its "federal account". 
 

The Commission understands from your letter that the State Democratic Party and 
various congressional district and county party organizations are licensed to conduct 
weekly bingo games whose proceeds may be applied, in whole or in part to influence 
Federal elections.  Although the party organizations record the number of attendants, and 
the net and gross proceeds, as required by the regulations of the Michigan State Lottery 
Commission, no records are kept on the identification of participants or the cash amount 
which an individual spends on a given night or over a period of time.     
 

The Commission further understands that Michigan law requires that the net 
proceeds of such "bingo nights" first be deposited in a special "bingo account" of the 
party organization, from which monies later may be transferred and used for any lawful 
purpose (including the support of Federal candidates).  You anticipate that various 
subordinate State committees (see §100.19 of the Commission's proposed regulations--
copy enclosed) of the Michigan Democratic Party may wish to transfer all or part of the 
funds in their respective bingo accounts to their "federal accounts" for application to 
Federal election purposes, and you therefore pose the question of how the receipt of 
funds into the "federal account" should be treated under the provisions of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended. 
 

Several provisions of the Act and of the Commission's proposed regulations 
implementing and interpreting the Act impose duties upon the various committees in 
connection with the transactions which you describe.  Please note that those     
regulations substantially modify the rules stated in AO 1975-2.  First, §102.6(b) of those 
proposed regulations would prohibit the transfer of funds from the "bingo accounts" to 
the "federal accounts" unless the following conditions are met: 
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1. All funds contained in the bingo account are of the kind which lawfully 
may be contributed to Federal candidates and committees under the Act (e.g., no 
corporate or union contributions);  
 

2. All purchasers of bingo cards are informed of the portion of the purchase  
price which counts toward the individual's contribution limits under the Act.  That 
portion is then considered in its entirety to be a Federal contribution, and is not reduced 
by the pro rata cost of holding the event.  See §100.4(a)(2) of the proposed regulations. 
 

Second, all literature and materials advertising the bingo event must include the 
statement required by 2 U.S.C. §453(b) that:    
 

A copy of our report is filed with the Federal Election Commission and is 
available for purchase from the Federal Election Commission, 
Washington, D.C. 

 
Third, the committees also must comply with the record keeping and reporting 

requirements of the Act and proposed regulations.  Section 102.9 of those proposed 
regulations (which interprets and implements 2 U.S.C. §432(c)) requires the recording of 
the identification of every person making a contribution in excess of $50.00, and the 
occupation and principal place of business of individuals whose contributions, when 
aggregated, exceed $100 during a calendar year.  In addition, the committees are required 
to disclose, on their reports of receipts and expenditures, the identification, occupation, 
and principal place of business of individuals whose contributions, when aggregated, 
exceed $100 during a calendar year.  In addition, the committees are required to disclose, 
on their reports of receipts and expenditures, the identification, occupation, and principal 
place of business of such individuals, whose contributions, when aggregated, exceed 
$100 during a calendar year.  The last sentence of 2 U.S.C. §434(b)(14) does provide 
however, that when committee treasurers and candidates show that best efforts have been 
used to obtain and submit the information which is required to be disclosed in the reports, 
they shall be deemed to have fulfilled their duties in that regard. 
 

The Commission understands that the various committees are willing to certify 
that no individual has purchased more than $15.00 worth of bingo cards at a given event.  
Since the Act does not require the recording of the identification of every individual 
making a contribution of $50.00 or less but does require that best efforts be used to obtain 
and report the identification, occupation, and principal place of business of individuals 
whose contributions, when aggregated, exceed $100 during a calendar year, the 
Commission concludes that in the specific factual situation which you present, "best 
efforts" would require the following: 
 

1. The committees must make every effort to record the name of every 
individual who purchases a bingo card at each bingo event;     
 

2. At the fourth event at which an individual who has given his or her name 
makes a purchase (which, under your proposed certification of a maximum of $15.00 
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purchased at any given event, would mean that the individual's total purchases may 
exceed $50.00) the committee must record the amount purchased at that fourth event, 
and, if the purchaser can remember them, the amounts purchased at previous "bingo 
events."   
 

3. The account generated by the procedure described above may be relied 
upon in the preparation of the committee's reports of receipts and expenditures.  
 

We understand that there will be bingo participants who will decline to have their 
names recorded.  In such case, the maximum percentage of the proceeds of any event 
which may be transferred to the Federal account is the lesser of (1) the percentage that 
purchasers were informed would be so transferred; or (2) the percentage equal to the 
percentage of purchasers whose names were recorded. 
 

Thus, under the Act, the purchases of bingo cards are, and must be reported as, 
contributions to the sponsoring committee, even though those contributions are required 
by State law to pass through a "bingo account"; and expenditures for bingo events are 
considered expenditures by the sponsoring committee, and must be reported (as allocated   
between State and Federal purposes pursuant to §106.1(e)). 
 

The awarding of cash prizes in currency (as required by State law), rather than by 
written instrument, e.g., check is permissible under the Act, provided that currency for 
cash prizes in amounts exceeding $100 for any one bingo event is obtained by a check 
payable to petty cash which is drawn on the committee's "bingo account" or its "federal 
account."  
 

The statements contained in this letter are not intended to have any application in 
State and local jurisdictions where bingo is unlawful.   
 

This responses relates to your opinion request but may be regarded as 
informational only and not as an advisory opinion since it is based in part on proposed 
regulations of the Commission which must be submitted to Congress.  The proposed 
regulations may be prescribed in final form by the Commission only if not disapproved 
either by the House or the Senate within thirty legislative days from the date received by 
them.  2 U.S.C. §438(c).  The proposed regulations were submitted to the Congress on 
August 3, 1976.  It is the Commission’s view that no enforcement or compliance action  
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should be initiated in this matter if the actions of the political committee conform to the 
conclusions and views stated in this letter. 
 

Sincerely yours,  
 
 
 

(signed) 
Vernon W. Thomson 
Chairman for the  
       Federal Election Commission 

 
 
 
Enclosures [§§100.4(a)(2), 100.19, 102.6, 102.9, 106.1(c)] 


