
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

January 31, 1977 
 
AO 1976-116 
 
Honorable Mario Biaggi  
House of Representatives  
Washington, D.C.20515 
 
Dear Mr. Biaggi: 
 

This is in response to your letter of December 24, 1976, in which you request an 
advisory opinion regarding the legality of a proposed expenditure under the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"). 
 

Specifically, you state that your principal campaign committee is planning to 
expend approximately $5,000 in 1977 for the writing of a book and screenplay about 
your life.  You further state that your committee firmly "believes that such an expenditure 
will greatly contribute to my efforts to be reelected to the U.S. Congress."  You ask 
whether the expenditure would violate the Act.  The Commission concludes that it would 
not. 
 

An expenditure is defined in 2 U.S.C. §431(f) to include any payment made for 
the purpose of influencing the nomination for election, or election of any person to 
Federal office.  While the Act does provide that certain disbursements will not 
be treated as expenditures (see 2 U.S.C. §431(f)(4)), the Act does not limit the discretion 
of campaign committees to make their own determination as to the types of expenditures 
which should be made.  Thus, any disbursement which your principal campaign 
committee regards as made to influence your nomination or election to Federal office 
should be treated as an expenditure for purposes of the Act.  Accordingly, expenditures 
for the writing of the book and screenplay must be reported pursuant to 
2 U.S.C. §434 and Part 104 of the Commission's proposed regulations.  It should be noted 
that even if amounts expended from the funds of a political committee are not spent to 
influence an election, they are still required to be reported as disbursements pursuant to 
§104.2(b) of the Commission's proposed regulations which were originally transmitted to 
the Congress on August 3, 1976, and were resubmitted on January 11, 1977. 
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The commission expresses no opinion as to any Federal tax ramifications of the 
described transaction since those issues are within the jurisdiction of the Internal Revenue  
Service.  See, for example, 26 U.S.C. §527. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a 
general rule of law stated in the Act to the specific factual situation set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. §437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
 
      (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
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