
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
January 13, 1977 

 
AO 1976-110 
 
Arlene Sumimoto 
Finance Committee 
Akaka for Congress  
Post Office Box 1305  
Kaneohe, Hawaii  96744 
 
Dear Ms. Sumimoto: 
 

This refers to your letter of December 7, 1976, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the 
Act"), to a contribution received by the Akaka for Congress Committee. 
 

Your letter indicates that the Akaka for Congress Committee ("the Committee") 
received a contribution of $500 for ticket purchases from a candidate for local office and 
that, subsequently, you were informed that the check was from the local candidate's 
campaign fund consisting of both corporate and noncorporate monies.  You ask two 
questions:   
 

1. If corporate and noncorporate funds are 
commingled, can the Akaka for Congress  
Committee retain funds from the   
candidate's campaign fund if the  
amount of the contribution ($500) does  
not exceed the total noncorporate 
portion of his total campaign fund?   
 

2. If the funds can be segregated--  
noncorporate from corporate--can the  
Akaka for Congress Committee retain   
a contribution consisting of identifiable  
noncorporate funds from the candidate's 
campaign fund? 
 

The answer to both questions is in the negative. 
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Under 2 U.S.C. §441b corporations and labor organizations are prohibited from 
making a "contribution or expenditure in connection with any [Federal] election . . .".  
For purposes of this prohibition the term "contribution or expenditure" is defined to 
include "any direct or indirect payment . . . or gift of money . . . to any [Federal] 
candidate, [or] campaign committee . . .".  The described contribution  
represents an indirect corporate contribution since the campaign committee of the 
candidate for local office from which the contribution was received commingled its funds 
without regard to their source.  In view of the commingling, the local campaign 
committee could not on any reliable basis establish that the funds contributed to your 
Committee were in fact donated to the local candidate by a noncorporate donor.  Of 
course, it would be permissible for the local candidate to  make an otherwise proper 
contribution to your Committee from his or her personal funds, assuming that all other 
contributions from the same individual would not exceed the contribution limit of $1,000 
per election.  2 U.S.C. §441a(a).   
 

You may wish to note in this connection §102.6 of the Commission's proposed 
regulations (copy enclosed) which sets forth alternatives by which committees which 
wish to participate in local, State, and Federal elections may segregate their funds to 
conform to the requirements of the Act.  The campaign committee of the local candidate 
which made the $500 contribution to your Committee was apparently not organized 
pursuant to this section.  Thus, the amount of the contribution ($500) is required to be 
returned to the donor to avoid a violation of 2 U.S.C. §441b.  See §103.3(b) of the 
proposed regulations. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a 
general rule of law stated in the Act to the specific factual situation set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. §437f.   
 
      Sincerely yours, 
 
 
 
      (signed) 
      Vernon W. Thomson 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 


