
ADVISORY OPINION 1975-91 
 

Expenditures by the Democratic National Committee and Other 
Political Committees to Defray Expenses of Delegates and 

Alternates to the Presidential Nominating Convention 
 

This advisory opinion is issued under 2 U.S.C. §437f in response to a request 
submitted by Sheldon Cohen on behalf of the Democratic National Committee (DNC) 
which was published as AOR 1975-91 in the November 4, 1975, Federal Register (40 FR 
51356).  Interested parties were given an opportunity to submit written comments relating 
to the request.   
 

The DNC wishes to know under what circumstances could expenses of delegates 
and alternates participating in the presidential nominating convention be defrayed by 
either the DNC or state and local party committees without violating 26 U.S.C. §9008.  
On January 15, 1976, the Commission adopted the proposed regulation on convention 
financing for transmittal to Congress.  The conclusions reached in this advisory opinion 
are based upon the provisions in that proposed regulation.       
 

The statute provides that the DNC may not defray the expenses of delegates and 
candidates with public funds (26 U.S.C. §9008(c)).  However, the DNC may use public 
funds to defray the expenses of a person who is participating at the convention in the 
capacity of official convention personnel of the national party, even though that person is 
simultaneously a delegate or candidate to the convention.  Otherwise, delegate and 
candidate expenses may be defrayed by the DNC with private funds, but the amount of 
the private funds so expended will count toward the party's $2 million expenditure 
limitation and entitlement.  See §120.2(e)(11) of the proposed regulation.  For example, if 
the DNC spends $250,000 for delegate expenses from private funds, its entitlement to 
public funds and the amount the DNC may spend for other convention expenses will be 
reduced by that amount to $1,750,000.  If, however, the state or local party committees      
wish to defray the expenses of delegates to the convention, those expenditures are not 
only permissible, but also they will not be considered to be expenditures made by the 
national party under 26 U.S.C. §9008(d)(1), and thus not counted toward the national 
party's expenditure limitation or against its entitlement.  See §121.5.  The Commission 
points out that Convention expenditures of 26 U.S.C. §9008 are separate from 
expenditures under 18 U.S.C. §608.  Consequently, the reporting requirements and 
expenditure limitations applicable to delegate-candidates outlined in Advisory Opinion 
1975-12 remain intact (40 FR 55596, Nov. 28, 1975).   
 

Finally, the DNC suggests that they could receive their full entitlement and still 
defray the expenses of delegates with additional private funds if the Commission allows 
them the exception provided in 26 U.S.C. §9008(d)(3).  The only way that a national 
party may spend more than its limit, whether or not the party accepts all, part, or none of 
its public fund entitlements, is if the Commission determines under §9008(d)(3) that the 
extra expenditures are "due to extraordinary and unforeseen circumstances."  
Congressional intent indicates that such exceptions would be made "only in cases in 
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which events of a catastrophic nature overwhelmingly imperil the operation of a 
presidential nominating convention".  H. Rept. 1239, 93d Cong., 2d Sess. 34 (1974)  
 

Based on this statutory language and history, the Commission does not at this 
time consider the impecunious status of delegates to fall within the exception of being 
"unforeseen" or "catastrophic".   

 
Finally, the Commission is of the opinion that any reference in this advisory 

opinion to "delegates" is equally applicable to alternates. 
 
This advisory opinion is issued on an interim basis pending final promulgation by 

the Commission of rules and regulations or policy statements of general applicability.  
 


